MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Пукача не тільки не шукають, його покривають у вищих щаблях влади» – Мирослава ГонгадзеПАРЄ хоче, щоб українська влада енергійніше шукала замовників убивства ГонгадзеРоковини без поховання та покаранняГенпрокуратуру звинувачують в імітації бурхливої діяльності у справі ГонгадзеВдова журналіста Гонгадзе закликає Мороза піти до ГенпрокуратуриВирок убивцям Гонгадзе залишили в силіСправа Гонгадзе як емблематичний приклад. Висновки звіту ПАРЄКомитет министров внимательно следит за расследованием убийства Г.ГонгадзеПрокуратура і далі шукає замовників вбивства ҐонгадзеМельниченко знову відмовив ГенпрокуратуріВирок у справі Гонгадзе: остання крапка?Убивців Гонгадзе засуджено на 12-13 років. А замовників?Відбулось останнє засідання у справі Гонгадзе.Леся Гонгадзе не виключає, що міліціонери, звинувачені у вбивстві її сина, не причетні до злочинуСуд у справі Гонгадзе знову перенесли через хворобу підсудногоВ.Теличенко: є лише лінива імітація розслідування щодо замовників у справі ГонгадзеПрокурори просять для звинувачуваних у вбивстві Гонгадзе від 12 до 14 роківПідсудним у справі Ґонґадзе пред’явлено додаткове обвинуваченняСправу Гонгадзе повернули у довгу шухлядуЩе один експеримент

«Розслідування злочинів, можливо вчинених високими посадовими особами під час правління Кучми – справа Гонгадзе як символічний приклад»

30.01.2009    джерело: www.pravda.com.ua
Повний текст Резолюції № 1645 (2009) Парламентської Асамблеї Ради Європи
Парламентська Асамблея Ради Європи
Резолюція № 1645 (2009)

1. Парламентська Асамблея, згадуючи свою Резолюцію № 1466 (2005) щодо виконання Україною її обов’язків та зобов’язань, наголошує на важливості, яку Асамблея надає безпеці журналістів та політичних активістів, особливо тих, хто має відношення до опозиційних груп, в усіх державах-членах Ради Європи.

2. Злочини проти журналістів та політичних активістів повинні розслідуватися компетентними органами в пріоритетному порядку, без політичного втручання. Влада повинна прагнути виявити не лише безпосередніх виконавців цих злочинів, але і їх замовників та організаторів, незважаючи на ранг та посаду підозрюваних.

3. Стосовно справи Гонгадзе, Асамблея вітає чітке формулювання Європейським судом з прав людини порушення статей 2, 3 та 13 Європейської конвенції з прав людини в рішенні від 8 листопада 2005 року та наголошує на важливості своєчасного й повного виконання цього рішення, що повинно включати здійснення, без подальшого зволікання, тих слідчих дій, які органи влади не вчинили.

4. Асамблея також вітає нещодавнє винесення обвинувального вироку трьом колишнім співробітникам міліції Міністерства внутрішніх справ за вбивство Георгія Гонгадзе. Проте, Асамблея шкодує про звільнення з-під варти їхнього безпосереднього начальника – генерала Пукача і про те, що йому вдалося уникнути повторного арешту, а також про передчасну смерть колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка – і все це за нез’ясованих обставин.

5. Асамблея залишається глибоко стурбована тим, що не було досягнуто просування в притягненні до відповідальності осіб, які замовили й організували вбивство Гонгадзе, та повторює свою позицію, що справа не може вважатися розкритою допоки замовники та організатори не притягнені до відповідальності разом із безпосередніми виконавцями злочину.

6. Автентичність нібито зроблених в кабінеті Президента України записів розмов, що стосуються різних злочинних діянь ("записи Мельниченка"), повинні без подальшого зволікання пройти експертизу таким чином, щоб її результати можна було використати в суді в якості доказів.

