MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до ДУ «Літинська виправна колонія № 123»Моніторинговий візит до ДУ «Стрижавська виправна колонія (№ 81)»Моніторинговий візит до Вінницької виправної колонії № 86Моніторинговий візит до ДУ «Диканівська виправна колонія № 12»Моніторинговий візит до Крижопільського виправного центру № 113Моніторинговий візит до ДУ «Вінницька установа виконання покарань № 1»Моніторинговий візит до ДУ «Ладижинська виправна колонія № 39»Моніторинговий візит до Могилів-Подільської виправної колонії № 114Моніторинговий візит до ДУ «Сокирянська виправна колонія (№ 67)»Моніторинговий візит до Дружелюбівського виправного центру № 1Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»

Моніторинговий візит до Північної виправної колонії № 90

23.11.2020   
Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб
За словами фельдшера, в установі немає достатньої кількості ліків через затримки з централізованим постачанням медичних препаратів та відсутності можливості отримати необхідні ліки оперативно.

20 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Північна виправна колонія № 90». Установа розташована на північній околиці м. Херсон. Має дуже велику територію. За словами адміністрації установи, периметр колонії 3 кілометри. Колонія заснована в 1968 році. Планова наповнюваність – 1 015 осіб.

У колонії є дільниця середнього рівня безпеки для повторно засуджених чоловіків, дільниця слідчого ізолятора та дільниця реабілітації, яка, за словами адміністрації, є найбільшою в Україні. Всього, в усіх трьох дільницях перебуває 790 засуджених та ув’язнених.

На вході моніторів зустріла вахтерка літнього віку, яка відразу не збагнула мету візиту. В ході розмови монітори докладно пояснили суть та мету візиту, після чого вахтерка повідомила керівництву установи та оформила пропуски. На КПП були відсутні дезінфікуючі бар’єри та дезінфікуючі засоби. При вході на КПП температуру моніторам також не вимірювали.

Дільниця соціальної реабілітації

Спочатку монітори відвідали дільницю соціальної реабілітації, де відбувають покарання 67 осіб, яким покарання у вигляді позбавлення волі було замінено на обмеження волі. Більшість засуджених з цього сектора працюють на об’єктах контрагентів, де отримують заробітну плату щонайменше 4000 гривень, подекуди – 8000. Однак засуджені, з якими поспілкувалися монітори, чітко не змогли назвати розміри своєї заробітної плати.

Засуджені проживають у двоповерховому приміщенні, у якому проведений косметичний ремонт та встановлені металопластикові вікна. Приміщення достатньо світлі, але на стелі та стінах монітори помітили сліди минулих затоплень. На стінах відлущується штукатурка. Житлові приміщення не досить просторі, однак норма житлової площі на одного засудженого дотримується.

Кімната для прийому їжі обладнана холодильниками, електрочайниками та електроплитою. Є необхідне кухонне начиння. Столів для приймання їжі достатньо. Монітори помітили в кімнаті на стіні цвіль.

Санітарні кімнати обладнані рукомийниками в достатній кількості. В кімнаті є пральна машина, душові кабінки, які обладнані килимками та шторками. У санітарному вузлі є гаряча вода, яка підігрівається бойлером. Туалети відгороджені невисокими стінками та дверцятами.

Чергова частина

У черговій частині установи виконаний косметичний ремонт. Є кімнати для відпочинку співробітників. Санітарний вузол обладнаний рукомийниками, душем та туалетом. Є кімната прийому їжі.

Їдальня, кухня, склад

Монітори відвідали склади установи, де зберігаються овочі, риба, м’ясо та соління. Установа вже повністю забезпечена соліннями, ведеться заготівля картоплі, капусти та інших овочів. На вигляд заготовлені продукти належної якості. У складах чисто, сухо та створені всі умови для тривалого зберігання.

