MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

За ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Слідчі встановили особи ймовірних убивць Володимира ВакуленкаЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровВідновлення ідентифікації ВПО в Ощадбанку і доплати пенсіонерам від ООНСлідство встановило особи трьох російських командирів, причетних до ракетного удару по Кременчуку Україна спростила реєстрацію місцепроживання дітей ВПОВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ‘Війна на чотирьох лапах’ — особиста війна Сергія НебогиНові обмеження права на свободу та особисту недоторканністьОтримати статус ВПО тепер можна в Дії Старий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?ООН: внаслідок дій окупантів в Україні загинули щонайменше 902 цивільні особиДержава допомогла отримати житло лише одному відсотку з полутора мільйонів ВПО – ОмбудсманТретині ВПО немає чим сплачувати оренду – дослідження Міжнародної організації з міграціїРада проголосувала за безкоштовне харчування для дітей переселенцівДо уваги ВПО! Прийнято Закон спрямований на врегулювання питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведенняОсоби без права на громадянство – черговий сезон серіалуВступ до ВНЗ для ВПО: які особливості?Абітурієнтам- ВПО: про вступну кампанію та пільги для студентівЛьвівський суд зобов’язав Росію виплатити понад 4.7 млн ₴ переселенцям зі Станиці Луганської

Проблеми з порушенням права ВПО на реєстрацію у їх нерухомому майні на окупованій території потрібно вирішити якнайшвидче

22.08.2017   
Ігор Сосонський
На сьогодні існує суттєва проблема з правом ВПО на вільний вибір місця перебування та проживання, а саме - реєстрація або відновлення реєстрації особи у його нерухомому майні. У 2015 році Законом України № 888-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» внесено деякі зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», а саме: повноваження щодо реєстрації місця проживання осіб передано до органів місцевого самоврядування. Тобто, на теперішній час відмітку у паспорті про місце реєстрації ставлять адміністративно-територіальні відділи з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб відповідних місцевих/районних, селищних, сільських рад. Для пересічного громадянина України зареєструвати своє місце проживання/перебування не є великою проблемою, для цього йому необхідно зібрати пакет документів та звернутися до відповідного органу. Але для внутрішньо переміщених осіб цей порядок не діє. Тож у разі, якщо внутрішньо переміщена особа є студентом, яка навчається у ВНЗ України та була зареєстрована в гуртожитку, а потім, після закінчення ВНЗ її зняли із реєстрації, або якщо це особа, яка вперше отримує паспортний документ, або відновлює втрачений паспортний документ, вона фактично не зможе зареєструватися/відновити реєстрацію за адресою залишеного на окупованій території місця свого проживання.

До громадської приймальні Харківської правозахисної групи звернулися громадяни України, які є внутрішньо переміщеними особами та мають проблеми, пов’язані з реєстрацією місця проживання за адресою залишеного на тимчасово окупованій території нерухомого майна (відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Юристи Харківської правозахисної групи здійснили моніторинґ чинного законодавства України щодо здійснення реєстрації ВПО у житлі, яке розташоване на території, на якій українська влада тимчасово не поширюється, здійснили запити до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України й до органів місцевого самоврядування.

У результаті з’ясувалося, що на сьогодні існує суттєва проблема з правом ВПО на вільний вибір місця перебування та проживання, а саме - реєстрація або відновлення реєстрації особи у його нерухомому майні.

У 2015 році Законом України № 888-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» внесено деякі зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», а саме: повноваження щодо реєстрації місця проживання осіб передано до органів місцевого самоврядування. Тобто, на теперішній час відмітку у паспорті про місце реєстрації ставлять адміністративно-територіальні відділи з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб відповідних місцевих/районних, селищних, сільських рад.

