MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах в серпні 2017 року

24.08.2017   
медіа група ХПГ
  Спеціальна моніторінгова місія ОБСЄ щодня публукує звіти щодо спостереження за діями сторон у військовому конфликті на Донбасі. Повідомлення містять зафіксовані спостерегачами СММ ОБСЄ факти обстрілів, руйнування житла, поранення та загибелі місцевого населення, порушення Мінських домовленостей щодо відведення важкого озброення та інші випадки. Цією публікацією ми наводимо зафіксовані спостерегачами СММ ОБСЄ факти поранення та загибелі цивільного населення у зоні ведення бойових дій, які мали місце у серпні 2017 року.

2 серпня

У підконтрольному урядові Сопиному команда СММ бачила групу з 40–50 жителів (різних вікових категорій, понад половину з яких складали жінки), що запекло сперечалися з 10 військовослужбовцями Збройних сил України. За словами місцевих мешканців, вони були обурені тим, що військовослужбовці споруджували бліндаж у межах села. Спостерігачі побачили свіжий бліндаж (2 м завглибшки) на відстані приблизно 20 м від найближчого будинку. Після того, як військовослужбовці залишили цей район, члени патруля Місії бачили, як кілька місцевих жителів засипали бліндаж, скориставшись лопатами.

3 серпня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Житель села (74 роки) Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) повідомив про те, що коли 3 серпня близько 09:25 він ішов у східній частині Новоолександрівки, він побачив спалах, від якого загорівся паркан неподалік. За його словами, він отримав поранення верхньої частини лівої руки і тулуба від осколків або фрагментів, що зрикошетили. Чоловік додав, що його рани очистили та перев’язали на позиції Збройних сил України, розташованій приблизно за 200 м звідси.

4 серпня

Зафіксовано 3 свіжі місця вогневого ураження у підконтрольному «ЛНР» смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська) На північній стіні будинку на вул. Кірова, 65а, виявлено невелику пробоїну, а на вул. Кірова, 67, — невелику вирву на задньому дворі за 2 м на північ від будинку. На вул. Леніна, 2, виявлено невелику пробоїну на північному боці даху будинку. За оцінками, усі 3 місця вогневого ураження були спричинені влученням малокаліберних снарядів, випущених із північного напрямку. За словами мешканців цих будинків, вони чули шиплячі звуки увечері 3 серпня.

Уточнюючи повідомлення про закриття школи у Попасній, команда Місії відвідала школу, розташовану в житловому районі приблизно за 30 м від найближчого будинку, де спостерігачі побачили 30–35 військовослужбовців Збройних сил України (деякі були озброєні), а також кілька військових вантажівок і кран на шасі цивільної вантажівки, що використовувалися для проведення будівельних робіт на подвір’ї школи. Військовослужбовці Збройних сил України встановлювали поруч із будівлею школи знак із написом «Входу немає – доступ заборонено» українською мовою. Директор школи повідомив членам патруля СММ, що тиждень тому військово-цивільна адміністрація Попасної поінформувала його про заплановане закриття школи з огляду на зменшення кількості учнів. За його словами, до початку конфлікту в школі навчалося 110 учнів, а наразі їх залишилося 59.

6 серпня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:
До лікарні ім. Калініна в Донецьку доправлено 57-річного чоловіка із мікрорайону Трудівські в Петровському районі Донецька (15 км на південний захід від центру міста). Чоловік повідомив, що 4 серпня він отримав поранення від вибуху. За його словами, коли він разом зі своєю дружиною під’їжджав на моторолері до блокпосту в Петровському районі, він побачив вибух, що стався приблизно за 100 м віддалік. Він сказав, що вибуховою хвилею його збило з моторолера і він впав, знепритомнівши. За його словами, дружина не постраждала. Медпрацівники лікарні ім. Калініна повідомили, що в чоловіка переламані 5–6 ребер.

