MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Відкрите звернення українських правозахисних організацій щодо вироку ТимошенкоЗапитання Президентові у річницю арешту Юрія ЛуценкаПолітичним переслідуванням не місце в Україні!Про політичну складову омбудсменаЕвгений Захаров отдаст Премию Гавела на зубные протезы пострадавшим от пыток россиянЄвген Захаров віддасть Премію Гавела на зубні протези катованимВацлав Гавел и УкраинаВацлав Гавел і УкраїнаЄвгена Захарова включено до shortlist премії імені Вацлава Гавела 2023 рокуБез права називати війну війною. Дайджест російських протестівРік війни, резолюція Генасамблеї ООН, День спротиву окупації Криму — підсумки тижняТрибунал для Росії, падіння гвинтокрила, ворожі обстріли — підсумки тижняЄвропарламент проголосував за створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочину агресіїПозиція Харківської правозахисної групи щодо затримання та притягнення до кримінальної відповідальності Костянтина ЖевагоДобровільно, але в кайданках: кримську журналістку Ірину Данилович засудили до 7 років ув’язнення«Ой у лузі червона калина» лунала в центрі Москви – дайджест російських протестівГеноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в Україні30 грудня – головне за деньРФ: Юрія Дмитрієва засудили до 15 років колонії суворого режиму12 листопада – головне за день

Якими словами?

23.12.2011    джерело: www.pravda.com.ua
Галя Койнаш
Якими словами прощаєшся з незнайомою людиною, чиє життя не дозволяло повністю впадати в мізантропічний негативізм, зарозумілий цинізм? Жодними. Або його. Словами на захист політвˈязнів, на підтримку свободи

Якими словами прощаєшся з незнайомою людиною, чиє життя не дозволяло повністю впадати в мізантропічний негативізм, зарозумілий цинізм?  Чия смерть сприймається як особиста втрата, залишає якусь пустоту?

Жодними.  Або його.

… тільки поверховий погляд дозволяє – і то лише приблизно – ділити суспільство на правлячих і пригноблених. … В посттоталітарній системі межа цього конфлікту проходить de fakto через кожну людину, бо кожен по-своєму є її жертвою і опорою.

… Кожній людині, природно, ніщо людське не чуже, в кожному живе прагнення до людської гідності, моральної цілісності, свободи  волевиявлення, трансценденції «світу об’єктивної реальності», водночас практично кожен тією чи іншою мірою здатний миритися з «життям у брехні» , кожен  певним чином піддається сірій банальності та стандартам, у кожному є велика спокуса розчинитися в безликій масі і мирно пливти за течією псевдожиття.

Прощаємося з Вацлавом Гавелом за три дні до річниці абсолютно безпідставного арешту колишнього міністра внутрішніх справ, Юрія Луценка. Прощаємося, коли суд, «розглянувши» апеляцію Юлії Тимошенко проти вироку у «газовій справі», залишив її без змін.  Після розгляду, до речі, який перенесли на день після зустрічі Януковича з європейськими лідерами, хоча він досі повторює безглузду байку про це, ніби він не може втручатися в діяльність судової влади.  Коли третього увˈязненого колишнього урядовця, через півтора року після арешту, нарешті перевели в медчасть СІЗО. 

Прощаємося в той час, як Яків Строган, який наважився публічно звинуватити міліцію в катуванні, вже понад рік сидить у СІЗО. 

Коли порушено кримінальні справи проти деяких чорнобильців, а саме тих, хто не бажав грати «в постійний діалог Кабміну із чорнобильцями».  Ясна річ, із правильно мислячими.  Адже до звітно-виборчої конференції громадської організації "Союз Чорнобиль Україна", за участю віце-прем’єра Клюєва, тих інших не впустили. 

Прощаємося з людиною, яку більшу частину життя влада вважала неправильно мислячою.  Дехто в пострадянському просторі, напевно, досі так і вважає.  

Прощаємося з людиною, яка у вересні цього року, разом із Далай-ламою та іншими, заступилася за Тимошенко та розкритикувала українську владу за відхід від принципів демократії та неповагу до верховенства права. Автори звернення закликали ЄС наполягати на звільненні з-під варти Тимошенко та інших представників української опозиції.  

Прощаємося з людиною, яка в останньому своєму листі заступилася за репресованих білорусів, висловила солідарність із політвˈязнями..

Сумуємо за  Вацлавом Гавелом разом із людьми в Чехії, Словаччині, Польщі. 

Тихо, зі свічками.  

А якими словами прощатися він сам підказав.  Кожному. 

 Поділитися