MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Тихий саботаж" у Криму

21.12.2001   
В Сімферополі закінчився другий з’їзд працівників освіти АР Крим. В роботі з’їзду брав участь заступник міністра освіти та науки України В. Огнев’юк. Було розглянуто проект доктрини розвитку освіти України ХХІ століття. Але, на жаль, у цьому проекті не знайшлось місця школам з українською мовою навчання.

Тепер можна звітувати про відкриття класів з українською мовою навчання у 68 школах. Але, ніхто не говорить, що це тільки 1% від загальної кількості кримських учнів. Пана Огнев’юка така "велика" кількість шкіл напевно задовольнила. Тому вислухати Голову Всекримського товариства "Просвіта" С.Савченка він не захотів.

Резолюція освітянського з’їзду теж позбавила своєї уваги проблеми україномовних шкіл.

На початку року за ініціативою Кримської організації РУХу (Українського Народного Руху) було утворено громадський комітет сприяння створенню шкіл з українською мовою навчання у Криму. Уповноваженні представники комітету неодноразово зустрічались з кримським міністром освіти В.Левіною, заступником голови ради міністрів АР Крим В. Казаріним, працювала комісія міністерства освіти та науки України. Результатом була прийнята постанова колегії міністерства освіти АР Крим № 3/7 від 25.04.01, яка зобов’язала начальників райвідділів освіти через ЗМІ надати оголошення, де йдеться набір у школи з українською мовою навчання. Більшість районних керівників усунулись від виконання цієї постанови. Так сімферопольці і не дочекались від освітянського керівника Єльцової будь-яких повідомлень про україномовні школи.

Марно комітет УНР критикував роботу Білогірського райвідділу освіти. Так, напередодні навчального року, директор Зеленогірської школи навіть із незадоволеністю спостерігав, як активні вчителі М.Тиха та А.Бубняк провели роботу з батьками і прийняли 15 заяв у перший україномовний клас.

Коли Бахчисарайська влада визначила школу № 3, як школу з українською мовою навчання, на боротьбу проти батьків піднялись різноманітні російські шовіністичні общини на чолі із заступником міністра освіти АР Крим В.Каврайським. Тепер м. Бахчисарай позбавлено окремої школи з українською мовою навчання, а заяви від батьків в україномовні класи з першого по десятий прийшлось приймати в російськомовної школі № 4. Усі одноголосно говорять, що в умовах окремої україномовної школи кількість заяв була б набагато більш .

Сумний підсумок: через 10 років Незалежності з 600 кримських шкіл тільки 4 з українською мовою навчання.

Кримрухінформ

 Поділитися