MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Влада Донеччини ховає генплани через корупційні схеми

16.09.2010    джерело: ngo.donetsk.ua
Володимир Березін
Тільки 2 міста Донецької області не роблять таємниці зі своїх генпланів. Решта планів розвитку міста воліють тримати під замком.

Як будуть розвиватися міста області?

Таким питанням на початку цього літа задалася обласна громадська організація «Рідна країна». Щоб знайти відповідь на це питання, було розіслано 10 запитів в найбільші міста області з проханням надати генеральні плани розвитку. Цікаво, що відповіді на абсолютно однакові запити вийшли різними. Складається таке враження, що міста області живуть за різними законами.

Питання одне, відповіді різні

Зокрема міські ради Артемівська, Дружківки та Красноармійська повідомили, що готові надати можливість ознайомитися з генпланом за наявності погодження з його розробником - інститутом «Донбассгражданпроект». Правда, для цього потрібно дуже переконливо аргументувати необхідність доступу до цього документа.

А ось Маріупольська міська рада прямо повідомив, що «жоден законодавчий акт не передбачає повноважень органів місцевого самоврядування затверджувати такий вид містобудівної документації як генеральний план». З цього, мерія просто не може відповісти на цей інформаційний запит.

Ще кілька міст повідомили, що їх генеральні плани знаходяться на корегуванні,після закінчення якого вони будуть винесені на обговорення громади. Тоді з ним і можна буде ознайомитися. Такі листи надіслали Горлівка, Костянтинівка і Краматорськ (до останнього ми ще повернемося).

Донецьк і Слов'янськ абсолютно відкриті

Цікаво, що тільки 2 міста області не стали робити зі свого генплану таємницю.Так генеральний план розвитку Донецька пройшов через громадські
слухання 20 січня цього року, а вже 26 лютого був затверджений рішенням міської ради. На даний момент генеральний план розміщено на спеціальному сайті, де з ним може ознайомитися будь-який житель міста.

А ось слов'янська міська рада просто направила генплан по електронній пошті.

Так виходить, цей документ не такий вже і закритий? Або він закритий тільки там, де це вигідно?

У Краматорську все вкрито мороком таємниці

Генеральний план Краматорська є, мабуть, одним із найсекретніших документів. Журналісти вже дано намагаються поглянути на нього бодай одним
оком. Ще не виходить. За словами Краматорського міського голови Геннадія Костюкова, цей документ настільки секретний, що він його й сам ніколи
повністю не бачив.

До речі, закритою є і будь-яка інформація, яка міститься в цьому генеральному плані. У листопаді минулого року журналісти «Новостей Краматорска»
спробували навіть не ознайомитися з генеральним планом, а всього лише отримати список земельних ділянок, на яких генпланом передбачено будівництво гаражів.

Просити цю інформацію журналіста підштовхнула не проста цікавість - останнім часом капітальні гаражі з'являються у найнесподіваніших місцях міста. Так що, городяни мають повне право знати, під чиїми вікнами з'являться чергові «будинки для машин».

Документ «для службового користування»

Замість відповіді по суті, виконком надіслав плутану відписку, з якої випливає, що генплан не є офіційним документіом міської ради, а значить, інформацію з нього органи місцевого самоврядування видавати не можуть.

Така відповідь журналістів не задовольнила, і вони звернулися до суду. У процесі судового розгляду вдалося дізнатися чимало цікавих речей.

По-перше, виконком у своїй пояснювальній записці все ж таки визнав, що генплан у них існує. Правда, розроблений ще в 1985 році. Зараз цей документ знаходиться на корегуванні.

Втім, у своїх поясненнях виконком у черговий раз підкреслив, що цей документ носить гриф «Для службового користування», а значить ознайомитися з ним неможливо. Однак суд цю аргументацію не прийняв, оскільки журналіст «не просив надати йому доступ до текстової або графічної частини генплану».

По-друге, заступник начальника управління архітектури Наталія Страшинська у своєму листі, який виконком надав як аргумент на свій захист, визнала, що в чинному генеральному плані «у комунальній зоні передбачені земельні ділянки для розміщення гаражів».

І судячи з усього, ознайомитися з цією інформацією може будь-який громадянин, за наявності «спеціального дозволу певних осіб». Що це за особи,
Наталя Страшинська не уточнила.

Генплан доступний, але на корегуванні

Краматорський міський суд на цей лист архітектора уваги не звернув, і вирішив, що відмова влади надати інформацію щодо ділянок під гаражне будівництво є абсолютно законною. Разом з тим, суддя порадила журналісту звернутися за даною інформацією в управління земельних ресурсів.

Цікаво, що у відповіді на прохання «Рідной країни» надати генплан, виконком привів зовсім іншу аргументацію. Так у відповіді, підписаній заступником
міського голови Мариною Караван, йдеться, що зараз генплан знаходиться на корегування, і відразу після його затвердження місто буде готове надати його громадській організації. Загалом, ніякого натяку на існування грифа ДСВ (для службового використання) або неофіційність цього документа.

Чому влада ховає генплан?

Взагалі, складається враження, що міська влада навмисно ховає генплан від жителів міста. Так простіше виправдовувати будь-які дії влади.

Приміром, одному підприємцю можна відмовити в будівництві торгового центру, мотивуючи це «відсутністю даного об'єкту в генплані». А з іншого боку, можна сміливо будувати гаражі під вікнами школи, адже, все одно, ніхто не перевірить, що там повинно бути згідно з генпланом. Залишається тільки сподіватися, що ставлення до жителів і забудови міста змінитися хоча б після приходу до виконкому нової команди.

 Поділитися