MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11Звіт за результатами моніторинґового візиту 01.03.2017 р. до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту 21.02.2107 р. до Вільнянської виправної колонії № 20Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Реформа тюремної медицини: добрі наміри vs відсутність коштів і саботаж

Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17

25.06.2018   
Людмила Клочко, Олена Річко, Володимир Глущенко
На теперішній час Державна установа «Покровська виправна колонія (№ 17) – спеціалізована туберкульозна лікарня» – це лікувальний заклад, середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які хворі на туберкульоз), планове наповнення якої – 711 осіб. На момент візиту в колонії утримувалося 317 осіб, з яких 219 потребують спеціалізованого лікування.

Загальна інформація

На теперішній час Державна установа «Покровська виправна колонія (№ 17) – спеціалізована туберкульозна лікарня» – це лікувальний заклад, середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які хворі на туберкульоз), планове наповнення якої – 711 осіб. На момент візиту в колонії утримувалося 317 осіб, з яких 219 потребують спеціалізованого лікування.

Необхідно відмітити, що оскільки Покровська виправна колонія є в першу чергу спеціалізованим лікувальним закладом, тому у разі виявлення ознак захворювання на туберкульоз до неї направляють засуджених з усієї України. Члени моніторингової групи спілкувалися із засудженими, етапованими з Житомирської, Львівської та Волинської областей.

Чисельність співробітників колонії – більше 400 осіб, чисельність медперсоналу 124 особи.

Особливістю установи є те, що вона не підключена до центрального водопостачання, має власну свердловину на глибині більше 800 метрів з питною водою. Окрім власних потреб установа забезпечує водою найближчі до неї населені пункти. За словами адміністрації за поточний рік поламалося вже кілька насосів, однак працівники намагаються швидко ліквідувати «аварію», та забезпечити нормальне водопостачання.

Під час огляду установи моніторингова група місцями бачила резервуари з запасеною водою.

Місце розташування

Покровська виправна колонія розташована в мальовничому селищі Покровське (до 2016 року – Жовтневе), в Балаклійському районі Харківської області. Відстань до райцентру становить близько 20 кілометрів і проходить автошляхами місцевого значення. Стан автошляхів вкрай незадовільний, місцями дорога буквально відсутня. Прямого транспортного сполучення хоча б з Балаклії до установи не має, через що виникають певні труднощі, як у персоналу установи так і у самих засуджених.

Через віддаленість та відсутність транспорту до установи виникають проблеми з добором кадрів, зокрема – лікарів та медичного персоналу, інспекторів. За словами адміністрації та самих засуджених родичі їх відвідують дуже рідко, такі ж проблеми з передачами та посилками.

За поточний рік до установи 13 разів викликали швидку медичну допомогу, оскільки в Балаклійській центральній клінічній районній лікарні обладнано окрему палату для обслуговування засуджених, медична допомога приїздить з відтіля. Враховуючи віддалення установи та стан доріг моніторингова група не може не відмітити саме негативний аспект швидкості та невідкладності надання медичної допомоги засудженим.

Моніторингова група відмічає, що на вході до адміністративної будівлі передбачений пандус для людей з інвалідністю, інформацію про установу продубльовано шрифтом Брайля.

Для забезпечення правил безпеки, членів моніторингової групи забезпечили спеціальними накидками та одноразовими респіраторами.

Жила зона

Моніторингова група також перевірила умови утримання засуджених на дільницях ресоціалізації. Кімнати чисті, мають природне освітлення, вікна відкриваються.

Ліжка одноповерхові, дерев’яні, норма площі на одного засудженого дотримуються.

Сантехніка нова, неприємний запах відсутній, однак моніторингова група помітила поряд з вбиральнею відра, наповнені водою, що може також свідчити про перебої з водопостачанням.

Кімната для прийому їжі світла, на кожного засудженого виділено окрему шафочку. В таких шафочках в більшості випадків зберігався посуд, продукти харчування або просто чай були відсутніми, така ж ситуація і з холодильником, це підтверджує слова адміністрації про відсутність передач та посилок від родичів засуджених.

На кожній дільниці є окремо виділений медичний пункт, де засуджені отримують необхідні ліки, які вживають у присутності медичного персоналу. У разі виникнення потреби, засуджені можуть безпосередньо звернутися до медичного працівника, що є позитивною практикою.

Самі засуджені при особистому спілкуванні позитивно відзиваються як про умови проживання, так і про якість харчування та медичного обслуговування. Скарг на адміністрацію та медичний персонал від засуджених не надходило. Особи, які хворіють на активну форму туберкульозу (МБТ+), знаходяться у окремому приміщенні, не користуються загальною їдальнею, лазнею, та мають окреме приміщення для прогулянок. У корпусі, де розташоване приміщення посилені заходи санітарно-епідеміологічної безпеки. У приміщенні постійно знаходяться медичні працівники.

Приміщення облаштоване окремою їдальнею, страви до якої надходять з загальної кухні. В їдальні окремі шафи для кожного хворого з його посудом. Повітря у приміщенні свіже: для цього на кухні зняті шибки. В приміщенні, де знаходяться хворі, чисто, відкриваються вікна, є туалетна кімната та умивальник, відсутні запахи туалету. Але стоять ємності з водою, що підтверджує відсутність води під час перебоїв. Засуджені скарг не пред’являли, у приватній бесіді говорили про те, що годують їх нормально, також не скаржилися на відношення з боку персоналу. У прогулянковому дворі є деякі можливості займатися фізичними справами. Хотілося б мати тренажери для хворих на туберкульоз.

СІЗО

У разі виявлення ознак туберкульозу у осіб, вирок щодо яких ще не набув законної сили або відсутній взагалі, такі особи поміщаються на ділянку СІЗО в Покровській виправній колонії. Умови утримання в СІЗО є тотожними до умов утримання на дільницях ресоціалізації. Кімнати просторі, ліжка одноповерхові, сантехніка нова, неприємні запахи відсутні.

ДІЗО

На момент візиту групи, в ДІЗО утримувалася одна особа. Камера має природне освітлення, вікно відкривається. Сантехніка нова, неприємний запах відсутній. Крім того, на момент візиту, в деяких камерах ДІЗО відбувався ремонт.

Медицина

Медична лабораторія на території колонії обладнана сучасним обладнанням Bactec та Genexpert, здатним діагностувати туберкульоз трохи більше ніж за півтори години, при чому разом з діагностуванням цей апарат здатен визначити також і резистентність захворювання до певних ліків. Таке обладнання було придбано міжнародними фондами, наразі все необхідне устаткування та реактиви до нього постачаються цими ж організаціями.

Ліками установа забезпечена повністю за допомогою все тих же міжнародних організацій. Ліки замовляються на пів року, при закінчені певних ліків медики замовляють необхідні препарати, таким чином поповнюючи запаси. На час візиту у лабораторії були відсутні витратні матеріали для перевірки кількості СD-4 клітин.

В середньому один засуджений перебуває в стаціонарі та проходить лікування 6 місяців, у разі якщо форма захворювання мультирезистентна (це найбільш небезпечна форма туберкульозу, при якій мікобактерії туберкульозу стають стійкими (несприйнятливими) як мінімум до двох найбільш важливим протитуберкульозних препаратів: ізоніазиду і рифампіцину), строк його лікування може бути продовжено до 20 місяців, полірезистентних хворих лікують не менше 12 місяців.

В лабораторії чисто, майже стерильно, сучасне обладнання - комп’ютеризоване, всі данні отримані за результатами аналізів автоматично кодуються та зберігаються в комп’ютері. Кожного засудженого внесено в електронну систему, де можна відслідкувати динаміку протікання захворювання.

Спеціалісти в лабораторії постійно підвищують свою кваліфікацію, освоюють нове обладнання та нові способи діагностики.

Крім аналізу на виявлення туберкульозу в лабораторії можливо зробити аналізи інших біологічних рідин людини, зокрема клінічний та розгорнутий аналізи крові та сечі.

Загальна чисельність медперсоналу 124 особи, персонал переважно жіночій. В лікарні передбачено 9 відділень, в яких працює 9 лікарів-фтизіатрів. За словами адміністрації, їм необхідно ще як мінімум 4 фтизіатра. В колонії чергує лікар-терапевт та функціонує стоматологічний кабінет. У разі виникнення у засуджених потреби в іншому спеціалізованому лікуванні, їх направляють на таке лікування до спеціально обладнаної палати в Балаклійській центральній клінічній районній лікарні.

За 2017 рік в установі померло 5 осіб, в поточному періоді – ще одна особа. Адміністрація намагається направляти всіх тяжкохворих до лікарні. У зв’язку з одужанням з Покровської виправної колонії в минулому році було переведено 51 засудженого, а в цьому вже 37.
Їдальня, хлібопекарня, приміщення із заготовки консервації, підсобне господарство

Будівля їдальні достатньо чиста та простора, столи для приймання їжі, хоча і старі, однак відремонтовані та пофарбовані. Є раковини для миття рук, однак відсутнє мило та рушники. Нагадаємо, що установа є спеціалізованою протитуберкульозною лікарнею, а тому така мінімальна річ як мило (бажано рідке), одноразові рушники або сушарки для рук, а також дезінфектор є необхідною умовою.

Кухня чиста, неприємні запахи відсутні, обладнання хоча і застаре, але працює справно та утримується в робочому стані. Порції, що видають засудженим є достатніми, їжа виглядає та пахне апетитно. Годують засуджених за нормами, на харчування на одного засудженого в день бюджетом закладено більше 70 гривень. На обід давали суп, кашу з м’ясом птиці, хліб, чай та печиво. На вечерю засуджені будуть ласувати сирною запіканкою, яка остивала на кухні.

Засуджені, що працюють на кухні мають санітарні книжки, регулярно проходять медогляд. Крім того, засуджені також проходять навчання-інструктаж з приводу правил приготування їжі, для чого в їдальні обладнана спеціальна кімната.

Окремо моніторингова група відмічає хлібопекарський цех, який поєднує в собі і резервну кухню. В цеху чисто, засуджені одягнуті в спеціальну форму. На день в колонії випікають 113 кілограмів хлібу.

Вся корисна площа колонії зайнята під вирощування овочей та зелені. Моніторингова група бачила городину помідорів, огірків, кабачків, листя салату, зелень. Вирощувану продукцію консервують в спеціальному цеху, а взимку надають засудженим як добавку до раціону. Наразі в цеху майже пусто, лише приготовані банки для консервації.

Моніторингова група відвідала і підсобне господарство. На території установи розводять і вирощують свиней, нутрій, кроликів, домашніх птахів: курей та качок. Там працює троє засуджених, трудові договори з якими заключено.

Лазня

Засуджені мають змогу приймати лазню за розкладом, крім того при лазні працює перукарня. Приміщення лазні чисте, при вході відчувається запах дезінфектора. Душові кабінки відокремлені достатньо високими перегородками та шторками. Під ногами покладено антиковзаючий килимок. На момент візиту моніторингової групи в душі була наявна тільки холодна вода, однак адміністрація запевнила, що вода підігрівається за допомогою котлів, які в найближчий час планують модернізувати.

Висновки

В цілому установа справляє позитивне враження. Адміністрація не намагалася перешкоджати моніторингу, за проханням демонстрували всі приміщення. При спілкуванні із засудженими, виходили із приміщення.

Також адміністрація не чинить перешкод у звільнені засуджених від відбування покарання за станом здоров’я, в порядку статті 84 Кримінального Кодексу України, в минулому році за таким критерієм було звільнено 29 осіб, в цьому - ще 17. За словами адміністрації, справи про звільнення засуджених від відбування покарання за хворобою іноді відбувається і в день подачі відповідної заяви до суду, тобто затримок із розглядом справи не відбувається. Як вказав начальник медичної частини, звільнених осіб намагаються направляти для проходження подальшого лікування в спеціалізовані заклади.

У моніторингової групи виникло питання з приводу водопостачання. На момент візиту, вода то була, то її відключали. Ємності з водою які група бачила на кожному відділені свідчать про те, що проблема з водопостачанням є системною.

Крім того, в лазні не просто не було гарячої води, а навіть відсутній другий кран для гарячої води. Це може свідчити про те, що гарячої води або не має взагалі, або її повністю запускають в систему, а тому засуджені не мають змоги регулювати її температуру.

 Поділитися