Минулого року на кухні виконано капітальний ремонт. У приміщенні встановлені нові котли та інше кухонне обладнання. На час візиту на кухні готувався обід. На обід був пшоняний суп, тушковане м’ясо з підливою, а також пюре із сухого картопляного порошку. Монітори скуштували обід та можуть назвати його їстівним. Однак картопляне пюре на смак – як пюре швидкого приготування.

Монітори побачили двох осіб, які чистили рибу без захисних рукавичок, що є негігієнічним.

В установі є резервна кухня на випадок аварійного відключення електроенергії або інших екстраординарних ситуацій. Ця кухня обладнана котлами для приготування їжі на відкритому вогні.

На прохання моніторів надати медичні книжки, моніторам надали цілу пачку таких книжок, половина з яких були пустими. Крім того, книжки були невстановленого зразку, який не відповідає сучасним. У медичних книжках не вказано, яких саме лікарів проходив відповідний засуджений.

На вході до обідньої зали є окрема кімната для миття рук. У кімнаті є чотири рукомийники, одне мило та один рушник на всіх засуджених. Обідня зала простора. На час візиту засуджені якраз обідали. Соціальна дистанція в черзі за їжею не дотримувалася. В їдальні є стенд інформаційного меню. Монітори поспілкувалися із присутніми в обідній залі засудженими. Скарг на якість харчування засуджені не мали, однак монітори помітили, що візуально в тарілках їжа засуджених відрізняється від тої, що монітори куштували на кухні.

Житлова зона дільниці середнього рівня безпеки

Житлова зона установи складається з 13 відділень блочного типу. Всі відділення заселені. Одне відділення ремонтується. Після ремонту це буде будівля медичної частини. Інші 12 відділень повністю заселені. У деяких відділеннях виконано косметичний ремонт. Однак деякі відділення перебувають у занедбаному стані та явно потребують ремонту. Подекуди на стінах та стелі видніється пліснява. В багатьох житлових приміщеннях встановлені дерев’яні вікна, які мають великі щілини. Засуджені зазначили, що вони вимушені закривати вікна скотчем та іншими матеріалами, а також завішувати різним ганчір’ям, щоб уберегтися від протягів. Тому в житлових кімнатах достатньо темно та не вистачає денного світла.

У спальних кімнатах багато де встановлені двоповерхові ліжка. Відповідно до Акту вимірювання приміщень та фактичного наповнення цих приміщень подекуди житлова площа на одного засудженого становить менше ніж 2,5 кв. м, що суперечить національним нормам, які встановлюють норму в 4 кв. м на одного засудженого, та Європейським пенітенціарним нормам, де на одного засудженого передбачено 6 кв. м. Хочемо зазначити, що у слідчих ізоляторах норма жилої площі складає 2,5 кв. м, що навіть більше, ніж у цій установі.

Кімнати прийому їжі також перебувають у занедбаному стані. Встановлені старі, ще радянські, холодильники, але вони справні. Стіни затерті.

Санітарні вузли містяться на дворі. В деяких відділеннях на момент візиту проводився ремонт з метою обладнати санітарні вузли безпосередньо у відділеннях. За словами адміністрації, ремонт має бути завершений до кінця листопада. Рукомийні системи справні. Вода у трубах є. За словами адміністрації, вода постачається з чотирьох власних свердловин. Туалетні кімнати чисті, без стороннього запаху. Однак стіни в туалетній кімнаті одного з відділень покриті цвіллю та грибком. На стелі видні сліди затоплень.

ДІЗО/ПКТ

Дисциплінарний ізолятор розташований в окремому приміщенні. У коридорах ізолятора виконано косметичний ремонт. На час візиту в ДІЗО відбували дисциплінарне стягнення 11 осіб, у ПКТ – одна особа. Усього спочатку року дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення у ДІЗО застосовувалося 394 рази, у вигляді поміщення в ПКТ – 15 разів. Монітори побували в одній відремонтованій камері, яка на момент візиту не використовувалася. В камері виконано ремонт, встановлена нова сантехніка.

