MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білорусь: На недільних «маршах сусідів» затримано понад 400 людей

30.11.2020   
ХПГ-інформ
Цієї неділі акції протесту вдруге відбувалися в локальному форматі. Жителі Мінську збиралися у дворах і далі йшли колонами до визначеного в кожному мікрорайоні пункту. Таких місць збору було не менш ніж 60.

У білоруській столиці та інших містах країни 29 листопада вшістнадцяте пройшли недільні акції протесту проти фальсифікації президентських виборів и насилля щодо мирних громадян з боку влади Олександра Лукашенка. Цього разу це були «марші сусідів», повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Цієї неділі акції протесту вдруге відбувалися в локальному форматі. Жителі Мінську збиралися у дворах і далі йшли колонами до визначеного в кожному мікрорайоні пункту. Таких місць збору налічувалося не менш ніж 60. У найбільших акціях брали участь по кілька тисяч людей.

Силовики їздили на автобусах по місту й розганяли людей, але ті знову формували колони на найближчих вулицях. Розігнати всі марші силовикам не вдалося.

Як передає Радіо Свобода, були випадки, коли люди обступали спецтранспорт силовиків, ішли на озброєних правоохоронців із піднесеними руками, відбивали захоплених побратимів.

Проти протестувальників у Мінську та Мінському районі силовики застосовували світлошумові гранати й газ. Під час затримання людей жорстоко били. Повідомлялося про кількох людей, які знепритомніли.

На сьогодні, на восьму годину ранку, за відомостями правозахисного центру «Весна», у Мінську та інших місцях затримано 416 людей.

Головне управляння внутрішніх справ Мінського міськвиконкому 29 листопада назвало свою цифру затриманих: «близько 250 громадян».

Акції протесту також відбувалися у Бресті, Гродні, Гомелю, Могильові, Вітебську, Жодино, Смолевичах, Дзержинську, Боровлянах, Радошковичах, Ляховичах, в інших містах і селищах Білорусі.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Офіційно було оголошено, що на виборах переміг Олександр Лукашенко, який керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.

Кандидатка у президенти Світлана Тихоновська, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях перемогла Лукашенка. Під час виборчої кампанії Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років. Проте після виборів під тиском Тихоновська була вимушена залишити Білорусь.

У серпні була створена Координаційна рада – громадське об’єднання, засноване для подолання політичної кризи та забезпечення злагоди у суспільстві, а також для захисту суверенітету й незалежности Білорусі. Члени ради зазнають репресій з боку білоруської влади: тиск, примусове видворення за межі країни, тримання під вартою.

1 вересня цього року експерти ООН з прав людини опублікували заяву, у якій закликали Білорусь припинити тортури щодо затриманих і притягнути до відповідальности правоохоронців, які безкарно принижували та били демонстрантів у місцях тримання під вартою. Експертам відомо про 450 задокументованих випадків тортур та жорстокого поводження з людьми, позбавленими волі після президентських виборів.

14 вересня Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила про систематичні побиття та катування демонстрантів, затриманих після президентських виборів 9 серпня цього року у Білорусі. Правозахисники наголошують на необхідності розслідування з боку ОБСЄ та Ради з прав людини ООН.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Світлана Тихановська оголосила загальнонаціональний страйк і закликала білорусів не виходити на роботу, нічого не купувати в державних магазинах, не знімати коштів з банківських рахунків тощо. Страйк буде припинено, коли Олександр Лукашенко піде з поста президента, а всіх політв’язнів буде звільнено.


Прихильники змін протягом 114 днів вимагають відставки Лукашенка і проведення нових чесних виборів, звільнення політв’язнів, а також притягнення до відповідальности винних у побитті та катуваннях мирних демонстрантів.


Читайте також:

• Валерій Карбалевич. Білорусь може перетворитися на один великий концтабір. Що чекає країну у випадку поразки протестів

• Валерій Карбалевич. 100 днів білоруської революції. 20 висновків

 Поділитися