MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Боротися варто

18.01.2019   
Ірина Скачко
Пенсіонерам варто йти до суду і захищати там свої права, створюючи якомога більше прецедентів, щоб держава, нарешті, почала виконувати власні закони.

Наприкінці грудня Державною виконавчою службою відкрито провадження та направлено відповідні документи до Пенсійного Фонду, згідно з якими луганському пенсіонеру, який зараз мешкає в Харкові, мають повернути пенсійну заборгованість.

Олексій Миколайович – внутрішньо переміщена особа. У грудні 2017-го року він змінив реєстрацію: переїхав із Київського району міста до Московського. Зробив усе як годиться: на новому місці одразу став на облік в Управлінні праці та соцзахисту як ВПО, а в Управлінні пенсійного фонду написав заяву на запит пенсійної справи за новим місцем проживання. Але в січні пенсію так і не було нараховано. Як і в наступні кілька місяців. «Пенсійна справа з іншого району так і не надійшла», – пояснювали в Фонді. Гроші нарахували 22 червня – лише за поточний місяць. Все інше – десь розчинилося. Утім, Пенсійний Фонд заспокоював, що це не назавжди, але із точною датою повернення коштів визначитися не могли, посилаючись на Постанову Кабінету Міністрів № 335. Там, дійсно, вказано: «Орган, що здійснює соціальні виплати, на підставі рішення комісії призначає (відновлює) таку соціальну виплату з місяця, в якому надійшла заява внутрішньо переміщеної особи. Суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі, що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України». Одна біда: постанова ухвалена ще у квітні 2018 року, а цього окремого порядку немає і зараз.

Олексій Миколайович звернувся до Харківської правозахисної групи. Юрист ХПГ Ігор Сосонський допоміг пенсіонеру скласти позов до Харківського окружного адміністративного суду. 22 жовтня суд позов задовольнив та зобов’язав Пенсійний Фонд сплатити заборгованість та компенсацію втрати частини доходів. Адже згідно з частиною 1 статті 2 Закону України «Про компенсації громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», «компенсація проводиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи із дня набрання чинності законом». Та й Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на боці пенсіонерів: «нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачують за минулий час без обмежень будь-яким строком із нарахуванням втрати частини доходів». Отже, ні про який «окремий порядок» у Законі не йдеться.

Це одна з кількох перемог українських пенсіонерів в українських судах. І якщо в цьому випадку причина невиплати пенсії була певною мірою випадковою (у Фонді десь «загубили» справу), то більшість ВПО похилого віку стикаються із системним припиненням нарахування пенсії через перебування на окупованій території понад 60 діб. Це незаконно, і підтвердженням цього є зразкова справа з приводу пенсійних виплат. Розглянувши позов пенсіонерки-ВПО, Верховний Суд наголосив, що непідтвердження фактичного місця проживання не є підставою для припинення виплати пенсії.

Втім, розгляд цієї зразкової справи відбувся ще навесні минулого року, апеляцію за ним Верховний Суд відхилив у вересні, а незаконні затримки пенсії ВПО продовжуються й до сьогодні. А отже, пенсіонерам варто йти до суду і захищати там свої права, створюючи якомога більше прецедентів, щоб держава, нарешті, почала виконувати власні закони. Юридичну допомогу внутрішньо переміщені особи можуть отримати в Харківській правозахисній групі цілком безкоштовно.

 Поділитися