MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Засуджені з 89-ї виправної колонії, хворі на туберкульоз, п’ятий день голодують

10.03.2012   
Андрій Діденко
ХПГ отримала відео з колонії №89, в якому засуджені розповідають про жахливі умови утримання. Вимагаємо перевірки наведених даних.

Нещодавно засоби масової інформації відслідковували події, які відбувалися в Дніпропетровській виправній колонії № 89: масове побиття і знущання над засудженими з застосуванням спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби. Ми також писали про це в статті «Чи дійсно кримінально-виконавча система в Україні стає більш відкритою для громадськості? (оновлено)». Це сталося, не зважаючи на рішення Європейського суду з прав людини у справі Давидов та інші проти України, в якому Суд однозначно висловився, що Україною порушено статтю 3 Європейської Конвенції (катування) в матеріальному і процесуальному аспектах, не реагуючи на те, що між урядом і Європейським судом триває процедура комунікації у справі Карабет та інші проти України. В цих справах мова йде про масове побиття, знущання і залякування в’язнів, а також відсутність в Україні інституту ефективного розслідування фактів катування і нелюдяного поводження. Проте в колонії №89 й надалі продовжується практика масового побиття, знущання і залякування людей озброєними бійцями в масках, а Дніпропетровська спеціалізована прокуратура, не зважаючи на очевидні ознаки тілесних ушкоджень дев’ятнадцяти осіб внаслідок побиття, наполегливо заперечує факти катувань.

Нещодавно Європейський суд у справі Ананьев проти Росії прийняв пілотне рішення, в якому зазначив системність порушення Росією статті 3 Конвенції: неналежні умови утримання в’язнів в російських закладах позбавлення волі є нелюдяним поводженням. Якщо хтось сподівається, що в українських установах, підпорядкованих Державній пенітенціарній службі, умови утримання відрізняються від російських, то та скупа інформація, яка надходить до публічної сфери, переконливо свідчить, що умови утримання українських в’язнів не відповідають як національним, так і міжнародним стандартам. Нагадаємо, що вже шостий рік Україна не виконує взяті на себе зобов’язання за ратифікованим Факультативним протоколом до Конвенції ООН проти катувань щодо створення національних превентивних механізмів, і система виконання покарань залишається закритою для незалежних відвідувань. Тому в повній мірі з’ясувати і оцінити, наскільки умови утримання в’язнів в українських закладах позбавлення волі є жахливими і принизливими, суспільству вдається тільки з інформації, яку розповсюджують самі в’язні, коли життя за ґратами стає нестерпним. Тоді люди йдуть на крайнощі, аж до самокаліцтва, аби тільки покращити умови перебування в місцях позбавлення волі.

Сьогодні, 10 березня, з інформації, що потрапила до нас з колонії № 89, засуджені, хворі на туберкульоз, вже п’ятий день голодують. П’ятий день хворі люди вимагають від керівництва установи покращення умов утримання, належного лікування і харчування. Засуджені розповсюдили відеозвернення з метою привернути увагу до своїх проблем, демонструють жахливі умови утримання, а також скаржаться на відсутність лікування і належного харчування хворих на туберкульоз. Також нарікають, що керівництво установи чинить тиск на засуджених, які вимагають реалізації своїх законних прав і свобод. Стверджують, що в якості тиску на засуджених адміністрація закладу поміщає здорових людей разом з хворими на активну форму туберкульозу. Ось це відео:

За нашими даними, в установі, яку очолює Олексій Олександрович Кокотеев, на теперішній час продовжують голодувати з вимогою покращити умови тримання, лікування і харчування в туберкульозній лікарні засуджені Клевжиц Юрій Іванович, Хихлушко Олександр Васильович, Батялов Денис Євгенович, Рибак Максим Іванович, Королев Андрій Миколайович з камери №1, Крупський Костянтин, Рабінович Григорій, Ферар Валерій, Лях Євгеній, Зозуля Вячеслав – з камери№2.

Ми сподіваємося на адекватну реакцію з боку прокуратури щодо з’ясування обставин події, причин і наслідків, що змусили засуджених вдатися до крайніх заходів на захист своїх інтересів. Ми сподіваємося також на перевірку фактів, зазначених у відео, Уповноваженим з прав людини та членами Комісії з питань попередження катувань при Президенті України Ми і в подальшому будемо відслідковувати події, що відбуватимуться в зазначеній колонії.

 Поділитися