MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переселенка?! А доведи!

08.04.2019   
Микола Соболь
В липні 2017 року орган соціального захисту населення без прийняття рішення про скасування статусу внутрішньо переміщених осіб позбавив Лілію та її сина Андрія виплат адресної соціальної допомоги. Більше того: було порушено кримінальне провадження за фактом шахрайства. Сьогодні Апеляційний адміністративний суд підтвердив статус внутрішньо переміщених осіб для Лілії Сальнікової та  Андрія.

Апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію органу соціального захисту населення на рішення адміністративного суду першої інстанції, чим підтвердив статус внутрішньо переміщених осіб для Лілії Сальнікової та її малолітнього сина Андрія. Окрім того, відповідно до рішень адміністративних судів першої та другої інстанцій орган соціального захисту населення зобов’язаний виплачувати Лілії та Андрію адресну соціальну допомогу для покриття витрат на проживання, оскільки вони є внутрішньо переміщеними особами.

Нагадаємо суть справи. В липні 2017 року орган соціального захисту населення без прийняття рішення про скасування статусу внутрішньо переміщених осіб позбавив Лілію та її сина Андрія виплат адресної соціальної допомоги. Більше того, орган соціального захисту населення звернувся до правоохоронних органів щодо порушення кримінального провадження за фактом, як йому здавалось, шахрайства з боку Лілії під час отримання грошової допомоги. "Спільними зусиллями" органів соціального захисту, поліції та прокуратури було порушене відповідне кримінальне провадження.

На фото: Лілія Сальнікова та її син Андрій із постановою суду апеляційної інстанції у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду 8-го квітня 2019 року

За правової допомоги фахівців Харківської правозахисної групи Лілія звернулась до адміністративного суду, щоб визнати для себе і сина статус внутрішньо переміщених осіб та право на отримання адресної соціальної допомоги. Позовні вимоги Лілії були задоволені, що підтверджують відповідні рішення суду. Таким чином, на глибоке переконання фахівців Харківської правозахисної групи, будь-які звинувачення Лілії у незаконному отриманні грошової допомоги та скоєнні шахрайства були і є необґрунтованими та, простіше кажучи, безглуздими.

Таким чином, рішення суду про визнання переселенцями Лілії та Андрія Сальнікових набуло чинності та підлягає виконанню.

*** 
Харківська правозахисна група звертається до внутрішньо переміщених осіб, яких держава безпідставно обмежує чи позбавляє прав і свобод, необґрунтовано звинувачує у вчиненні злочинів, яких такі особи не вчиняли, тощо та просить їх не здаватись, а захищати свої права і свободи усіма дозволеними способами. Тільки таким чином ми зможемо зміцнити громадянське суспільство та правову державу!

 

 Поділитися