MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримсько-татарські акції протесту в Криму.

30.03.2006    джерело: www.radiosvoboda.ua
Володимир Притула
Учасники акції протесту вимагають від влади виділення землі репатріантам, які повернулися з місць депортації до Криму.

У Криму розпочалися акції протесту кримських татар. Репатріанти розбили наметові містечка на центральному майдані і на околиці Сімферополя, а також виставили пікети на всіх під’їзних дорогах до міста. Чому кримські татари вийшли на майдани і вулиці Сімферополя? На центральному майдані Сімферополя – знову кримськотатарський мітинг. Людей не більше сотні, але пів майдану заставлено наметами. Учора репатріанти розбили наметове містечко якраз навпроти уряду автономії. Учасники акції протесту вимагають від влади виділення землі репатріантам, які повернулися з місць депортації до Криму.

Каже один з мешканців наметового містечка Рустем: “Не вирішуються наші проблеми про наділення кримських татар землею. Скільки б ми не зверталися до нашої влади і тут, у Сімферополі, і в Києві, - наші пиняння ніяк не вирішуються. Ми чекали до виборів. Щоб обстановка була спокійна, щоб не створювати напругу – ми чекали. Але вже після виборів ми вирішили заявити про себе на повний голос. Можливо, влада повернеться до нас обличчям, зверне увагу на наші проблеми”, - сказав один із учасників акції протесту.

Ще кілька десятків репатріантів учора розбили наметове містечко на території військових складів на околиці Сімферополя. Вони висунули такі ж вимоги – виділення раніше депортованим громадянам земельних ділянок для будівництва індивідуального житла. Водночас ще кілька десятків репатріантів виставили пікети на під’їзних дорогах за містом. Вони кажуть, що перекриють дороги, якщо влада надумає застосувати силу для розгону наметових містечок. Втім, представникам влади зараз не до того – в автономії триває підрахунок голосів на парламентських і місцевих виборах.

Водночас, представники Міністерства оборони України, якому належать згадані склади відмовилися коментувати ситуацію, але повідомили, що ведуть переговори з групою репатріантів. Останні уже покинули території військової частини, перенісши намети під стіни її КПП. Кримські татари продовжують наполягати на тому, щоб землю військової частини передали їм під житлову забудову.

Перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров каже, що після виборів Меджлісу немає сенсу стримувати своїх співвітчизників, й офіційному Києву час адекватно реагувати на проблеми репатріантів: “Пора Раді нацбезпеки та оборони від декларацій перейти до роз’язання конкретних проблем з наділення землею людей, яким вона потрібна”, - вважає Рефат Чубаров. Ну, а поки в Києві думають, під стінами уряду автономії лунають барабани кримськотатарських мітингів.

Володимир Притула  Сімферополь, 28 березня 2006 www.RadioSvoboda.ua

 Поділитися