MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторинговий візит до ДУ «Вінницька установа виконання покарань № 1»

11.11.2020   
Павло Шваб, Ігор Сосонський, Максим Ревякін
Метою візиту був моніторинг умов тримання осіб, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

І. Загальна інформація

6 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ігоря Сосонського й Павла Шваба – відвідали Державну установу «Вінницька установа виконання покарань № 1». Метою візиту був моніторинг умов тримання осіб, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Ця установа розташована в місті Вінниця неподалік від Центрально-Західного міжрегіонального управління ДКВС України. На час візиту в установі перебувало 1 059 осіб, із яких 691 – у СІЗО, 336 засуджених до довічного позбавлення волі, 31 – у господарчому відділенні. Чисельність адміністрації – 272 працівників.

По прибуттю до установи моніторам провели температурний скринінг та запропонували продезінфікувати руки. На КПП були наявні дезінфікуючі бар’єри.

ІІ. Господарський блок

Спочатку монітори відвідали відділення СПС для засуджених, вперше позбавлених волі на певний строк. Ці засуджені виконують господарські функції. На момент візиту у блоці відбувала покарання 31 особа. Представник адміністрації зазначив, що засудженні прибувають до блоку установи за власним бажанням, а осіб, які будуть працювати на блоці, відбирають заздалегідь серед ув’язнених у дільниці СІЗО цієї установи.

Житлові кімнати у блоці нещодавно відремонтовані, чисті та ошатні. Монітори позитивно відмічають розташування ліжок досить далеко одне від одного, що не менше ніж вдвічі перевищує норму житлової площі на одного засудженого. Кімната відпочинку мебльована, для дозвілля є телевізор, кімната достатньо охайна та освітлена. Санітарні вузли відремонтовані, є рукомийники. Туалети обладнані перегородками та дверцятами. На час візиту опалювання було присутнє. У кімнаті встановлені металопластикові вікна. Кімната для прийому їжі оснащена сучасними кухонними меблями та технікою. Водопостачання здійснюється централізовано, рукомийники оснащені окремими фільтрами для очищення води.

ІІІ. Кухня

На час візиту моніторів на кухні готувалася вечеря, пахло їжею. Наявні відремонтовані цехи для розділки м’яса та риби, овочеві цехи розділені на цех для брудних та чистих овочів. Варний цех доволі чистий і просторий та обладнаний справними котлами для приготування їжі. Монітори помітили розфасовану по каструлях смажену рибу та приготоване картопляне пюре.

Моніторам були надані медичні книжки працівників, але термін їхньої дії прострочений. При цьому начальник кухні запевнив, що вже з понеділка всі книжки будуть оформлені, а працівники кухні пройдуть відповідний медичний огляд.

ІV. Сектор для осіб, довічно позбавлених волі

У секторі засуджені тримаються в камерах від 2-х до 4-х осіб. Також є багатомісна камера для засуджених, які відбули 10 років покарання та які своєю поведінкою довели, що можуть відбувати покарання у багатомісній камері. У деяких камерах розміщені та зайняті двоповерхові ліжка, що суперечить Європейським пенітенціарним нормам. У камерах, які відвідали монітори, були встановлені дерев’яні вікна. Опалення камер здійснюється централізовано, як і по всій установі. В усіх камерах було тепло, подекуди спекотно.

У багатомісній камері виконаний сучасний ремонт, приміщення для приймання їжі ошатне, є сучасні кухонні меблі та побутова техніка. Є дві душові кабінки, які розмежовані перегородками та шторками.

Інші камери мають дещо гірший вигляд. У них наявний поточний косметичний ремонт, у деяких камерах розміщені та зайняті двоповерхові ліжка, що суперечить Європейським пенітенціарним нормам. У кожній камері, які відвідали монітори, є унітази типу «чаша Генуя», які були заткнуті самостійно виготовленими затичками для усунення неприємного специфічного запаху. Також, наявний «душовий куточок», який поєднаний з туалетом та нічим не відгороджений. Монітори відмічають, що таке поєднання туалету та душу вони зустріли вперше.

Прогулянкові дворики розміщені на даху. Вони майже повністю перекриті, у зв’язку з чим сонячне світло до них не потрапляє в достатній кількості. Дворики без ремонту, обладнані турніками та частково прогнилими лавами для сидіння, брусся відсутнє, що суперечить рекомендаціям Європейського комітету із запобігання катувань.

V. Медична частина

У медичній частині на момент візиту був певний дефіцит персоналу, а саме були відсутні інфекціоніст, стоматолог та медична сестра. Частина добре обладнана, є сучасний рентген-апарат та сучасний стоматологічний кабінет. У лабораторії є апарат для виявлення вірусів ВІЛ та гепатиту. Також, є обладнання для тестування на вірусне навантаження хворих на ВІЛ/гепатит. Начальник медичної частини відмітив, що дефіциту медичних засобів та засобів індивідуального захисту немає, усе постачається централізовано у достатній кількості. Під час пандемії COVID-19 один представник адміністрації установи перехворів на цю хворобу, один ще хворіє.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися