MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російський військовослужбовець розповів про підтримку Росією сепаратистів на Донбасі

25.07.2014   
Юрій Шершень

Строковик російської армії, що перейшов на сторону України, підтвердив, що Росія переправляє через кордон своїх кадрових військових.

Військовослужбовець строкової служби Збройних сил РФ Андрій Балабанов засвідчив, що російська сторона направляє на територію Донецької та Луганської областей кадрових військових фахівців, озброєння і броньовану військову техніку. Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

За словами російського військовослужбовця, він залишив місце служби на знак протесту проти агресії Росії відносно сусідньої держави. Балабанов потрапив в Україну в липні з наміром попросити політичний притулок.

Колишній рядовий російської армії розповів, що його військова частина була перекинута до Ростовської області неподалік від кордону з Україною у травні 2014 р. Кожен день командири переконували армійців, що їх готують до «захисту російськомовних громадян в Україні».

«Військова частина постійно доукомплектовувалася професійними військовими з числа спецназівців ГРУ і вихідцями з Північного Кавказу, які нелегально переправлялися на Схід України. На українську територію для підтримки терористів переходила броньована військова техніка з підготовленими російськими бойовими екіпажами», – йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

«Я прийняв рішення не брати участь у братовбивчій війні і перейшов на бік України. Це мій протест проти політики керівництва Росії», – пояснив Балабанов.

Раніше повідомлялося, що омського солдата-строковика Андрія Балабанова українські силовики взяли в полон на території України.

До речі, користувач соціальної мережі «ВКонтакте» Вадим Григор’єв, який, очевидно, є солдатом строкової служби російської армії, опублікував вдень 23 липня на своїй сторінці фотографію гармат з підписом «всю ніч довбали по Україні».

Пізніше згадка України була видалена, а потім зник і сам аккаунт солдата. Проте збереглася безліч згадок про публікацію – Інтернетом розійшлися скріншоти цього «поста», а деякі користувачі встигли зробили репост на свою сторінку.

Українська сторона неодноразово наголошувала на тому, що Росія здійснює політичну, військову та матеріальну підтримку сепаратистів у Донецькій та Луганській областях. Незважаючи на активні заперечення з боку офіційного Кремля, інформація про військове втручання Росії у внутрішні справи України неодноразово підтверджувалася з боку самих пересічних росіян.

 Поділитися