MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01.12.2020   
ХПГ-інформ
Події цього року наочно показали, що під час будь-якої пандемії безпека всіх залежить від безпеки кожного. Темою цьогорічного дня боротьби зі СНІДом стала «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».

Сьогодні – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. В усьому світі люди об’єднуються для демонстрації підтримки людям, що живуть з ВІЛ або так чи інакше зачеплені ВІЛ-інфекцією. Сьогодні також згадують померлих від цієї хвороби.

Цьогорічна пандемія COVID-19 помітно вплинула на життя й добробут людей і вкотре показала, наскільки тісно питання здоров’я пов’язане з іншими важливими питаннями, як от боротьба з нерівністю, права людини, ґендерна рівність, соціяльний захист та економічне зростання. Тому цього року головною темою Дня боротьби зі СНІДом стала «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність». Про це повідомлено на офіційному веб-сайті ООН.

Події цього року наочно показали, що під час будь-якої пандемії безпека всіх залежить від безпеки кожного. Щоб досягти успіху, необхідно надати допомогу всім, хто її потребує. Викорінення стигми та дискримінації, урахування інтересів населення й застосування підходів, що ґрунтуються на людських правах і ґендерній рівності є головними умовами припинення пандемій ВІЛ і COVID-19.

Криза в галузі охорони здоров’я найсильніше б’є по найбідніших і найбільш вразливих категоріях населення. Зокрема, вона поглибила й без того серйозні проблеми, з якими доводитися стикатися людям, що живуть із ВІЛ, жінкам, дітям тощо. Це, серед іншого, труднощі, пов’язані із отриманням життєво важливої медичної допомоги. Через кризу також посилилася соціяльна та економічна нерівність, яка, своєю чергою, підвищує вразливість до ВІЧ серед маргіналізованих груп населення.

«Право на здоров’я є одним із прав людини. Щоб забезпечити загальне охоплення населення послугами охорони здоров’я, кошти необхідно інвестувати насамперед у саму охорону здоров’я. У цей Всесвітній день боротьби зі СНІДом давайте визнаємо, що для того, аби впоратися із COVID-19 та викоренити СНІД, усі члени міжнародної спільноти повинні діяти в дусі солідарности і нести відповідальність спільно», – заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш.


• Загальна кількість людей, що живуть із ВІЛ, складає 38 млн

• 25,4 млн людей отримують лікування в рамках антиретровірусної терапії

• Кількість нових випадків зараження ВІЛ склала 1,7 млн

• 690 000 людей померли від захворювань, пов’язаних зі СНІДом, минулого року


Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня. Вперше це відбулося 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я різних держав пролунав заклик до соціяльної терпимости та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.


Використано матеріяли сайту ООН та відкритих джерел

 Поділитися