MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до Крижопільського виправного центру № 113Моніторинговий візит до ДУ «Вінницька установа виконання покарань № 1»Моніторинговий візит до ДУ «Ладижинська виправна колонія № 39»Моніторинговий візит до Могилів-Подільської виправної колонії № 114Моніторинговий візит до ДУ «Сокирянська виправна колонія (№ 67)»Моніторинговий візит до Дружелюбівського виправного центру № 1Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Криворізька виправна колонія № 80»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Петрівська виправна колонія № 49»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»

Моніторинговий візит до ДУ «Диканівська виправна колонія № 12»

13.11.2020   
Таміла Беспала, Павло Шваб, Максим Ревякін
На питання моніторів до працівників про заробітну плату, графік роботи та види робіт, що виконуються, всі мовчали й навіть очей не піднімали.

23 вересня 2020 року моніторингова група у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна, а також двох журналістів Таміли Беспалої й Павла Шваба відвідали Державну установу «Диканівська виправна колонія № 12». Цей заклад розташований у місті Харкові. На теперішній час Державна установа «Диканівська виправна колонія № 12)» – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк). На день візиту в колонії утримувалось 590 осіб. За поточний рік з колонії звільнились 248 осіб. У колонії перебувають 6 осіб, засуджених за ст. 391 КК України. Чисельність адміністрації складає 207 осіб.

Після перевірки документів та неодноразового вимірювання температури тіла монітори все ж таки були допущені до установи.

Хочемо зазначити, що всі працівники колонії, окрім начальника установи Гуменюка Андрія Володимировича, ходили в масках.

Стан житлових приміщень відповідає нормам, наявні плазмові телевізори, у деяких кімнатах ведуться ремонтні роботи.

У нещодавно відремонтованих та ще не заселених спальних кімнатах стоять старі залізні ліжка, які удосконалені самими ж засудженими. У зв’язку з ремонтними роботами, за словами працівників адміністрації, у деяких спальних кімнатах – перенаселення, ліжка стоять близько одне до одного.

У кімнатах прийому їжі чисто та затишно, наявне дозволене кухонне обладнання (мультиварки, холодильники).

Туалетні кімнати оснащені перегородками та дверцятами, але подекуди відчувався сильний сморід. Мило в рукомийниках, на жаль, відсутнє.

Не всі засуджені були в масках, але на прохання показати маску, всі їх видобували та показували. За словами адміністрації, колонія сама забезпечує себе захисними масками.

Що стосується дезінфікуючих засобів у житловій зоні, то засуджені з великими складнощами знаходили їх та й взагалі довго не розуміли, про що йде мова. Однак пляшки з такими засобами безумовно були в установі.

За інформацією представників адміністрації, у колонії є представники 3 релігійних течій.

В їдальні був цілком прийнятний запах їжі, сама їжа мала апетитний вигляд.

Поряд із рукомийниками лежали абсолютно нові бруски господарського мила. Дезінфікуючих засобів у їдальні не було взагалі. У всіх співробітників колонії наявні санітарні книжки, однак лише в одного кухаря в їдальні графік роботи відповідає нормам трудового законодавства і, з його слів, він отримує заробітну плату – 1200 гривень, працюючи 4 години на добу. За словами інших працівників їдальні, вони працюють по 12 годин без перерви та вихідних, не отримуючи заробітної плати взагалі.

Також монітори відвідали ДІЗО ПКТ. У ДІЗО перебувало 6 засуджених, у ПКТ – 3. Особливу увагу до себе привернуло художнє оздоблення коридорів у ДІЗО – коридори розфарбовані таким чином, що складається враження, що ти йдеш по акваріуму. Як пояснили працівники адміністрації, таке оздоблення приміщення сприяє покращенню психологічного стану засуджених і є чи не найбільшою гордістю установи.

На території колонії розташована медична частина. За словами завідувачки Войтенко Тетяни Миколаївни, медична частина на 100 % забезпечена медичним персоналом, а Філія ДУ «ЦОЗ ДКВС України» в Харківській та Луганській областях забезпечила медичну частину всіма необхідними медикаментами, обладнанням та засобами профілактики вірусної інфекції COVID-19.

На час візиту в стаціонарному відділенні перебували 14 осіб.

Монітори пішли на промислову зону, засуджені вже стояли перед входом до виробничих приміщень. На питання моніторів до працівників про заробітну плату, графік роботи та види робіт, що виконуються, всі мовчали й навіть очей не піднімали.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися