MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Терористи з «ДНР» запровадили «смертну кару»

26.08.2014   
Сергій Григор’єв
Самопроголошена «Донецька народна республіка» прийняла свій «Кримінальний кодекс», що передбачає смертну кару. Сподіватися на дотримання терористами норм, що містяться у міжнародних угодах з прав людини, вочевидь, не доводиться.
Самопроголошена «Донецька народна республіка» прийняла свій «Кримінальний кодекс», що передбачає смертну кару, – повідомило Інтернет-видання «Остров» з посиланням на «прес-центр» терористів. 17 серпня 2014 р. відбулося перше засідання «президії ради міністрів ДНР». На ньому члени «президії» прийняли 2 постанови: «Про затвердження «Положення про військові суди Донецької Народної Республіки» та «Про затвердження Кримінального кодексу Донецької Народної Республіки». Що стосується розробки «Кримінального кодексу ДНР», то за основу була взята нормативна база Російської Федерації. «Кримінальний кодекс» передбачає смертну кару за особливо тяжкі злочини, включаючи зраду, грабежі та шпигунство. «Перший віце-прем’єр» самопроголошеної «ДНР» Володимир Антюфеєв заявив, що введення смертної кари – це «не помста, а вища ступінь соціального захисту». І вже 22 серпня речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України повідав, що бойовики з групи сепаратистів захопили пенітенціарну установу в Донецьку, і погрожували стратити всіх засуджених до довічного ув’язнення, а інших змушували вступати у свої ряди. Вочевидь, це й було першим проявом «вищого ступеню соціального захисту», проголошеного «ДНР». З цього приводу правозахисна організація Amnesty International виступила з заявою, в якій зазначила, що збройне угрупування, що називає себе «Донецькою Народною Республікою», повинне відмовитись від здійснення «страт», за якими стоять погрози сепаратистів вбити засуджених до довічного ув’язнення. «Вбивство ув’язнених суворо заборонено відповідно до Женевських конвенцій, яких всі сторони повинні дотримуватися в період конфлікту», – підкреслив заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв. Утім, сподіватися на дотримання терористами норм, що містяться у міжнародних угодах з прав людини, вочевидь, не доводиться.
 Поділитися