MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

В День ветерана – совместный прием по правовым вопросамПроект закінчився – робота продовжуватиметьсяТеоретичні знання викарбовуються в емпіричні навичкиТой, хто право знає – себе захищаєІноді варто просто поговоритиХронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 листопада 2022 рокуХронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 12 жовтня 2022 рокуЗаява Amnesty International – позиція ініціативи «Трибунал для Путіна»Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 28 липня 2022 рокуСвобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з РФ — українські правозахисники та правозахисні організації‘Непропорційне обмеження свободи слова’: Звернення правозахисників щодо рішення про об'єднання загальнонаціональних телеканалівКомпроміс зі злом: звернення правозахисників щодо засудження Україною політики Китаю відносно уйгурівВИСНОВОК СПЕЦІАЛІСТА (Amicus Curiae) з питань застосування та тлумачення практики Європейського суду з прав людини в кримінальному провадженні № 52017000000000361‘Наступна буде в твоїй голові’: чугуївському правозахиснику встромили у двері сокиру й залишили поховальний вінокМораторій на російськомовний культурний продукт — законний, — Верховний СудМешканець Балаклії відсудив у військової частини 300k ₴ за шкоду від вибухів на складах боєприпасівЛіки через лінію зіткнень возити можнаЧугуївська правозахисна група звітувала про правову допомогу селянамXIV Мандрівний фестиваль документального кіно про права людина Docudays UA крокує ХарківщиноюЗміцнення діалогу з Національною поліцією щодо запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті

У Чугуєві запрацював Центр правової підтримки та інформації

02.08.2012   
Юрій Чумак
На Харківщині з липня 2012 р. розпочав свою роботу «Центр правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі».

Нерідко доводилося чути думку про те, що, мовляв, тільки суспільство заможних людей у змозі відстоювати свої права, і доки в Україні середній клас не складатиме більшу частину населення, годі й говорити про розбудову правової держави. З іншого боку, «виключення бідних верств населення із сфери діяльності закону – це не лише вражаюча несправедливість, це означає позбавлення їх можливості покращити своє життя, і є фактором, який стримує розвиток бідних країн» (з Доповіді Комісії ООН з посилення правових можливостей бідних верств населення).

І ця теза підтверджується історично. Так, у 2008 році Організація Об’єднаних Націй створила Комісію з посилення правових можливостей, до якої ввійшли впливові державні діячі, політики, науковці світового рівня. Її очолили Мадлен Олбрайт та Ернандо де Сото. В ході своєї роботи Комісія дійшла висновку, що подолати глобальну бідність неможливо за рахунок суто «чистої благодійності» – прямої фінансової допомоги країнам, що розвиваються. Натомість, необхідно зміцнювати загальноприйняті механізми правового захисту та розширювати сферу їхнього застосування, тоді зусилля людей з подолання бідності будуть більш ефективними.

Згідно розробленої ООН концепції «Посилення правових можливостей бідних верств населення», є ряд фундаментальних прав, ефективне використання яких сприяє розвитку людського потенціалу:
- доступ до правосуддя гарантує людині право на справедливий та неупереджений суд, а також доступ до інформації про свої права;
- право власності є запорукою економічного розвитку людини, і захищає володіння власністю та можливість нею розпоряджатися;
- трудові права є фундаментальними для розвитку, оскільки найбільшим активом людини є її праця;
- свобода підприємництва – доступ до базових фінансових послуг та засобів правового захисту дають людині можливість започаткувати власну справу, а підприємницька активність як спосіб самореалізації є визначальною для економічного прогресу та розвитку суспільства.

В Україні теж багато представників правозахисної спільноти, юристів, правників, громадських діячів та експертів підтримують необхідність проведення реформи безоплатної правової допомоги, а фактично – її запровадження.

Рада з координації реформи безоплатної правової допомоги, яка була створена у 2005 році при Міністерстві юстиції України, виробила Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні, яка була схвалена Указом Президента України 9 червня 2006 року.

Партнерами реформи виступили: Міністерство юстиції України, Міжнародний фонд «Відродження», Спілка адвокатів України, Асоціація правників України, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

За підтримки Міжнародного фонду «Відродження» були створені пілотні проекти, які мали б продемонструвати переваги та недоліки певних підходів до надання безоплатної правової допомоги: Офіси громадського захисту й Центри правових консультацій та інформації.

Їх напрацювання й досвід дозволили прийняти 2 червня 2011 р. Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який у 1-й же своїй статті закріпив, що «безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел».

Щоправда, з огляду на реальний стан речей на місцях, у ст. 12 уточнюється, що «органи місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть (виділено автором) утворювати в порядку, встановленому законом, спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги». Звісно, що можуть і не утворювати, якщо не мають для цього відповідних ресурсів або… бажання.

Тому, допоки владні структури роблять перші кроки щодо запровадження системи безоплатної правової допомоги, Міжнародний фонд «Відродження» продовжує підтримувати низку існуючих Центрів правової інформації та консультацій – осередків, де жителі територіальної громади, зокрема, представники вразливих верств населення, мають можливість отримати правову допомогу безоплатно. Мало того, цю мережу цього року навіть було значно розширено.

І на Харківщині з липня 2012 р. розпочав свою роботу «Центр правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі». Центр створено міськрайонною громадською організацією «Чугуївська правозахисна група». За словами голови ЧПГ Романа Лихачова, основною проблемою, на вирішення якої спрямовано проект, є значна кількість порушень прав громадян та відсутність реальної можливості отримати кваліфіковану правову допомогу малозабезпеченими верствами населення.

Тому проект, що реалізується Чугуївською правозахисною групою, передбачає:
1. Систематичну роботу приймальні, в якій надаватиметься безкоштовна правова допомога громадянам, чиї права порушені.
2. Періодичну виїзну роботу громадської приймальні у селах та селищах Чугуївського району.
3. Залучення фахівця-юриста, який надаватиме консультації та, за необхідності, захищатиме інтереси заявника в суді.
4. Виступи у ЗМІ з найбільш резонансних справ, надання консультацій через ЗМІ.
5. Проведення громадських розслідувань порушень прав мешканців міста Чугуєва та Чугуївського району.
6. Виготовлення інформаційних стендів та інформаційних буклетів із висвітленням типових правових ситуацій або з новинами земельного, трудового, сімейного законодавства, та розміщення їх у сільрадах Чугуївського району.
7. Надання рекомендацій органам державної влади, розсилка матеріалів проведених досліджень до органів судової та виконавчої влади.

Отже, завдання «Центру правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі» – надавати особам, що звертаються, базову інформацію з правових питань, ідентифікувати правові потреби місцевого населення, активно співпрацювати з органами місцевого самоврядування для розв’язання індивідуальних проблем та захисту суспільних інтересів, а також впроваджувати засоби вирішення правових конфліктів (примирення, медіація) тощо.

Центр працює у Чугуєві за адресою: вул. Р. Люксембург, 16-а, з понеділка по четвер, з 10.00 до 16.00 (у п’ятницю здійснюється виїзний прийом).

 Поділитися