MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Харківському військовому комісаріаті комісували… пенсіюП'ять тисяч доларів за групу інвалідності – у МСЕК наживалися на поранених бійцяхСкаржилась на мене – плати гроші!Чим більше стягнень ти заплатиш, тим більшим буде новий штраф«Геморой», а не лікуванняЯк сестра «допомогла» братові-інваліду придбати хатинку у селіХотіла купити хату «по-свійськи»«Спеціаліст з нерухомості» залишає харків’ян без квартирГра в домофонну «Монополію» у Харкові належно оцінена ОмбудсменомПравила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Група ‘Першого Грудня’ — проти відставки ЗалужногоВ Україні працює спеціальна група зі збору доказів щодо геноциду Харківська правозахисна група шукає Chief Communications OfficerБрати Клички, Тайра та Харківська правозахисна група отримують премію Лева Копелєва‘Про гендерну (не)рівність просто’: безкоштовний курс Олександри РоманцовоїУ Білорусі помилували Романа Протасевича Спільна слідча група розслідуватиме не лише воєнні злочини, а й злочин геноциду 600 кримінальних проваджень: Харківська правозахисна група надає допомогу потерпілим від злочинів РФ Правозахисна організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Андрія Сахарова‘Грады маневрировали между нашими домами и били по Мариуполю’. История мариупольца Романа

Якщо внаслідок служби інвалідність настала, виплатити гроші повинна держава

24.12.2012   
Юрій Чумак
Держава намагається «оптимізувати» свої розходи не шляхом скорочення асигнувань на можновладців, а за рахунок скасування встановлених законодавством виплат вразливим категоріям суспільства. Але інвалід таки домігся справедливості в судовому порядку.

Ця історія є досить типовою для сучасної України, в якій держава намагається «оптимізувати» свої розходи не шляхом скорочення асигнувань на можновладців, а за рахунок скасування, під різними приводами, встановлених законодавством виплат вразливим категоріям суспільства. Нетиповим є те, що людина таки домоглася в судовому порядку справедливості. І допомогли їй в цьому правозахисники.

13.09.2011 р. мешканець Чугуєва Ч. був звільнений з військової служби у Збройних Силах України та виключений зі списків складу Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба за станом здоров’я, на основі висновку військово-лікарської комісії.

Того ж місяця Чугуївський районний військовий комісаріат направив Ч. на проходження МСЕК для визначення групи інвалідності. Та 27.12.2011 р. Ч. встановлено ІІІ групу інвалідності – від захворювання, отриманого в період проходження військової служби.

Тоді Ч. звернувся до Харківського обласного військового комісаріату та Міністерства оборони України для виплати йому грошової допомоги відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.08 року №499, у зв’язку з настанням інвалідності.

Адже, відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», у разі інвалідності, що настала в період проходження військової служби або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби чи після закінчення цього строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження військової служби, залежно від ступеня втрати працездатності, особі виплачується одноразова грошова допомога, в порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Втім, у червні 2012 р. Ч. отримав відмову в призначенні і виплаті одноразової грошової допомоги, позаяк, на думку Харківського обласного військового комісаріату та Міністерства оборони України, група інвалідності встановлена йому після спливу трьох місяців з моменту звільнення. Вочевидь, те, що Ч. є особою, звільненою з військовою служби, якій встановлена інвалідність ІІІ-ї групи внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби, вельмишановні чиновники у погонах не побачили.

Тому Ч. був змушений звернутися до «Центру правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи. Враховуючи складність справи та необхідність її правового вирішення у судовому порядку, до юридичного супроводу взявся голова ЧПГ адвокат Роман Лихачов.

Уважно переглянувши всі документи, адвокат пересвідчився, що, як вбачається з довідки про хворобу, вже 19.07.2011 р., тобто майже за 2 місяці до звільнення з військової служби, позивач мав недугу, на підставі якої його згодом було визнано інвалідом ІІІ-ї групи. Таким чином підтверджується наявність причинно-наслідкового зв’язку інвалідності, встановленої Ч., з захворюванням, отриманим під час проходженням військової служби.

Підготувавши адміністративний позов до суду, правозахисник зазначив, що позивач вже під час служби фактично отримав інвалідність, оскільки втратив здоров’я внаслідок хвороби на стільки, що став обмеженим в життєдіяльності, тому держава зобов’язана створити йому умови для реалізації прав нарівні з іншими. Більше того, внаслідок такої втрати здоров’я через отриману хворобу, що обмежила його в життєдіяльності, позивача було звільнено з військової служби.

Р. Лихачов просив визнати дії відповідачів протиправними, оскільки інвалідність Ч. настала саме під час проходження служби, а в подальшому її було підтверджено та встановлено відповідну групу.

Дослідивши матеріали справи, суд погодився з доводами адвоката та постановив:
- позов Ч. до Харківського обласного військового комісаріату та Міністерства оборони України про визнання дій неправомірними та зобов’язання вчинити певні дії – задовольнити в повному обсязі;
- визнати протиправними дії Міністерства оборони України та Харківського обласного військового комісаріату щодо відмови у нарахуванні та виплаті Ч. одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;
- визнати за Ч. право на отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з настанням інвалідності ІІІ-ї групи внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби.

 Поділитися