Для пересічного громадянина України зареєструвати своє місце проживання/перебування не є великою проблемою, для цього йому необхідно зібрати пакет документів та звернутися до відповідного органу. Але для внутрішньо переміщених осіб цей порядок не діє. Тож у разі, якщо внутрішньо переміщена особа є студентом, яка навчається у ВНЗ України та була зареєстрована в гуртожитку, а потім, після закінчення ВНЗ її зняли із реєстрації, або якщо це особа, яка вперше отримує паспортний документ, або відновлює втрачений паспортний документ, вона фактично не зможе зареєструватися/відновити реєстрацію за адресою залишеного на окупованій території місця свого проживання.

У даному сегменті правовідносин є суттєва прогалина. Статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено порядок реєстрації місця проживання громадян. Для реєстрації місця проживання особа повинна подати письмову заяву, документ до якого вносяться відомості про місце проживання (у разі якщо дитина не досягла 16 – річного віку, подається свідоцтво про народження), документ, що підтверджує право на проживання в житлі, адреса якого зазначається під час реєстрації, квитанція про сплату адміністративного збору.

Постанова КМУ № 207 від 02.03.2016 року «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» визначає орган реєстрації місця проживання. Пунктом 3 цієї постанови зазначено, що реєстрація місця проживання/перебування здійснюється виконавчим органом на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідного органу. З цього виходить, що реєстрація місця проживання осіб здійснюється на території, за яку відповідає відповідний виконавчий орган. Розпорядженням КМУ № 1085-р від 07.11.2014 року визначено перелік населених пунктів Донецької та Луганської області, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. На підставі цього особи, які перемістилися або переміщуються на територію підконтрольну українській владі, не мають можливості здійснити реєстрацію у своїй приватній власності (квартирі, індивідуальному будинку), яка розташована на території Донецької, Луганської областей або Автономної Республіки Крим. До кола цих дискримінованих осіб на сьогодні відносяться студенти, які були зареєстровані у гуртожитках, але після отримання освіти були зняті з реєстрації; особи, які досягли 16-річного віку й уперше отримують паспорт громадянина України, новонароджені діти, які повинні бути зареєстровані за адресою одного з батьків (коли батьки - ВПО).
Спеціалісти Харківської правозахисної групи надіслали запит до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на отримання інформації щодо ситуації з порушенням прав громадян, які є ВПО.

На цей запит Міністерство надало відповідь, у якій зазначалося, що дана проблема дійсно існує та на сьогодні не існує жодного нормативно правового акту, що врегулював би питання щодо проведення реєстрації місця проживання/перебування осіб, які зазначені у статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» у житлі, що належить цій особі на праві приватної власності але знаходиться на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Також Міністерством зазначалося, що до Верховної Ради України внесено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо захисту житлових прав студентів».

Зауважимо, що вказаний проект Закону надає право студентам, які здобули певний освітньо-кваліфікаційний рівень та мали реєстрацію місця проживання у гуртожитку, але були зняті з неї, на реєстрацію за адресою покинутого або залишеного місця свого проживання у органі, який здійснював зняття з реєстрації.

Але вищезгаданий проект Закону врегульовує питання щодо реєстрації лише однієї категорії ВПО, тобто щодо студентів. Інші ВПО, які визначені вище, надалі будуть отримувати відмови й страждати від порушення їх права. Наприклад, без реєстрації місця проживання особа з числа ВПО не зможе скористатися банківськими послугами (оформлення платіжної картки, розрахункового банківського рахунку).


Тому, на підставі вище викладеного, представники Харківської правозахисної групи наполягають на врегулюванні цього питання й надання усім переліченим вище категоріям ВПО можливості здійснювати реєстрацію за адресою покинутого або залишеного, відповідно до статті 1 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», місця проживання. Пропонуємо доповнити Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» пунктами щодо цих осіб. Також потрібно Розробити порядок, який надав би дієвий механізм щодо порядку реєстрації певних категорій ВПО за адресами покинутого або залишеного, через наслідки, що визначаються статтею 1 вказаного Закону, місця свого проживання.

 

 Поділитися