MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому Україна ігнорує настанови Європейського суду? Прес-реліз

16.04.2011   
14 квітня, інформаційна агенція УНІАН. Зараз у стінах СІЗО м. Кривого Рогу знаходиться професор Темченко А. Г., 1942 р. н., у тяжкому стані нездоров’я. Як стверджує захист, вину його не доведено, а кримінальну справу – сфабриковано.

14 квітня, інформаційна агенція УНІАН.

Зараз у стінах СІЗО міста Кривого Рогу знаходиться у небезпечному для життя стані літня людина – Темченко Анатолій Георгієвич, 1942 року народження, доктор технічних наук, професор, академік Академії гірничих наук, ректор Криворізького технічного університету. Анатолія Георгієвича обвинувачують у скоєнні злочину, передбаченому ст.ст. 15; 368 (замах на отримання хабара), але, як стверджує захист, вину його не доведено, а кримінальну справу проти професора сфабриковано. У зв’язку зі своєю принциповою громадською позицією і політичною незаангажованістю Темченко А. Г. став жертвою політичних розбірок.

Він все життя навчав інших, має величезний викладацький досвід, бездоганний авторитет і репутацію в наукових колах, своїм прикладом мужності та відданості науці здобув найвищого професійного визнання. І ось в одну мить опинився у жалюгідному й безпорадному становищі в’язня, хворий на смертельні хвороби, приречений на муки і страждання в жахливих умовах існування, які не можливо назвати інакше, ніж катування.

17 березня 2011 року Європейський суд ухвалив термінові заходи згідно з якими уряд мав негайно госпіталізувати Темченка А. Г. і надати йому кваліфіковану медичну допомогу.

Відповідно до висновків спеціаліста в галузі судової медицини канд. мед. наук М. М. Воробйова та спеціаліста в галузі внутрішніх хвороб доктора мед. наук, професора Г. З. Мороза: «…серед усіх наявних у Темченка А. Г. захворювань термінового лікування, передусім, потребують захворювання органів сердцево-судинної системи – ішемічної хвороби серця, стенокардії та цукрового діабету. Таке поєднання захворювань обумовлює їх несприятливий перебіг. Зважаючи на неефективність лікування Темченка А. Г. в умовах медичної частини СІЗО, про що свідчать погіршення стану його здоров’я та прогресування хронічних захворювань, а також довідки з медичної частини про неможливість надання відповідного рівня медичної допомоги. Поєднання та обтяжливий перебіг захворювань Темченка А. Г. потребує його невідкладної госпіталізації до спеціалізованої профільної кардіологічної установи, такої, як інститут кардіології ім. М. Д. Стражеска АМН України. Слід також зазначити, що на теперішній час етапування Темченка А. Г. з СІЗО до суду та в зворотному напрямку має проводитися з використанням спеціалізованого медичного транспорту – карети швидкої медичної допомоги в супроводі кваліфікованого лікаря, що дозволить вжити негайних заходів в разі погіршення стану його здоров’я».

Після рекомендації Європейського суду Темченка госпіталізували на період з 19 по 26 березня 2011 р., а потім виписали й знову повернули в СІЗО 19 березня 2011 р. вивезли до 8-ї міської лікарні, на ніч на руку одягли наручники і прикували до ліжка. Всю ніч він був прикутий до ліжка, після чого в нього так набрякли руки, що на них навіть неможливо було одягнути наручники. 19 березня 2011 р. його перевели до 9-ї лікарні, в кардіологічне відділення для хворих на інфаркт міокарда, родичам лікарі повідомили, що у Темченка всі ознаки інфаркту задньої стінки. 26 березня 2011 р. його виписали і направили до СІЗО, незважаючи на те, що він продовжував скаржитися на погане самопочуття, біль у ділянці грудної клітини, слабкість, регулярні напади стенокардії, постійне погіршення зору. При виписці йому рекомендовані «Д» – облік кардіолога, терапевта, ендокринолога, показано проведення «найближчим часом коронографії, з вирішенням питання про подальшу тактику ведення хворого». Після повернення Темченка в СІЗО коронографія не проводилася, належного лікування він не отримує, його продовжують вивозити у звичайній машині для перевезення ув’язнених на судові засідання. 28 березня 2011 р. його вивезли до суду. Під час судового засідання через погане самопочуття Темченку двічі викликали бригаду швидкої допомоги. Він говорив суду, що дуже погано себе почуває, але суддя Дзержинского районного суду міста Кривий Ріг Наталя Миколаївна Грищенко не розглянула його заяву і продовжила судове засідання. 29 березня 2011 р. Темченка знову вивезли на судове засідання. Під час судового розгляду через поганий стан здоров’я йому викликали швидку допомогу. Лікарі швидкої допомоги констатували, що тиск у Темченка 190 на 110, і він не може брати участь у судовому засіданні. Після того, як бригада швидкої допомоги виїхала, суд продовжив засідання. Темченко перебував у залі суду з 11:00 до 17:00 години.

В своєму клопотанні до суду адміністрація Криворізького СІЗО за підписами начальника медичної частини Копитова А. Н. і начальника Криворізького СІЗО Качковського С. А. просить розглянути питання про зміну міри запобіжного заходу відносно Темченка у зв’язку з наявністю в нього ряду тяжких соматичних захворювань і похилого віку. «Надання адекватної медичної допомоги в умовах СІЗО неможливі, а подальша корекція інсулінотерапії в амбулаторних умовах і без належного лабораторного контролю і нагляду фахівцем призведе до небажаного результату. Показана госпіталізація в спеціальному лікувальному закладі».

У місті Кривий Ріг немає таких спеціалізованих лікарень, тому Темченко А. Г. та його представники неодноразово клопотали про поміщення його в Інститут кардіології ім. М. Д. Стражеска АМН України у м. Київ, яке є спеціалізованою профільною кардіологічною установою і було рекомендовано експертами в своєму висновку від 12 листопада 2010 року. Крім того, родичі Темченка А. Г. неодноразово підтверджували свою готовність оплатити таке лікування, якщо проблема полягає у недостатності державних ресурсів для лікування хворого.

Попри все суддя Грищенко невблаганна і складається враження, що саме вона вирішує на власний розсуд, чи варто виконувати Україні настанови Європейського суду і чи потрібно взагалі жити хворій людині, чи варто позбавити її життя?!

Ваша честь, неужели Вы смотрите в небо,
где снуют облака и сороки устроили свару?
Ваша честь, неужели Вы видите этот первый весенний стебель,
что не вовремя вылез на свет и не найдет себе пару?

Ваша честь, Вы бываете грустным, растерянным и несчастным?
Неужели и на Вашем диване кот мурлычет и трется о Ваши ноги?
В железной клетке мечется человек, а Вы так бесстрастны,
так равнодушны, словно злой волшебник из черной лесной берлоги.

Инна Захарова. Из цикла «Зазеркалье»

 Поділитися