СММ спостерігала за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи, що проживають поблизу лінії зіткнення. Жителі в підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) повідомили спостерігачам, що кілька членів «ДНР» заселилися в нежилі будинки у селі попри заперечення з боку сусідів. Кілька жителів розповіли спостерігачам, що вони бачили танки і чули з боку села вогневу активність. Спостерігачі бачили приблизно 10 чоловіків у формі військового типу, двоє з яких були озброєні. Поки спостерігачі перебувала в селі, вони випадково почули, як члени «ДНР» говорили жителям не спілкуватися з командою Місії. Озброєні члени «ДНР» підійшли до спостерігачів і попросили показати посвідчення особи і план патрулювання. На відмову спостерігачів зробити це члени «ДНР» сказали, що патрулю СММ не дозволять продовжити пересування. Через 10 хвилин члени «ДНР» сказали спостерігачам поїхати звідти.

7 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

У лікарні в підконтрольному урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька), медпрацівники повідомили, що 6 серпня одразу після опівночі до них доправили чоловіка з осколковими пораненнями обох ніг, верхньої частини тіла і легень. За їхніми словами, чоловік і досі перебуває у реанімаційному відділенні. За інформацією співробітників лікарні, тіла 3 осіб (двох чоловіків і однієї жінки), які, за повідомленнями, загинули внаслідок того самого інциденту, було доправлено до моргу в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька). Медпрацівники лікарні в Красногорівці повідомили, що до моргу їхньої лікарні доправили тіла трьох осіб, але пізніше їх передали родичам для поховання. Співробітник Курахівської поліції повідомив, що інцидент стався вночі 5 серпня в підконтрольному урядові с-щі Дачне (47 км на захід від Донецька), коли поранений чоловік висмикнув запобіжник ручної гранати, яка вибухнула в його руці, внаслідок чого він зазнав поранень, а інші 3 особи загинули. За словами співробітника поліції, інцидент стався на вул. Південній, 38, у Дачному.

Повідомлення про обстріли:

В підконтрольному «ДНР» с. Запорожець (71 км на південь від Донецька). На вул. Степовій, 5, виявлено пробоїну (діаметром 10 см) у паркані з північного боку, а також у вікні (діаметром 4 см) на стіні будинку також із північного боку. За оцінками, обидві пробоїни утворилися недавно від влучення осколків від снаряда озброєння невстановленого типу. Мешканці будинку (подружжя середнього віку) розповіли, що 6 серпня, о 13:00, вони почули вибух і тому змушені були укритися в підвалі свого будинку разом із їхньою дочкою і двома онуками.
На вул. Степовій, 8, був обвалений цегляний сарай, розташований за 8 м на південний захід від будинку. На подвір’ї і серед уламків стін сараю були осколки снарядів і фрагменти мідних кілець. Руйнування було спричинене розривом артилерійського снаряда калібру 152 мм, проте напрямок вогню встановити не вдалося. Власники будинку (подружжя середнього віку) розповіли про те, що на той момент дружина перебувала всередині, а чоловік — біля будинку, коли він почув вибухи й укрився за будинком, на відстані менш ніж 10 м від зруйнованої споруди.
У м’якому ґрунті зафіксовано свіжу, засипану уламками вирву (діаметром 2 м і завглибшки 1,5 м) на подвір’ї між будинком на вул. Садовій, 26, і сусіднім нежилим будинком на вул. Садовій, 24. Були 2 пробоїни (кожна діаметром 1,5 м) і подряпини від осколків на двох стінах із північного боку: одну на будинку № 26, а другу на стіні цегляного сараю на території сусіднього подвір’я. На основному будинку на вул. Садовій, 24, вікна і віконні рами з північного боку були розбиті. Вирва і всі пошкодження були спричинені розривом артилерійського снаряда (невстановленого калібру), випущеного із південно-західного напрямку, а обидві пробоїни і розбиті вікна є наслідком влучення осколків. У телефонній розмові власник будинку повідомив про те, що в тому будинку мешкає його син, але на момент інциденту його не було вдома.
На вул. Миру, 23а, зафіксовано свіжу вирву в полі за 25 м на південь від будинку, а також невелику пробоїну в металевому профнастілі з південного боку даху сараю, розташованого на подвір’ї будинку.

