MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Якщо тобі журналіст ім’я – можеш за наклеп «сісти» віднині

19.01.2014   
Георгій Кобзар
Кримінальний кодекс доповнено статтею 151-1, за якою українців можуть позбавляти свободи пересування, наприклад, за звинувачення чиновників у корупції.

У 2001 році відповідальність за так званий «наклеп» в Україні була декриміналізована. А на початку 2014 р. коаліція Партії регіонів та Комуністичної партії відкинула нашу країну на десятиріччя назад.

Медіаюрист Олександр Бурмагін в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» нагадав, що саме через каральну мету застосування старої ст. 125 Кримінального кодексу, держава Україна програла до 2001 року 2 справи в Європейському суді з прав людини. В обох випадках Європейський суд визнав порушення державою ст. 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, що захищає свободу слова.

Як відомо, у 2012 р. – в рік парламентських виборів вже була спроба повернути до КК статтю про наклеп, тоді законопроект зареєстрував депутат – регіонал Журавський. Проте в тому випадку, наголосив О. Бурмагін, висновок науково-експертного управління Верховної Ради був категоричний: «Прийняття запропонованих змін призведе до порушення міжнародних зобов’язань щодо дотримання стандартів свободи слова, взятих Україною перед Радою Європи та викладених у Резолюції № 1239 (2001) Парламентської асамблеї Ради Європи «Свобода вираження поглядів та переконань і функціонування парламентської демократії в Україні» та Рекомендаціях № 1513 (2001) Парламентської асамблеї Ради Європи «Виконання обов’язків і зобов’язань, взятих Україною при вступі до Організації».

Отже, відтепер, коли влада вирішила, що інтеграція до Європи не на часі, та почала здійснювати швидкі кроки назустріч Азіопі, прийнята нова ст. 151-1 КК України «наклеп».

«Весь цинізм влади в тому, що професійна діяльність журналістів буде вважатися кваліфікуючою, тобто обтяжуючою відповідальність ознакою. Якщо просто наклеп – це штраф до 50 неоподатковуваних податком мінімумів або громадські роботи до 200 годин, або виправні роботи до одного року, то за наклеп у «творі у ЗМІ або мережі Інтернет – штраф від 50 до 300 нмдг (5100 грн.) або громадські роботи від 150 до 240 годин або виправні роботи до одного року. Якщо ви здійснюєте розслідування та пишете про корупцію, зловживання і посадові злочини, для вас – ч. 3 ст. 151-1 КК – «наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину», що карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років», – зазначив медіаюрист Бурмагін.

За його словами, аргументи авторів законопроекту 3879 про те, що така відповідальність існує в деяких країнах Європи, – «локшина на вуха обивателя» і напівправда. У деяких кримінальних кодексах дійсно такі склади злочинів є. Однак вони не застосовуються в практиці вже кілька десятиліть.

Ті ж виключення, що дійшли до ЄСПЛ, мали негативні наслідки для держав, тому що застосування кримінальної відповідальності за професійну діяльність журналістів, інші форми свободи слова не відповідає Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Нагадаємо, тепер Кримінальний кодекс доповнено статтею 151-1, за якою українців можуть позбавляти свободи пересування, наприклад, за звинувачення чиновників у корупції:

Наклеп, тобто умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи,

штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до 200 годин, або виправні роботи на строк до 1 року

Наклеп у творі, що публічно демонструється, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп,

штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або виправні роботи на строк до 1 року

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину

виправні роботи на строк від одного до двох років або обмеження волі на строк до двох років

 

 Поділитися