MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської виправної колонії №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумської виправної колонії №116 Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центра №130Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумського слідчого ізолятора Звіт за результатами моніторингового візиту до Роменської виправної колонії №56Лікарня ‘Морг’ — звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської багатопрофільної лікарні №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Коломийської виправної колонії №41Звіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Городищенської виправної колонії № 96

Моніторинговий візит до смт. Станиця Луганська

13.04.2018   
Володимир Глущенко
10 та 11 квітня 2018 року юристами Харківської правозахисної групи Ганною Овдієнко, Оленою Річко та Володимиром Глущенком був здійснений моніторинговий візит до селища міського типу Станиця Луганська Луганської області.

10 та 11 квітня 2018 року юристами Харківської правозахисної групи Ганною Овдієнко, Оленою Річко та Володимиром Глущенком був здійснений моніторинговий візит до селища міського типу Станиця Луганська Луганської області.

Під час візиту вони відвідали контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська», який працював у штатному режимі, черг на перехід до тимчасово окупованої території у ці дні не було. Місцева жителька – Олена, що мешкає по вулиці Островського, розповіла: «…бувають дні, коли навіть маршрутка не може проїхати через велику чергу бажаючих перейти лінію зіткнення». Також, з її слів, через те, що отримувачі соціальних виплат змушені раз на два місяці перетинати лінію зіткнення, виникають великі черги. Настільки великі, що не всі встигають впоратися одним днем, а тому змушені ночувати у Станиці. Для них місцева влада відкриває будинок культури, де є можливість пересидіти ніч, а працівники МНС пригостять гарячим чаєм та організують так звану «польову кухню».

Жодних зручностей на переході не має. Люди, в більшості пенсіонери, чекають чергу влітку під пекучим сонцем, а взимку – на морозі. Кажуть, що навіть відсутня питна вода, не кажучи вже про туалети або лавки, де пенсіонери б мали змогу перепочити. Цієї зими перехід по мосту був заледенілим, дуже слизьким та травмонебезпечним, це, навіть, відмітили у своєму звіті працівники ОБСЄ .

Серед проблем також було висловлене і те, що частина місцевих жителів, зруйновані будинки яких розташовані неподалік від КПВВ, і по сьогоднішній день не можуть потрапити до своїх осель. Їм це забороняють робити військові, говорять, що там все заміновано. Також, місцеві скаржилися на непомірно високу вартість проїзду до Сєвєродонецька, у маршрутних таксі, це 200-250 грн., що є непосильною сумою, особливо для пенсіонерів. Є і бюджетна маршрутка, але вона ходить всього двічі на день, через це не є зручною та не вміщує всіх бажаючих.

Під час візиту у будинку культури надавалися консультації з юридичних питань, про що населення було сповіщено раніше, через місцевих активістів та працівників місцевого самоуправління.  За правовою допомогою звернулося 15  місцевих мешканців. Основними  питаннями, які їх  цікавили, були отримання компенсації за зруйноване житло,  розслідування злочинів за фактом вбивства рідних, механізм вичерпання національних засобів захисту та надалі звернення зі скаргами до Європейського суду з прав людини.  В рамках виїзної консультації  було роз’яснено порядок оскарження бездіяльності слідчих, які розслідують злочини, за фактом загибелі родичів, пошкодженого майна у порядку передбаченому КПК України, а також законодавства, що стосується пенсійного забезпечення та перетину лінії зіткнення.

 

 Поділитися