MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до Північної виправної колонії № 90Моніторинговий візит до ДУ «Літинська виправна колонія № 123»Моніторинговий візит до ДУ «Стрижавська виправна колонія (№ 81)»Моніторинговий візит до Вінницької виправної колонії № 86Моніторинговий візит до ДУ «Диканівська виправна колонія № 12»Моніторинговий візит до Крижопільського виправного центру № 113Моніторинговий візит до ДУ «Вінницька установа виконання покарань № 1»Моніторинговий візит до ДУ «Ладижинська виправна колонія № 39»Моніторинговий візит до Могилів-Подільської виправної колонії № 114Моніторинговий візит до ДУ «Сокирянська виправна колонія (№ 67)»Моніторинговий візит до Дружелюбівського виправного центру № 1Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»

Моніторинговий візит до Голопристанської виправної колонії № 7

25.11.2020   
Ганна Овдієнко, Павло Шваб, Максим Ревякін
Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків. Особливістю установи є те, що при ній діє міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня.

23 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Голопристанська виправна колонія № 7». Установа розташована у селі Стара Збруївка Голопристанського району Херсонської області. Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків. Особливістю установи є те, що при ній діє міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня. На день візиту в установі перебувало 94 особи, з них – 71 особа перебувала на лікуванні, а 23 займалося господарським обслуговування. Планова наповненість установи – 502 особи. Колонія функціонує з 1964 року.

На в’їзді до прилеглої території колонії розташований пропускний пункт зі шлагбаумом. Черговий співробітник відмовився пропускати автомобіль моніторингової групи до тих пір, доки не буде дозволу керівництва. Однак саме у цей час до установи під’їхав начальник охорони установи, який наказав пропустити автомобіль моніторів на територію. Після цього моніторам провели температурний скринінг та безперешкодно допустили на територію охоронюваної зони. На вході до КПП є дезінфікуючий бар’єр та антисептик.

Житлові відділення

В установі шість житлових відділень, три з них являють собою стаціонарні відділення спеціалізованої туберкульозної лікарні. В інших відділеннях відбувають покарання засуджені, задіяні в господарському обслуговуванні, та засуджені, які вилікувалися від туберкульозу. Всі відділення – блочного типу. В усіх відділеннях виконаний добротній косметичний ремонт. Майже всі відділення обладнані металопластиковими вікнами. У відділеннях тепло – батареї гарячі. Житлової площі на одного засудженого – більше ніж достатньо. Житлові приміщення світлі, сонячне проміння потрапляє в достатній кількості. У кожному відділенні є бачок з питною водою. Однак в деяких відділеннях баки з питною водою були порожніми. Адміністрація пояснила, що баки наповнюють в обід. У деяких відділеннях крани на питних бачках були непридатними для використання.

Кімнати для прийому їжі відремонтовані. Є холодильник, микрохвильова піч, мультиварка. На момент візиту засуджені, за рекомендаціями лікарів, харчувалися безпосередньо в житлових відділеннях. У кожному відділенні обладнана обідня мінізала.

У санітарних вузлах є рукомийники із рідким милом. У деяких відділеннях є душові кабінки. У туалетах встановлена відносно нова сантехніка. Туалети відділені невеликими стінками та дверцятами, які можуть не забезпечувати достатнього рівня приватності для засуджених.

Медична допомога надається засудженим безпосередньо у житлових відділеннях. Медичні препарати видаються у спеціально обладнаній кімнаті. У цих відділеннях маніпуляційні обладнані металевими клітками, які не передбачені кримінально-виконавчим законодавством. Однак представники адміністрації пояснили, що це необхідно заради безпеки медичних співробітників та адміністрація не може забезпечити охорону молодших медсестер – жінок. Це дивно, враховуючи, що особовий склад працівників установи майже вдвічі перевищує кількість засуджених.

Безпосередньо в кожному відділенні є Правила внутрішнього трудового розпорядку – кожний засуджений може ознайомитися з ними безперешкодно. Однак інші нормативно-правові акти знаходяться у кабінеті начальника відділення. Найновіша редакція нормативного акту датувалася 2015 роком (не враховуючи Правил внутрішнього трудового розпорядку).

Кухня та їдальня

Далі монітори відвідали кухню та їдальню. Мийний цех кухні був капітально відремонтований у 2018 році. Встановлені нові меблі, проведена заміна комунікацій тощо. Планується також ремонт в інших приміщеннях кухні, зокрема у гарячому цеху. На сьогодні кухня перебуває в задовільному стані. На момент візиту обід в установі тільки що закінчився. Монітори продегустували їжу та можуть назвати першу страву дуже смачною. Друга страва також виявилася на смак їстівною. За словами начальника установи, продуктів харчування на зиму було закуплено в достатній кількості.

Їдальня установи на сьогодні не використовується. Приміщення їдальні дуже велике, на вході до їдальні є рукомийники із милом, але були відсутні рушники. В їдальні є інформаційне меню з релевантною інформацією. Адміністрація установи повідомила, що в їдальні планується ремонт.

Монітори поспілкувалися із працівниками кухні, які повідомили, що отримують на руки «чистими» заробітну плату в розмірі 2100 гривень. Засуджені запевнили, що їм нещодавно проводили медогляд.

ДІЗО

На день візиту в ДІЗО установи не було жодної особи. Одна особа перебувала у приміщенні камерного типу через так звані «загальні підстави» – проти неї було розпочато кримінальне провадження за фактом нападу на співробітника установи.

З початку року дисциплінарні стягнення були накладені на 44 осіб.

Камери ДІЗО перебувають у задовільному стані. У деяких камерах виконаний косметичний ремонт. Встановлені рукомийники. Туалети відгороджені достатньо високою стінкою. Засуджені можуть самостійно відкрити вікна. Прогулянкові дворики є двох типів: великі та маленькі. Вони оснащені спортивним знаряддям та встановлені лави. У частині двориків планується ремонт. Дворики достатньою мірою захищені від атмосферних опадів.

Лазне-пральний комбінат

Пральня установи обладнана нещодавно купленою новою пральною машинкою. Інша застаріла техніка буде згодом замінена. Є прасувальний прес і дезінфікуючі камери.

Міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня

У міжобласній спеціалізованій туберкульозній лікарні працює 85 штатних одиниць медичного персоналу. На день візиту було вільними лише 5 посад. Зокрема, не було лікаря-офтальмолога, невропатолога та не була заміщена 0,5 ставки фтизіатра. За словами начальника лікарні, в установі немає недостачі медичних препаратів. Нещодавно були закуплені новітні ліки четвертого покоління для лікування туберкульозу. Водночас деякі засуджені скаржилися моніторам на істотні побічні реакції від застосування таких ліків.

За рік в установі загинуло 5 засуджених. Лікарсько-консультативна комісія визнала такими, що підлягають звільненню за станом здоров’я, вісім засуджених. З них чотири були звільнені судом, один з яких помер в очікуванні фактичного звільнення, трьом було відмовлено судом та один помер не дочекавшись рішення суду.

За словами адміністрації, в установі продовжується будівництво нового відділення лікарні, яке буде оснащене новітньою технікою.

Монітори також відвідали лабораторію, оснащену сучасною медичною технікою. Головним завданням лабораторії є встановлення типу туберкульозу, його резистентності та методики лікування. Також проводять клінічні аналізи крові, сечі, калу та спино-мозкової рідини. В лабораторії проводиться весь комплекс досліджень проб на туберкульоз, у тому числі проводиться його вирощування для визначення типу.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися