MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікуванню онкохворої засудженої - бути! Чергова перемога адвоката ХПГ

03.05.2018   
Ганна Овдієнко
Нещодавно ми розповідали про долю Анни Солопової. Це - продовження її історії .

Нещодавно ми розповідали про долю Анни Солопової. Вона - сирота, яка майже рік знаходиться у Дніпровській установі виконання покарань. Від народження Анна хворіє на ВІЛ, а в минулому році у неї виникло ще й супутнє захворювання. Анна довгий час скаржилася на болі в шиї, відчуття здавленості у горлі, проблеми із диханням та ковтанням. Тільки взимку 2018 року їй нарешті поставили діагноз - лімфома Ходжкіна (ІІ-Б стадія). Однак належне лікування не здійснювали через відсутність у держави коштів на препарати. Без лікування стан здоров’я Анни швидко погіршувався. Цілими днями вона лежала у загальній камері з високою температурою. Лікарі до неї приходили вкрай рідко, до медичних центрів її не вивозили майже півтора місяця. Складалося враження, що Анну кинули напризволяще - помирати.

Тоді знайомі Анни написали листа до Харківської правозахисної групи з проханням врятувати. У справу терміново вступив адвокат Центру стратегічного захисту ХПГ - Геннадій Токарев. Він розумів, що Анні потрібна термінова допомога. Тому, після марного діалогу з установою виконання покарань, він звернувся до Європейського суду з прав людини із заявою у порядку Правила 39 Регламенту Суду. Ця процедура дозволяє застосувати екстренні міри захисту людини у випадку, коли її життю загрожує небезпека. На сьогодні ми можемо святкувати першу, але велику, перемогу у цій справі - Європейський суд з прав людини застосував Правило 39 та зобов’язав Уряд України терміново забезпечити Анну медичною допомогою у відповідності до встановленого діагнозу за призначеною схемою лікування.

Україна має виконати вказівку ЄСПЛ якнайшвидше, тому сподіваємося, що найближчим часом Анну Солопову почнуть лікувати. Але все це - лише перший крок у боротьбі за права хворої. Попереду ще довгий шлях представництва Анни на всіх етапах розгляду справи у ЄСПЛ.

 Поділитися