MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нацкомісія з утвердження свободи слова рекомендує Генпрокуратурі поінформувати громадськість про розслідування справи Калашникова

21.05.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України висловлює занепокоєння щодо факту закриття кримінальної справи за фактом побиття знімальної групи телеканалу СТБ, відомої як «справа Калашникова».

 «Останнім часом в Україні з’явилося чимало тривожних сигналів про порушення прав журналістів. Значна частина їх стосується перешкоджанню законній професійній діяльності представників мас-медіа. Це, в свою чергу, обмежує право суспільства на інформацію, що є одним із основоположних прав людини та забезпечує стабільне існування громадянського суспільства і демократії», - ідеться у заяві, поширеній Нацкомісією 21 травня.

 «Серед таких випадків перешкоджання роботі журналістам каналу СТБ народним депутатом Олегом Калашниковим 12 липня 2006 року. За цим фактом Печерська районна прокуратура столиці порушила кримінальну справу за ст. 171 Кримінального кодексу України, а 10 квітня 2008 року Прокуратура міста Києва закрила справу «за відсутністю складу злочину». Президент України Віктор Ющенко ще в липні 2006 року наголосив, що вважає неприпустимим випадок, коли народний депутат дозволяє собі перешкоджати роботі журналістів і підтримав солідарну реакцію представників засобів масової інформації на брутальний інцидент з побиттям їхніх колег біля Верховної Ради», - нагадують автори заяви.

Відтак, Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України вважає за необхідне рекомендувати Генеральній прокуратурі України публічно поінформувати громадськість про розслідування цієї справи у відповідності до вимог законодавства України та міжнародних стандартів.

 Поділитися