7. Асамблея вітає готовність Генеральної прокуратури України дозволити закордонним експертам взяти участь в експертизі записів та відповідного обладнання. Цей факт повинен заохотити відповідного свідка передати ці предмети органам влади, коли прийде час. Шкодуючи, що українські органи влади так довго готували офіційний запит про правову допомогу з цього питання, Асамблея просить відповідні країни, які отримали запит, задовольнити його, враховуючи технічну можливість проведення такої експертизи на цій пізній стадії.

8. Безвідносно до встановлення їхньої автентичності, ці записи можуть надати цінні слідчі версії щодо свідків або інших доказів, які слід перевірити. Також потрібно виконати інші слідчі дії, як ті, що було запропоновано слідчою групою в жовтні 2005 року, у тому числі розслідувати обставини, за яких у двох високих посадовців – Фере та Дагаєва – у 2003 році сталися інсульти, що вбив останнього та зробив назавжди несвідомим першого.

9. Стосовно злочину проти політичного активіста О.І.Подольського, Асамблея вітає винесення обвинувального вироку колишнім співробітникам міліції, які визнали свою вину. Проте, з огляду на паралелі із справою Гонгадзе, Асамблея вважає, що ще слід знайти та притягнути до відповідальності замовників і організаторів цього злочину.

10. Інші резонансні злочини, як, наприклад, ті, що були вчинені проти народного депутата України О.С.Єльяшкевича та журналіста І.Александрова, а також смерть під час перебування під вартою І.Гончарова, можливого лідера злочинного угрупування в складі Міністерства внутрішніх справ, є додатковим доказом глибокого занепаду різноманітних правоохоронних органів за часів Кучми та пізніше.

11. Відповідно, Асамблея звертається із закликом:

11.1. до Генеральної прокуратури України – використати всі можливі шляхи розслідування для виявлення замовників та організаторів вбивства Георгія Гонгадзе та інших злочинів, згаданих у пунктах 9 та 10 вище, зокрема:

11.1.1. зробити все можливе для встановлення автентичності т.зв. записів Мельниченка за участі закордонних експертів;

11.1.2. застосувати інші доступні методи встановлення автентичності цих записів, таких як допитування в якості свідків осіб, голоси яких були нібито записані на плівках, та порівняння розмов, які були нібито записані, з дійсними подіями;

11.1.3. розпочати кримінальне розслідування для притягнення до відповідальності тих, хто не вжив заходів для захисту Георгія Гонгадзе та не забезпечив належного розслідування його зникнення, як це було встановлено в рішенні Європейського суду з прав людини та рекомендовано Асамблеєю в Резолюції № 1466 (2005);

11.1.4. розслідувати обставини, за яких генерал Пукач був звільнений з-під варти в 2003 році, а пізніше, як повідомлялося, зміг уникнути арешту в Ізраїлі, а також відкрити відповідні кримінальні справи проти тих, хто за це відповідальний;

11.1.5. заново дослідити обставини смерті колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, а також розслідувати можливий злочин доведення до самогубства;

11.1.6. допитати як свідків інших співробітників високого рівня та колишніх співробітників міністерства внутрішніх справ, які можуть володіти інформацією про спеціальний підрозділ, який очолював генерал Пукач;

11.1.7. розслідувати точні обставини, за яких у короткий період часу стався інсульт у двох колишніх високопосадовців, що можливо мають відношення до справи Гонгадзе, що призвело до смерті Дагаєва та коми Фере;

11.2. до всіх осіб, чиї голоси нібито звучать на плівках Мельниченка, – повною мірою співпрацювати з Генеральною прокуратурою та надати зразки голосів для проведення порівняння і надати свідчення;

11.3. до політичного керівництва України – не втручатися у розслідування щодо замовників та організаторів вбивства Гонгадзе та інших злочинів.

12. Асамблея приймає рішення продовжувати стежити за вищезгаданими справами в рамках моніторингової процедури щодо України.

Оригінал тексту Резолюції ПАРЄ англійською мовою.

 Поділитися