MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прокуратура: хочу все знати

06.02.2016   
Роман Лихачов
Правозахисники примусили поважати закон… працівників прокуратури.

До Чугуївської правозахисної групи звернувся голова однієї з сільрад, який втомився виконувати незаконне розпорядження прокуратури. Адже замість того, щоб вимагати отримання певних документів в рамках перевірок або кримінальних проваджень, прокурорські співробітники, не перевантажуючи себе, і начхавши на те, що безпричинно обтяжують сільські та селищні органи місцевого самоврядування, зажадали ксерити ВСІ рішення сесій рад, виконкомів, договори та геть усі документи, які видаються і підписуються в радах – і привозити до прокуратури.

Працівники прокуратури таке щомісячне копіювання документів пояснили «турботою» про сільради. І, як виявилося, таке свавілля творилося у всьому Чугуївському та Печенізькому районах Харківської області – а це близько 30 місцевих рад, тобто гори паперів, які навряд чи хтось читає.

Після численних скарг, написаних Чугуївською правозахисною групою, і винесення питання на комітет Верховної Ради України, прокуратура змушена була «дати задню» та скасувати своє незаконне розпорядження, яке місцеві ради виконували більше десяти років (!), витративши на це сотні тисяч бюджетних коштів, тонни макулатури і людино-годин праці.

Щоправда, щоб зберегти хорошу міну при поганій грі, співробітники Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області написали, що вони «залишають за собою право отримувати інформацію, витребувати матеріали та їх копії».

Звісно, але виключно в межах діючого законодавства!

Роман Лихачов, голова ЧПГ

 Поділитися