MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перемога миколаївського адвоката

08.05.2014   
7 травня Апеляційний суд Миколаївської обл. скасував вирок суду першої інстанції, яким засуджено студентів Олексія Ложенка та Владислава Кабаненка до 7 й 4 років ув’язнення відповідно за напад і пограбування – через відсутність доказів. Перемога адвоката Ігоря Скалька. Вітаємо!

7 травня колегія суддів Апеляційного суду Миколаївської області скасувала вирок судді Центрального районного суду м. Миколаєва М. Голубкіна від 2 серпня 2013 року, яким засуджено двох студентів Олексія Ложенка (18 років) та Владислава Кабаненка (17 років) до 7 й 4 років відповідно. Вирок базувався виключно на свідченнях потерпілої О. Злагодух.

Ввечері 18 лютого минулого року О. Ложенка та В. Кабаненка затримано біля під’їзду їхнього будинку групою швидкого реагування Центрального РВ міліції м. Миколаєва. На них з патрульного автомобіля вказала потерпіла, в якої того вечора двоє підлітків вирвали сумку. Ложенко й Кабаненко були першими, хто приблизно підходив під опис нападників: два молодих хлопця, один з яких – у спортивному костюмі.

Після незаконного затримання й незаконних слідчих дій – допитів, упізнань,– розслідування як таке, не проводилося. Хлопців три доби тримали під вартою, після чого вони заявили про вибивання з них зізнань. Судово-медична експертиза виявила в Ложенка низку тілесних ушкоджень – гематому в області лівої вушної раковини, забій шийного відділу хребта, забій грудної клітки, пошкодження п’ястей (причиною останнього могло бути застосування наручників).

В міліції повідомили, що потерпілій у той самий день повернули відібрані речі, які знайшли в затриманих. Але, як з’ясовано в суді першої інстанції, у затриманих за підозрою у скоєнні цього злочину Ложенка й Кабаненка під час обшуку в міліції нічого не знайдено.

Суд не звертав особливої уваги на заяви підсудних про побиття в міліції, бо прокуратура кілька разів виносила постанови про закриття провадження стосовно тортур у райвідділку, визнавши Ложенка й Кабаненка винними у скоєнні злочину.

У серпні 2013 року у справу вступив адвокат Ігор Скалько, який і подав апеляцію і доповнення до неї.

Після судової тяганини, що тривала більше року, суд припинив за ст. 284 ч. 3 Кримінального процесуального кодексу України (не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати) справу стосовно Ложенка й Кабаненка.

Вітаємо адвоката Ігоря Скалька!

Додамо тут, що на його думку, людей, які могли скоїти напад на О. Злагодух, зараз судять в Ленінському райсуді Миколаєва за підозрою у скоєнні аналогічного злочину – у той самий день, 18 лютого 2013 року, неподалік від місця нападу на О. Злагодух. Їхній зовнішній вигляд повністю збігається з описом злочинців, що був зроблений у журналі чергового Центрального РВ і не відповідає зовнішньому вигляду Ложенка і Кабаненка. Треба зазначити, що покази потерпілої неодноразово змінювалися.

(При підготовці матеріалу використано, зокрема, інформацію з сайту „Преступности.НЕТ“)

 Поділитися