7 серпня Місія уточнювала повідомлення про пожежу в с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська). Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» с. Калинове-Борщувате (61 км на захід від Луганська) приблизно о 10:00 з боку Новоолександрівки спостерігачі бачили дим, який поширився приблизно на 2 км. Спостерігачі поговорили по телефону із жителем Новоолександрівки, який повідомив, що 5 жителів намагаються погасити пожежу, використовуючи відра з водою. У період між 11:00 і 17:00 з обох боків лінії зіткнення СММ здійснювала координацію і сприяла відправленню однієї пожежної машини з шістьма пожежникам з підконтрольних урядові районів, яку супроводжували українські офіцери при СЦКК від підконтрольного урядові блокпоста на схід від м. Попасна (69 км на захід від Луганська) до Новоолександрівки. Близько 17:30 пожежна бригада повернулася до того самого блокпосту в Попасній і повідомила команді Місії, що пожежу в селі вдалося загасити.

8 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Вибух, що стався в прикордонному районі неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) 2 серпня. 2 чоловіки повідомили, що коли вони підняли кам’яну плиту, яка була частиною нового пам’ятника у Вознесенівці, стався вибух, внаслідок якого поранень зазнали загалом 5 осіб, включно з ними. Медпрацівники обласної лікарні в підконтрольному «ЛНР» м. Довжанськ (кол. Свердловськ, 60 км на південний схід від Луганська) повідомили, що 2 серпня до лікарні доправлено 5 чоловіків. За словами медпрацівників, четверо з них мали легкі поранення і їх виписали того ж дня. Однак, за словами медпрацівників, один із постраждалих мав серйозніші поранення і йому зроблено операцію. За словами лікарів, внаслідок вибуху чоловік отримав поранення черевної порожнини.

У підконтрольному урядові с. Новоселівка Друга (23 км на північ від Донецька) спостерігачі бачили, що військовослужбовці Збройних сил України зайняли щонайменше 3 житлові будинки в різних частинах села. Стіни будинків були укріплені мішками з піском, а вікна закриті маскувальними сітками. Спостерігачі також побачили в різних частинах села 2–3 військові транспортні засоби (не броньовані).

13 серпня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

В підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька). 11 серпня в міській лікарні медпрацівники повідомили, що чоловік (66 років) зачепив міну-пастку і помер на місці від втрати крові. Вони додали, що його тіло було доправлено до лікарні для патологоанатомічного дослідження. Наступного дня в Докучаєвську патруль СММ відвідав помешкання на вул. Польовій, 3, де проживав загиблий чоловік. П’ять мешканців будинку (три чоловіки віком 50–60 років і дві жінки віком 40–50 років) разом повідомили, що члени його родини на той момент були на похороні, додавши, що інцидент стався вранці 10 серпня в районі між Докучаєвськом і підконтрольним «ДНР» с-щем Ясне (30 км на південний захід від Донецька). Вони сказали, що тіло загиблого чоловіка знайшов його син під час пошуків. Мешканці будинку додали, що син зауважив, що найімовірніше його батько зачепив міну-пастку. За їхніми словами, попри близьке розташування району, де стався інцидент, до лінії зіткнення сюди часто навідуються місцеві жителі. Член «ДНР» повідомив спостерігачам про те, що цей чоловік підірвався на гранаті, зачепивши приєднану до неї розтяжку, але додаткову інформацію він не зможе надати без дозволу інших членів «ДНР»*. Офіцери Російської Федерації при СЦКК повідомили СММ, що чоловік зачепив міну-пастку, коли йшов на відстані 300–400 м від лінії зіткнення, а також показали співробітниками Місії листа, який, за їхніми словами, підтверджував факт смерті чоловіка 10 серпня.

