MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Донецька область планує виділити по 50 тисяч гривень тим, хто повернувся в регіон після звільнення з полону бойовиків

07.02.2018   
медіа-група ХПГ

П’ятдесят тисяч гривень буде виділено з бюджету Донецької області кожному з тих, хто повернувся в регіон жителів, звільнених з полону бойовиків 27 грудня 2017 року. Про це розповів заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз.

"Ця матеріальна допомога буде виділятися тим, хто повернувся в область з полону бойовиків", - сказав він.

На даний момент на Донеччину повернулися більше 10 колишніх заручників-мешканців регіону (всього їх 24).

Стокоз зазначив, що Центр соціальних служб бере під супровід кожного звільненого і "ними займаються 24 години на добу". Заповнюється спеціальна карта потреб, подається для затвердження і приймається рішення, як саме допомогти колишнім заручникам. До прийняття рішення про виділення коштів з обласного бюджету на допомогу звільненим виявлялася за рахунок місцевих бюджетів.

"Я ще 28 січня підписав листи на всі міста і райони - маються на увазі РДА, голови місцевого самоврядування - щоб по можливості надали фінансову допомогу, поки не буде перерахована компенсація", - розповів Стокоз.

Заступник губернатора констатував, що допомога звільненим потрібна різного плану - в пошуках житла, роботи, в оздоровленні і так далі.

Так, 27 січня, після реабілітації в Києві, на Донеччину повернулася Ольга Политова - мешканка села Очеретине. До полону вона була заступником головного лікаря Ясинуватського району по роботі з населенням. "Вона вже тут, її влаштували на попереднє місце роботи. Ми зараз їй допомагаємо звернутися до суду, щоб через суд витребувати ту частину зарплати, яку їй не платили, поки вона була в полоні. Її звільнили, так як її не було, зараз відновлюють. Поки їй надали окрему кімнату. В квартирі, де вона буде жити, йде ремонт. Зараз вона приступила до роботи ", - сказав заступник глави Донецької ОДА.

За словами Стокоз, жінці надали і фінансову допомогу, але не зміг назвати точну суму.

У вівторок, 6 лютого, в область мав повернутися ще один звільнений заручник - Олександр Айсин. Він до полону працював в Департаменті охорони здоров’я обласної держадміністрації водієм. "На поточний момент є рішення, що по прибуттю його сюди, він буде знову влаштований на попереднє місце роботи і Департамент охорони здоров’я вирішить питання розміщення та житла", - сказав Стокоз.

При цьому деякі з тих, хто з полону відмовляються від подібного соціального супроводу. Наприклад, Олег Чулга зі Слов’янська повідомив, що у нього все нормально, і попросив, щоб його і родину не турбували телефонними дзвінками.

Не всі із звільнених готові повернутися в Донецьку область. "Брати Кононенко. Один брат залишився в Києві, а другий - Євген Миколайович Кононенко - повернувся. Але він каже, що тут не буде залишатися, він хоче, щоб йому знайшли квартиру в Києві, Львові чи Одесі. Єдине, йому доведеться звертатися в органи соцзахисту за місцем фактичного перебування, коли він туди приїде ", - розповів Ігор Стокоз.

"Нам кажуть, що "Ось, ви до сих пір не створили систему супроводу військовополонених ". А я завжди відповідаю, що таке почуття, що у нас Столітня війна йде і ми за сто років ніяк не створимо систему. це перший досвід, такі будуть значно оперативніше ", - переконаний заступник губернатора.

Нагадаємо, що 27 грудня 2017 року через полону бойовиків були звільнені 73 українця.

 Поділитися