MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Правий сектор» з’явився у Криму у мареннях ФСБ для виправдання агресії Росії

08.06.2014   
Юрій Нужний

У Криму російські спецслужби неправомірно затримують громадських активістів.

Таку думку висловив 4 червня 2014 р. на прес-конференції в Харкові представник Автономного союзу трудящих та Комітету захисту політв’язнів Криму Ян Герасимов.

На сьогоднішній день затримано вже кілька людей за обвинуваченням у підривній діяльності «Правого сектору», в тому числі відомий режисер Олег Сенцов, а також активісти Олександр Кольченко та Геннадій Афанасьєв, що брали участь в акціях проти анексії півострова.

За словами Яна Герасимова, заарештовані громадські активісти дотримуються лівих, анархістських поглядів, тому ніяк не можуть бути членами «Правого сектору». Чіткі обвинувачення їм не висунуті, серйозні докази відсутні, проте затриманим загрожують серйозні терміни за «тероризм».

«Російська влада повинна була влаштувати каральну показову операцію, показавши, як будуть розправлятися з усіма, хто не згоден з політикою Володимира Путіна», – вважає правозахисник.

Як зазначив активіст Ігор Колосовський, в Російській Федерації «давно існує традиція взяття під варту всіх неугодних режиму, незалежно від політичних переконань і національності». І зараз в Росії і в анексованому нею Криму йде новий виток репресій.

До того ж, поява звинувачень на адресу «терористів» є ще й запізнілим виправданням агресії Росії в Криму, вояки якої увійшли до півострову нібито для захисту мешканців від «Правого сектору».

Експерти вважають, що для звільнення кримських політв’язнів слід використовувати юридичні та дипломатичні механізми.

«Держави намагаються дотримуватися прав людини у відносно спокійні періоди, але це далеко не завжди виходить: наприклад, Росія та Україна є лідерами за кількістю скарг до Європейського суду. А під час конфліктів, діючи за політичної чи іншої надуманої необхідності, держава зазвичай йде на порушення прав людини. У Криму ми бачимо порушення однієї з Женевських конвенцій, що стосується населення окупованої території, а також Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – зауважила представник Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.

На її думку, адвокати затриманих мають всі підстави поскаржитися до Європейського суду з прав людини.

Одночасно в Росії адвокат заарештованого в Криму українського режисера Олега Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що ФСБ в його підзахисного вибивало свідчення, а також застосовувало до нього тортури.

«На Сенцова був надітий поліетиленовий пакет, яким його душили до непритомного стану, йому погрожували зґвалтуванням і вбивством, при цьому змушували зізнатися в організації вибухів, підпалах офісів, зберіганні зброї і вибухових речовин», – йдеться в заяві про вчинення злочину, поданій адвокатом 4 червня. За словами Дінзе, синці на спині, сідницях та інших частинах тіла Сенцова були зафіксовані працівниками ІТТ Київського району Сімферополя і в СІЗО цього міста. Відповідні документи захисник також вимагає витребувати з цих інстанціях.

З 11 травня і до кінця місяця доступу до Сенцова не було, стверджує Дінзе, – весь цей час він перебував «у процесі етапування». Адвокат підозрює, що це було зроблено для того, «щоб пройшли всі синці та інші сліди побоїв з боку співробітників ФСБ».

 Поділитися