13 серпня, коли команда Місії здійснювала патрулювання безпосередньо біля південного краю зруйнованої частини пішохідного моста, розташованого на південь від підконтрольного урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), поряд із передовою позицією «ЛНР» у межах ділянки розведення сил і засобів, до спостерігачів підійшов чоловік в одязі військового типу з автоматом типу АК. Він зняв автомат із запобіжника і спрямував зброю в бік членів патруля, перебуваючи приблизно за 3 метри від них. Озброєний чоловік автоматом показав спостерігачам, щоб вони йшли геть, називаючи їх «шпигунами» і погрожуючи вистрілити по них. Спостерігачі негайно повернулися до своїх броньованих автомобілів і поїхали з цього району. СММ поінформувала про цей інцидент Спільний центр з контролю та координації (СЦКК) і звернулася до нього із запитом розібратися з цим інцидентом. 14 серпня російський офіцер при СЦКК повідомив спостерігачам, що вищезгаданого чоловіка було відсторонено від служби на позиції «ЛНР», розташованій на мосту в Станиці Луганській.

12 серпня спостерігачі знову зафіксували присутність збройних формувань в житловому районі Ясного, де нещодавно члени патруля Місії зафіксували пошкодження житлових будинків. На південно-західному кінці вул. Леніна спостерігачі бачили щонайменше 10 озброєних членів «ДНР». Коли троє з них наблизилися до СММ, спостерігачі помітили, що двоє з чоловіків тримають автомати типу АК зі знятими запобіжниками (тобто автомати налаштовані на суцільний автоматичний вогонь), а ще один чоловік здійснював відеофіксацію їхнього спілкування з членами патруля Місії. Один з двох чоловіків спитав у спостерігачів про мету їхнього візиту і сказав, що йому не до вподоби присутність Місії в селищі. Спостерігачі вирішили, що далі залишатися в селі небезпечно і залишили цей район*.

Спостерігачі уточнювали повідомлення про те, що в підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) внаслідок спричинених обстрілами пошкоджень були перебої з електропостачанням. 13 серпня три жительки (віком 40–70 років) разом повідомили СММ про те, що енергетична компанія зупинила електропостачання села рано-вранці 13 серпня через те, що від одного жителя надійшла інформація про те, що енергорозподільчу систему села пошкоджено обстрілом, який стався в ніч з 12 на 13 серпня. Потім патруль Місії відвідав енергетичну компанію в підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська), співробітники якої підтвердили відключення електропостачання і пояснили, що енергорозподільчу систему села буде відремонтовано. Водночас вони звернули увагу на те, що їм бракує технічного персоналу для проведення ремонтних робіт в селі та сусідніх районах.

15 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення і спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

Головний лікар лікарні в підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) повідомив, що 14 серпня із підконтрольного урядові с-ща Широкий (38 км на північний схід від Луганська) до них доправили 15-річного хлопчика з пораненнями обличчя, шиї, черевної порожнини й обох рук. За словами лікаря, хлопчик також втратив три пальці на правій руці і після надання йому медичної допомоги перебуває у стабільному, але важкому стані. За словами головного лікаря лікарні, хлопчик отримав поранення внаслідок того, що вибухнув боєприпас, з яким він грався.

У підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) виявлено свіжу вирву (завглибшки 20 см і діаметром 1 м) за 4 м на південний захід від будинку на вул. Конституції, 20. Вирва утворилася від розриву мінометної міни (82 мм), випущеної із західного напрямку. На південній стіні будинку виявлено також осколкові пошкодження, а на західній стіні — 3 розбиті вікна. 65-річний чоловік, який назвався мешканцем цього будинку, повідомив, що коли ввечері 14 серпня його сестра (віком 71 рік), яка також проживає в цьому будинку, намагалася пройти до будинку, щоб укритися там, у неї влучили осколки. Він додав, що вона зазнала поранень обличчя, руки й попереку і наразі вона проходить лікування в лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя).

14 серпня виявлено кілька свіжих місць вогневого ураження в підконтрольному «ЛНР» с-щі Голубівське (51 км на захід від Луганська). Зафіксовано 3 свіжі вирви, виявлені відповідно за 15 м на північний захід, за 50 м на північно-північний схід і за 20 м на східно-північний схід від будинку на вул. Донецькій, 16. Приблизно за 80 м на південний схід від другої вирви, на вул. Донецькій, 6, виявлено пошкодження частини даху зі східно-південного сходу покинутого будинку. Мешканець будинку на вул. Донецькій, 16, повідомив, що розриви сталися ввечері 12 і 13 серпня. На вул. Кочергіна, 3, зафіксовано пошкодження воріт із північно-північного сходу, а також одне розбите й одне пробите вікно (обидва з північно-північного сходу). Усі місця вогневого ураження і пошкодження були спричинені розривами снарядів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), випущених із північно-північного сходу.

14 серпня, перебуваючи на відстані 400 м від північної околиці підконтрольного «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі бачили біло-сірий дим, що піднімався з-поза пагорба за 2,6 км на південний захід від їхньої позиції, а також стовп біло-чорного диму, який піднімався за 400–500 м на південь від їхньої позиції. Жителька (віком 50–60 років) підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) повідомила, що обстріли відбувалися упродовж останніх чотирьох ночей, через що в Пікузах загорілися кілька будинків.

16 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:
У лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя) знаходилась жінка (71 рік), яка дістала осколкові поранення в підконтрольному «ДНР» с. Саханка (97 км на південь від Донецька). На її обличчі, руці та попереку поранення, а також два невеликі осколки у шиї.

Повідомлення про пошкодження у житлових районах, спричинені обстрілами: 

12 серпня у підконтрольному урядові с-щі Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька). На вул. Пушкіна, 10, з північно‑західної сторони будинку зафіксовано осколкові пошкодження на металевому паркані, що виходить на північний захід, та на східних стінах будинку. Із західного боку будинку були розбиті два вікна. У запаркованому поблизу будинку автомобілі були також розбиті вікна. Крім того, кузов автомобіля було пошкоджено осколками. Незначні осколкові пошкодження були зафіксовані на наземному газопроводі. Металева опора, що підтримує газопровід, за 3 метри від будинку була переламана навпіл. Пошкодження виникли від розриву снаряда, випущеного із системи озброєння невстановленого типу з північно-західного напрямку. За словами власника будинку, снаряд влучив в опору 12 серпня.
За 10–12 метрів на північно‑північний захід від будинку № 5 на вул. Пушкіна виявлено невелику вирву на присадибній ділянці. Вона утворилася від розриву снаряда, випущеного з безвідкатної гармати (СПГ‑9, 73 мм) з північно‑північного заходу. На північно‑східній стіні будинку були осколкові пошкодження, а на невеликій ділянці на грядці згоріла кукурудза. Власниця будинку показала хвостовий стабілізатор снаряда безвідкатної гармати (СПГ‑9). За її словами, вона знайшла його після вибуху 12 серпня. Приблизно за 5 метрів на північний захід від будинку № 3 на тій же вулиці зафіксувано ще одну невелику вирву. Вона утворилася від розриву гранати РПГ або снаряда безвідкатної гармати (СПГ‑9), випущеного з північно‑північного заходу.

17 серпня

Повідомлення про пошкодження у житлових районах:

На вул. Червона Зірка, 14, у мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька зафіксовано будинок із пошкодженнями даху, кухні, гаража і санвузли в результаті пожежі. Визначити, чи була пожежа наслідком обстрілу, не можливо було. Мешканець сусіднього будинку розповів, що пожежа почалася 15 серпня, приблизно о 14:45.

18 серпня

Повідомлення про пошкодження у житлових районах внаслідок обстрілів:

Зафіксовано нещодавні пошкодження будинку на східному краю вулиці Ахматової у підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя): обвалені секції гофрованого даху, зруйновані шлакобетонні блоки на західній стіні, а на зовнішніх стінах будинку, що виходять на північ, схід та захід, було помітно сліди горіння. За оцінкою, пошкодження виникли від влучення снарядів, випущених із систем озброєння невстановленого типу. Напрямок вогню визначити не вдалося.

20 серпня

Жертви серед цивільного населення:

На вул. Зелений Гай, 115, у мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька (15 км на південний захід від центру Донецька). Навпроти будівлі міської лікарні №14 члени патруля Місії бачили, як накрите тіло поміщали в автомобіль, призначений для транспортування тіл у морг. У лікарні знаходився чоловік 46 років із бинтовою пов’язкою на правому лікті, який повідомив, що він отримав поранення від осколків в результаті вибуху, що стався у дворі будинку, в якому він з іншими членами пожежної бригади намагався погасити пожежу. За його словами, від вибуху загинув один із його колег, а ще один отримав поранення. Медперсонал повідомив, що близько 16:00 в лікарню доправили трьох пожежників. За словами медичних робітників, один чоловік (48 років) помер ще до прибуття в лікарню, а двоє інших (згаданий вище і ще один чоловік 30 років) були поранені. Медпрацівники також відзначили, що інший потерпілий, в якого, за їхніми словами, були легкі травми правого коліна, вже виписався.

Повідомлення про пошкодження у житлових районах Докучаєвська внаслідок обстрілів:
На вул. Кріпкого, 2, зафіксовано отвори від осколків (діаметром 2–5 см) на металевих воротах, що виходять на захід, і тріщини в двох вікнах із західної сторони, а також вирву приблизно за 35 м на захід від будинку, що утворилася, за оцінкою, від розриву 120 мм мінометної міни, випущеної із західного напрямку. Власник будинку (60–69 років) повідомив, що обстріл стався 15 серпня, між 17:00 і 18:00.
На західній стіні будинку №38 на вул. Леніна виявлено невеликий слід і тріщину в вікні, що виходить на захід. Імовірно, ці пошкодження виникли від кулі, випущеної зі стрілецької зброї із західного напрямку.
У будинку № 6 на вул. Мельникова зафіксовано наскрізні отвори в західній стіні, у внутрішніх дверях спальної кімнати і внутрішній стіні. За оцінкою, причиною їх виникнення став снаряд калібром не менше 30 мм, випущений із західного напрямку. За словами жінки (50–59 років), вона виявила пошкодження, коли вранці 16 серпня прийшла перевірити квартиру, що належить її доньці.
У будинку № 61 на вул. Леніна виявлено отвір (діаметром 5–7 см) у вікні, що виходить на захід, і пробиту подушку дивану біля вікна. За оцінкою, в будинок влучила куля, випущена з великокаліберного кулемета калібром 12,7 мм із західного напрямку. Власник будинку (у віці 30–39 років) повідомив, що, за словами його сусіда, стрілянина велася ввечері 15 серпня, а він прийшов 16 серпня і побачив пошкодження.
На території водопостачального підприємства приблизно за 50 м на захід від будинку № 61 на вул. Леніна зафіксовано отвір у дверях складу із західного боку. Отвір утворився від влучення кулі, випущеної із західного напрямку. За словами жінки (у віці 45–49 років), яка представилася співробітницею підприємства «Вода Донбасу», вона була в офісі під час обстрілу 15 серпня, що тривав із 20:00 до 21:00.

На вул. Залізничній, 21, у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), виявлено два отвори: один у вікні, що виходить на захід, а інший — у внутрішній стіні. За оцінкою, обидва отвори виникли в результаті влучення кулі, випущеної з північно-західного напрямку. Власниця будинку та її чоловік (обоє 60–69 років) розповіли, що вони чули стрілянину близько 20:15 19 серпня.

20 серпня офіцер Збройних сил Російської Федерації при СЦКК і члени «ЛНР» супроводили спостерігачів до будинку № 65 на вул. Самойлової, розташованому в одному з районів Луганська біля ріки Сіверський Донець (12 км на північний схід від центру міста), де вони бачили розбите вікно, що виходить на південь, і зруйновану покрівлю на південно-східному розі будівлі за 10 м на схід від будинку. За оцінкою, пошкодження виникли нещодавно і були спричинені влученням 120-мм мінометної міни, випущеної зі східного напрямку. Власник будинку (25–29 років) повідомив, що він чув три розриви снарядів 20 серпня, у період між 06:00 і 06:15. За 500 м на південний схід від будинку спостерігачі бачили блокпост «ЛНР».

21 серпня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в Ясинуватій, була жінка (67 років) з бинтовими пов’язками на шиї. За словами жінки, вона отримала рвану рану, коли 20 серпня, о 18:50, куля пробила вікно її будинку на вул. Тімірязєва, 5, в Ясинуватій.

22 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

У дитячій лікарні в підконтрольному урядові м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська), медпрацівники повідомили про те, що 18 серпня з підконтрольного урядові с. Тепле (31 км на північ від Луганська) до них доправили 13-річного хлопця, якого перед тим було прооперовано в лікарні в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська). За словами лікаря, хлопець втратив праву руку і два пальці на лівій руці, а також отримав вісім осколкових поранень черевної порожнини. Лікар повідомив, що хлопець, який також отримав травми головного мозку, легень і серця, перебуває у критичному стані. У телефонній розмові матір хлопця розповіла, що 18 серпня її син вдома в Теплому грався з якимсь невибухлим снарядом, який потім вибухнув.

У тій самій лікарні в Лисичанську медпрацівники повідомили, що 16 серпня в лікарні в підконтрольному урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) двом хлопцям (14 і 15 років) з опіками було надано медичну допомогу. За словами лікаря з лікарні в Новоайдарі, внаслідок підпалювання порохової суміші обидва отримали опіки першого, другого і третього ступенів тяжкості. Лікар сказав, що хлопці знайшли порох на покинутому блокпості біля річки в Новоайдарі.

24 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Медпрацівники у лікарні підконтрольного урядові м. Волноваха (53 км на південь від Донецька) повідомили, що поблизу блокпоста Збройних сил України, розміщеного на північ від підконтрольного урядові с-ща Березове (31 км на південний захід від Донецька), 2 жінки — 60-річна жителька Донецька і 56-річна жителька підконтрольного «ДНР» м. Харцизьк (26 км на схід від Донецька) — зазнали поранень унаслідок спрацювання вибухового пристрою. За словами медперсоналу, жінки прямували автобусом до підконтрольних урядові районів, й увійшли до лісопосадки поблизу блокпоста, коли 56-річна жінка зачепила вибуховий пристрій, від вибуху кого вона зазнала осколкових поранень ніг, тулуба, рук і голови. Медпрацівники також повідомили, що інша жінка у той час була на відстані близько 20 м від місця вибуху і дістала осколкових поранень лівої литки. За твердженнями медперсоналу, військовослужбовці надали жінкам першу допомогу на місці подій, а потім їх направили до лікарні на автомобілі швидкої допомоги; їхній стан — задовільний.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

На вул. Миру, 18, у підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) зафіксувано свіжу вирву за 5 м на південь від будинку. Виявлено дві 2–3-см пробоїни у металевій вигнутій кришці колодязя за 4 м на північ від вирви, вибитий фрагмент цегляної кладки на зовнішньому боці господарської будівлі за 3 м на північний схід від вирви, і незначні розриви на полімерній плівці на південній стіні будинку.

У Луганській області зафіксувано значні пошкодження внаслідок пожеж. 22 серпня в підконтрольному урядові с. Малинове (19 км на північний схід від Луганська) зафіксовано суттєві руйнування об’єктів у селі, спричинені пожежею, яка розпочалася 21 серпня і принаймні частково знищила майже 30 будинків. За словами співробітників поліції, представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій і місцевих жителів, жертв не було. У с. Оріхове-Донецьке (44 км на північний захід від Луганська) два будинки, які разом із навколишньою територією були серйозно пошкоджені внаслідок пожежі. За словами місцевого жителя, пожежа сталася 19 серпня, а з Новоайдара приїхала поліція для розслідування інциденту, але їй не вдалося встановити причину пожежі. 23 серпня в підконтрольному «ЛНР» с. Хороше (36 км на захід від Луганська) зафіксувано великі згорілі ділянки полів.

