MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Росія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Політика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Катування священників, знищення храмівКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіЗвіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Євген Захаров: 99% затриманих росіянами пройшли через катування, попри вік та статьГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Застрелили собаку одного з затриманих, аби залякати Грубі порушення міжнародного права і воєнні злочиниРосійські військові використовують українських військовополонених як ‘живі щити’Суди над українськими військовополоненими — спроба Росії приховати власні злочини в МаріуполіБили прикладами зброї та ставили на колінаПолонений правозахисник Максим Буткевич став лавреатом Національної правозахисної преміїУкраїнські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниУбиті, поранені, катовані — Кабмін створить Реєстр постраждалих від російської агресії осіб‘Катування вчинялися з такою жорстокістю, що призводили до смерті’, — Комісія з розслідування порушень в Україні

Харківська правозахисна група констатує, що катування в Україні залишаються поширеним явищем

28.06.2006    джерело: unian.net
«Ті 24 засоби катувань, які відомі ще з часів Єжова і Берії, на сьогодні доволі міцно вкорінені у практику органів дізнання і слідства в Україні»

Як сказав 26 червня на прес-конференції в агентстві УНІАН співголова ХПГ, співголова Громадської ради при МВС з питань забезпечення прав людини Євген ЗАХАРОВ, за висновками досліджень, коріння цієї проблеми - у багатьох інститутах і традиціях вітчизняного кримінального судочинства. Серед найвиразніших причин - гонитва за показниками розслідуваних справ, відсутність системи ефективного розслідування, велика кількість латентних затримань, доступу до адвоката та лікаря.

«Ті 24 засоби катувань, які відомі ще з часів Єжова і Берії, на сьогодні доволі міцно вкорінені у практику органів дізнання і слідства в Україні», - сказав Є. ЗАХАРОВ.

Водночас він наголосив на змінах у ставленні державних органів до цих проблем та більшу готовність держави до співпраці у цій сфері. Зокрема, відзначалася робота мобільних груп у системі МВД та створення громадських рад при самому міністерстві та обласних управліннях внутрішніх справ.

За підтримки Європейської Комісії ХПГ втілює трирічний проект «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження», який закінчиться через тиждень. Було створено мережі правозахисних організацій в Україні, Фонд професійного захисту жертв катувань, який почав працювати 2,5 роки тому, освітні програми для суддів та адвокатів. За словами Є. ЗАХАРОВА, проблема застосування катувань стала публічною.

За інформацією керівника програми ХПГ, адвоката Аркадія БУЩЕНКА, за допомогою Фонду професійного захисту жертв катувань понад 100 осіб отримали кваліфіковану правову допомогу. За фінансової підтримки Фонду було підготовлено заяви до Європейського суду з прав людини від імені 57 осіб. У Європейському суді була виграна справа «Афанасьєв проти України». У своєму рішенні цей суд визнав, що заявник зазнав поганого поводження під час перебування у райвідділі міліції, а також неналежного розслідування його заяв. Зараз ще одна справа щодо катування у міліції визнана судом прийнятною, а сім справ знаходяться на комунікації з урядом України.

Полковник міліції, кандидат юридичних наук Олег МАРТИНЕНКО повідомив, що розроблено посібник для проведення спеціального курсу з дотримання прав людини для співробітників міліції та вищих учбових закладів.

 

 

 Поділитися