MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Хатній трус у активіста

22.11.2018   
ХПГ-інформ
Вчора, 21 листопада, російські силовики провели трус у господі Ісмета Меметова в Старому Криму. За версією ФСБ, Меметов здійснює фінансування Меджлісу та «зберігає екстремістську літературу».

Вчора, 21 листопада, співробітники ФСБ РФ провели трус у господі кримськотатарського активіста Ісмета Меметова в Старому Криму. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии» з посиланням на громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Повідомлено, що Меметова підозрюють у причетності до діяльності забороненого в РФ, а також у окупованому нею Криму, Меджлісу кримськотатарського народу. За версією ФСБ, Меметов здійснює фінансування Меджлісу та «зберігає екстремістську літературу».

Сам Меметов з обвинуваченнями, які йому ставлять, не згоджується і пов’язує цей тиск зі своїм активним відвідуванням судів у справах політв’язнів і активною громадянською позицією.

Ісмет Меметов (фото: «Кримська солідарність»)

Коментуючи хатній трус у Ісмета Меметова, голова Меджлісу Рефат Чубаров сказав: «Скоріше за все – це [підозра у причетності до діяльності Меджлісу] привід, щоби провести в нього труси. Він людина, яку поважають сусіди. Можливо, ходив по судах близьких для нього людей, але не більше. Будь-які обвинувачення, з якими приходять російські окупанти до будинків кримських татар, є такими, щоби слугували наступним причинам репресій кримських татар».

Ввечері того дня «Кримська солідарність» повідомила, що хатній трус завершено, – передає «Крым.Реалии». Повідомлено, що адвокат не дав згоди на огляд приміщень без відповідної судової постанови. Проте, співробітники російських силових структур все ж таки провели огляд приміщень, що належать Ісмету Меметову, а саме: двох боксів СТО, крамниці, кафе, а потім і його будинку.

Під час слідчих дій російські силовики нічого не вилучили, повідомив «Крым.Реалии» адвокат Еміль Курбедінов.

«У підсумку нічого не вилучено і нічого не знайдено, що стосується до діяльності Меджлісу кримськотатарського народу або екстремістської літератури. Сама постанова була виписана на цій підставі. Нібито є оперативні дані, що Меметов здійснює фінансування Меджлісу», – сказав адвокат.

Курбедінов каже, що такі дії силовиків пов’язані з активною громадянською позицією Меметова.

«На даному етапі це скидається на пересторогу, які вручають адвокатам. Меметов відомий тим, що відвідує судові засідання по політв’язнях, завжди відвідує „Кримську солідарність“ і виступає на ній», – додав адвокат.

 Поділитися