25 серпня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

В підконтрольному «ДНР» м. Сніжне (72 км на схід від Донецька). 25 серпня, уточнюючи отриману від члена «ДНР» інформацію про 15-річного хлопця, який 15 серпня зазнав поранень внаслідок спрацювання вибухового пристрою, спостерігачі відвідали міську лікарню №2. Медичний персонал лікарні повідомив, що 15 серпня, приблизно о 15:10, до них доправили хлопця з незначними осколковими пораненнями нижніх частин обох ніг і пальця правої руки, які він зазнав від вибуху, що стався раніше того ж дня, коли він бавився з вибуховим пристроєм у себе вдома на вул. Щепкіна, 12. Медпрацівники додали, що згодом його виписали з лікарні на прохання матері. За словами медиків, мати хлопця сказала їм, що повезе сина до Російської Федерації, де сама мешкає, для подальшого лікування.

27 серпня

Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

25 серпня медпрацівники лікарні ім. Калініна в Донецьку повідомили про те, що до них доправили жителя (61 рік) будинку № 29 з вул. Луговського, що в мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька, і йому вже зробили хірургічну операцію. 26 серпня дружина цього чоловіка повідомила, що у грудну клітку її чоловіка влучила куля, коли він намагався знайти укриття під час інтенсивного вогню зі стрілецької зброї, який стався в цьому районі 25 серпня, у період між 06:00 і 07:20. Вона підтвердила, що йому надають медичну допомогу в лікарні ім. Калініна в Донецьку, де лікарі вилучили з лівого боку його грудної клітки кулю калібру 7,62 мм. За її словами, він перебуває в стабільному стані.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:

На вул. Первомайській, 59, в підконтрольному «ДНР» с. Лукове (72 км на південь від Донецька)зафіксовано пробоїну (діаметром 6 м) у стіні, де розташований вхідні двері до будинку, і ще одну пробоїну (діаметром 9 м) у стелі вітальні. Дах із західного боку частково обвалився, а також було відірвано покриття із металевого профнастілу, пробитого осколками. Усередині будинку все було зруйновано уламками обвалених стелі і внутрішніх стін. Пошкодження було спричинено влученням двох мінометних мін (120 мм), випущених із західного напрямку. Мешканець (50 років) будинку повідомив, що обстріл стався 24 серпня, о 08:20, у той час, коли він разом зі своєю матір’ю (73 роки) перебували на вул. Первомайській, приблизно за 15 м від свого будинку. Він додав, що його матір отримала осколкові поранення верхньої лівої частини грудної клітки і проходила лікування в лікарні в підконтрольному «ДНР» смт Старобешеве (32 км на південний схід від Донецька).

На вул. Первомайській, 63/65, зафіксовано вирву (діаметром 1,5 м) на присадибній ділянці приблизно за 40 м на північний захід від будинку. На будинку були осколкові пошкодження: два розбиті вікна зі східного боку і зруйнований санвузол за 1 м на південь від місця вогневого ураження. Вирва утворилася від розриву мінометної міни (120 мм), випущеної із західного напрямку.

На вул. Первомайській, 52/52А, зафіксовано вирву (діаметром 1,5 м) на присадибній ділянці приблизно за 30 м на північний схід від будинку. Пошкодження були і на самому будинку: розбиті шибки на двох вікнах зі східного і двох вікнах із північного боку. Вирва утворилася від розриву мінометної міни (120 мм), випущеної із західного напрямку.

29 серпня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в підконтрольному «ДНР» смт Старобешеве (32 км на південний схід від Донецька), медпрацівники повідомили, що жінці (73 роки) з пораненнями, яких вона зазнала під час обстрілу, що стався 24 серпня в підконтрольному «ДНР» с. Лукове (72 км на південь від Донецька), надано медичну допомогу і виписано.

 Поділитися