В іншій камері,у якій побували монітори, перебувало п’ять осіб. Усього камера розрахована на сім порушників режиму. Вікно у камері було завішене ганчіркою, через яку не потрапляло світло. За словами засуджених, вони вимушені завісити вікно через постійні протяги та, як наслідок, холод.

Вікно розташоване надто високо для того, щоб засуджені мали можливість відкрити або закрити його без зайвих зусиль. Туалет відгороджений стінкою без дверцят та перебуває в занедбаному стані. Отвір у туалеті закритий пластиковою пляшкою. Також є рукомийник. У туалеті відсутній змив, тому змивання відбувається за допомогою стічних вод з рукомийника.

Під час візиту ліжка в камерах були пристебнуті до стіни. Засуджені скаржилися, що пристібати ліжка їх змушує адміністрація. Маленьких двох лавок біля стола явно недостатньо для того, щоб розмістилися сидячи п’ятеро осіб, які були в камері, не кажучи вже про сімох, на скількох розрахована ця камера. Адміністрація колонії пояснила необхідність пристібати ліжка до стін наказом для службового користування № 30/5. На жаль, цей наказ не є публічним та розповсюджується лише на представників адміністрації і ніяк не може обмежувати права засуджених, які не можуть з ним ознайомитися та не повинні виконувати його вимоги.

Прогулянкові дворики розташовані на дворі. Вони обладнані лавкою та спортивним знаряддям. Прогулянковий дворик недостатньо забезпечує захист від атмосферних опадів.

Медична частина

На момент візиту в стаціонарі установи перебувало 8 засуджених. Жоден з них не був у тяжкому стані. Посади лікарів медичної частини заповнені не повністю. Немає терапевта, хірурга. В установі проводить прийом інфекціоніст з Дар’ївської виправної колонії. За словами фельдшера, в установі немає достатньої кількості ліків через затримки з централізованим постачанням медичних препаратів та відсутності можливості отримати необхідні ліки оперативно. Це створює значні складнощі та загрози для надання невідкладної медичної допомоги засудженим, адже необхідність тих чи інших ліків неможливо передбачити заздалегідь. Часто після замовлення необхідно чекати цілий рік поставки препарату.

На території установи побудована, але поки що не працює, кімната замісної терапії для наркозалежних. У кімнаті виконаний ремонт та поступово встановлюються меблі. Планується надання терапії щонайменше 28 засудженим, які прибудуть з Бучанської виправної колонії, а також іншим особам, які цього потребують.

Як зазначалося вище, в установі відбувається капітальний ремонт одного з житлових відділень, в якому в майбутньому буде розташована медична частина.

Серед засуджених випадків виявлення коронавірусної інфекції не було, серед адміністрації хворіло 6 працівників

У журналі тілесних ушкоджень обліковується лише чотирнадцять записів за поточний рік, що вкрай мало для установи, де відбувають покарання більше 800 осіб. Це наводить моніторів на думку про неналежне ведення такого журналу або неналежний огляд засуджених на предмет тілесних ушкоджень медичними працівниками.

В установі 95 осіб хворі на ВІЛ, з них 87 отримують АРТ-терапію. Інші відмовилися від неї.

З початку року до установи три рази викликалася швидка допомога.

Виробництво

Виробництво в колонії представлено металообробкою та роботою з металоконструкціями. Раніше також працював цех деревообробки, однак на сьогодні відсутні замовлення. В установі на виробництві працевлаштовані 66 осіб.

На виробництві виготовляють ліжка для військових, збирають причепи та обладнання для дитячих майданчиків.

Монітори помітили, що деякі робочі місця зварювальників обладнані неналежним чином. Зокрема, монітори побачили, як засуджений зварював конструкцію на трьох гумових шинах. Адміністрація стверджувала, що всі засуджені працюють за строковими трудовими договорами. Зі слів директора підприємства, середня заробітна плата становить 2 500 гривень, але жоден із засуджених не зміг назвати навіть приблизно точну суму зарплати.

Монітори виявили, що трудові договори були оформлені неналежним чином. У підписаному договорі з обох сторін графа «термін дії договору» була не заповненою.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися