MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

США радять Україні змінити закон про судоустрійСудова реформа: крок вперед і два назадПравозахисники прогнозують посилення безладу в судочинствіНовий закон про судоустрій обмежить доступ українців до судуПравосуддя під контролем ПрезидентаНі Політизації Правосуддю!Відкрите звернення до Президента України щодо ветування Закону України „Про судоустрій і статус суддів”Політичне правосуддяНовий Закон про судоустрій: швидке і неякісне правосуддя від розумних, але залежних суддівАркадий Бущенко: судьи выпрашивали этого изнасилования 20 летКоаліція не дочекалась висновку Венеціанської комісіїНа Лавриновича чекають у Страсбурзі, аби поговорити про долю Верховного судуЕксперт: помилки в судовій реформі можуть дорого обійтися суспільствуВенеціанська комісія розгляне судову реформу Януковича не раніше вересняПредставники ПАРЄ наполягають на повторному розгляді законопроекту щодо судової реформиЗагрози, закладені у проекті нової судової реформи, можуть переважити його досягненняСеверінсен: пропозиції Януковича мають «пройти» Венеціанську комісіюГлава СБУ стал членом Высшего совета юстицииЕксперти Венеціанської комісії: «Дуже важко збагнути логіку змін, що відбулися в українському правосудді шляхом його реформування»Янукович вивів Хорошковського зі складу Вищої ради юстиції

Верховний суд подає до суду на Кабмін

29.10.2010    джерело: www.unian.net

У Верховному Суді України вважають незаконним рішення уряду від 26 жовтня про передачу у користування Вищому спеціалізованому суду з розгляду цивільних і кримінальних справ двох приміщень ВСУ на вул. Пилипа Орлика, 4 і 4а і оскаржуватимуть це в Окружному адміністративному суді Києва.  Про це в четвер на прес-конференції у Києві заявив голова ВСУ Василь Онопенко.

«Це рішення не базується на Конституції і законах України, воно є юридично і тактично необгрунтованим, адже ніхто не ліквідовував Верховний Суд… Конституційно діяльність Верховного Суду на підставі такого рішення може бути заблокована, якщо у Верховного Суду вилучать дві будівлі, які знаходяться у нього в оперативному управлінні з 1957 року», - сказав В. Онопенко, зауваживши, що також у разі розміщення у приміщеннях ВСУ Вищого спеціалізованого суду обидва ці суди будуть позбавлені можливості належного здійснення правосуддя.

«Цим рішенням закладається серйозний конфлікт між Верховним Судом і Вищим спеціалізованим судом. Конфлікт закладається і між Верховним Судом і Кабінетом міністрів України… На мій погляд, це є першою ознакою того, що держава в особі уряду не збирається виконувати рішення Венеціанської комісії, яка рекомендувала повернути Верховному Суду його повноваження», - зазначив В. Онопенко.

Виходячи з викладеного, голова ВСУ сказав: «Ми сьогодні звернемося з позовом до Кабінету міністрів про визнання незаконним його рішення».

При цьому він наголосив, що досі в історії України ще не було такого випадку. «Але й такого ще не було, щоб у Верховного Суду у незаконний спосіб серед білого дня відбирали приміщення», - сказав він. «Такий позов вже підготовлений, і він буде поданий до Окружного адміністративного суду м. Києва», - запевнив голова ВСУ.

Також В. Онопенко зауважив, що установа, яку він очолює, не позбавлена права з цього приводу для надання відповідних оцінок звернутися до європейських інституцій.

Крім того, ще одним виходом із ситуації, але найменш болючим і безконфліктним, В.Онопенко вважає відтермінування початку роботи Вищого спеціалізованого суду для того, щоб підшукати для нього інше приміщення.

Голова ВСУ підкреслив, що у вересні керівництво Верховного Суду вказувало на наявність у Києві кількох об’єктів, які могли б використовуватися Вищим спеціалізованим судом, але цим питанням ніхто не займався. З іншого боку, додав В.Онопенко, не є завданням Верховного Суду «бігати по Києву і підшуковувати приміщення», оскільки цим мають займатися відповідні установи.

На переконання В.Онопенка, ситуація, що склалася, може негативно вплинути як на діяльність обох судів, так і на інтереси громадян, юридичних осіб та імідж держави в цілому.

Відповідаючи на запитання, що робитиме ВСУ, якщо суд першої інстанції винесе рішення не на його користь, В. Онопенко сказав: «Я припускаю це, зокрема, якщо фінал буде - відмовити Верховному Суду. В такому разі, якщо судді не захистять себе, такі судді ніколи не захистять права громадян… До тих пір у нас не буде незалежного правосуддя».

За словами В.Онопенка, якщо Верховному Суду буде відмовлено у задоволенні позову, то в подальшому це рішення переглядатиметься у Вищому адміністративному суді як в останній у даному випадку судовій інстанції.

 Поділитися