MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення щодо забезпечення права на правосудний вирок особам, які були засуджені до довічного позбавлення волі

11.11.2020    джерело: ccl.org.ua
Звернення «Правозахисного порядку денного» до народних обранців із проханням підтримати проєкт Закону № 3078, який надасть шанс свавільно засудженим довічно за радянським каральним і репресивним процесуальним законодавством на перегляд вироку в суді і виправлення судової помилки.

Шановні народні обранці!

Ми, представники платформи «Правозахисний порядок денний», звертаємося до Вас і закликаємо підтримати своїми голосами Проєкт Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення права на правосудний вирок особам, які до набрання чинності цим Кодексом були засуджені до довічного позбавлення волі), зареєстрованого за № 3078 народним депутатом України Сергієм Власенком.

Правозахисники наполягають на необхідності запровадження механізму перегляду остаточних вироків щодо осіб, яких було засуджено до довічного позбавлення волі за чужі злочини з істотними порушеннями права на справедливий суд, зокрема, на підставі зізнань, отриманих внаслідок катувань, сфальсифікованих доказів, у разі, якщо докази отримані з істотним порушенням прав і свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також будь-які інші докази, здобуті завдяки інформації, отриманій внаслідок істотного порушення прав і свобод людини тощо.

У провадженні Харківської правозахисної групи, Української Гельсінської спілки з прав людини є більше десяти ретельно досліджених справ засуджених до довічного позбавлення волі, де вирок, на думку правозахисників, викликає розумний сумнів у законності і справедливості: https://is.gd/2VEAvE. Є також журналістські розслідування, де дехто із засуджених підтвердив свою невинуватість за допомогою поліграфа: https://is.gd/neRlb7.

За даними правозахисників, кількість засуджених довічно, вироки стосовно яких викликають розумний сумнів, значно більша, ніж тринадцять свавільно засуджених. А дослідження окремих справ можуть тільки свідчити про глибину проблематики (станом на 1 січня 2020 року кількість засуджених довічно становить 1536 осіб).

Справжні причини порушення права особи на справедливий суд могли бути різні – це вплив судової помилки, переслідування осіб з політичних, економічних чи інших мотивів, кар’єризм і гонитва за показниками розкриття злочинів тощо.

Сприятливим підґрунтям для свавільного засудження слугували положення Кримінально-процесуального кодексу України від 28 грудня 1960 року, що мав обвинувальне спрямування й не містив достатніх гарантій від несправедливого засудження осіб.

Також необхідно зазначити, що в рамках чинного законодавства не існує перспективи спромогтися скасувати вирок і домогтися перегляду справи стосовно свавільно засудженого довічно. Існуюча процедура перегляду вироків за нововиявленими обставинами не створює можливості для скасування і перегляду вироку в разі брутальних порушень права на справедливий суд.

З метою нагальної необхідності запровадження механізму перегляду кримінальних вироків задля виправлення судових помилок, –

просимо Вас:

Підтримати проєкт Закону № 3078, який надасть шанс свавільно засудженим довічно за радянським каральним і репресивним процесуальним законодавством на перегляд вироку в суді і виправлення судової помилки.

Довідково: Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проєкт «Без кордонів», Євромайдан SOS та інші. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: [email protected]

Харківська правозахисна група
Центр громадянських свобод
Центр прав людини ZMINA
Українська Гельсінська спілка з прав людини
БФ «Людина і право»
Освітній дім прав людини – Чернігів
БО «Free Zone»

 Поділитися