MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лінія фронту. Лінія життя. Попасна

12.09.2016   
Яна Смелянська
Щомісяця моніторингові групи ХПГ спільно з юридичним корпусом організації виїжджають в населені пункти, що знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції, де виявляють найбільш кричущі випадки порушення прав людини. З 29 серпня по 1 вересня 2016 року моніторингова група ХПГ черговий раз працювала над збором інформації в населених пунктах Попаснянського району Луганської області.

Харківська правозахисна група проводить ряд досліджень впливу військового конфлікту на населені пункти, розташовані поблизу лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях.

Документовані ХПГ факти пошкодження та знищення житлового фонду і об’єктів різної інфраструктури - соціальних, комунальних, освітніх, медичних, виробничих та інших - використовуються Центром стратегічних справ ХПГ при проведенні правових процедур для реалізації права потерпілих на отримання матеріальної компенсації.

Основною метою моніторингу є збір, документування та обробка інформації, пов’язаної з порушеннями прав людини в зоні проведення АТО, - безсудні страти, незаконне позбавлення волі і утримання під вартою, тортури, насильницькі зникнення, смерть і поранення цивільних осіб в результаті військових дій, зруйноване майно, інші злочини проти цивільного населення і т.д.

Щомісяця моніторингові групи ХПГ спільно з юридичним корпусом організації виїжджають в населені пункти, що знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції, де виявляють найбільш кричущі випадки порушення прав людини.

З 29 серпня по 1 вересня 2016 року моніторингова група ХПГ черговий раз працювала над збором інформації в населених пунктах Попаснянського району Луганської області.

***

Одна з основних доріг, що веде в зону проведення АТО - автомобільна магістраль Харків - Ростов. По ній можна доїхати практично до самого Дебальцевого, до багатостраждальної світлодарської дуги ...

Ще рік тому наші монітори відзначали, що дорога була перевантажена військовою технікою. Зараз колон автомобілів з чорними номерами на ній практично немає. Рідко можна зустріти військові вантажівки, що рухаються в сторону мирної частини України. Після практично трирічної експлуатації в умовах воєнного часу дорога знаходиться в жахливому стані. Наш автомобіль рухається із середньою швидкістю не більше 30 км/год.

Попасна - одне з прифронтових міст Луганської області, що знаходиться всього лише в 7 кілометрах від Первомайська, який під контролем «сепаратистів».

Попасна була звільнена від проросійських бойовиків 22 липня 2014 року. Першим в місто увійшов батальйон спецпризначення Національної Гвардії України «Донбас». За час боїв за Попасну було знищено понад 100 терористів.

У цьому прифронтовому місті вже давно забули, як виглядає мир. Останні два місяці, незважаючи на оголошене в черговий раз перемир’я, околиці міста систематично піддаються жорстоким обстрілам. У більшості випадків стріляють по позиціях, проте періодично дістається і мирним жителям. Від гуркоту в місті здригаються будинки, але місцеві жителі на ці звуки просто перестають звертати увагу.

До війни населення міста становило близько 22 тисяч людей. Під час активних бойових дій Попасну залишило майже 60% жителів. Однак говорити про те, що місто спорожніло не можна: на зміну тому населенню, яке виїхало, до міста переїхали переселенці із сусідніх, більш «гарячих», Стаханова, Первомайська, Дебальцевого, Горлівки.

Мікрорайон «Черемушки» в Попасній, один з найбільш постраждалих від бойових дій 2014-2015 років. 18 липня 2014 року о 12 годині дня в цьому районі ліг перший снаряд. Згодом снаряди перестали дивувати жителів міста ... Вулиці Донецька, Миронівська, Бахмутская (Артемівська до декомунізаціі) - сміливо можна називати самими постраждалими.

У будинку номер 3 по вулиці Миронівська один з снарядів став причиною обвалу цілого прольоту багатоповерхового будинку від п’ятого до першого поверху.

Останнім часом «прильоти» в місто фіксують рідко, але слухати вибухи снарядів жителі деяких вулиць змушені щоночі.

На сьогоднішній день в Попасній нашою групою зафіксовано повністю зруйнованих 58 будинків. Наша моніторингова група зафіксувала найбільшу кількість руйнувань на вулицях Миронівська, Бахмутская, Донецька, Київська, Вишнева, Пушкінська, Куйбишева, провулках Берестовий, Ольховий, Фадєєва. У той же час, згідно з даними Попаснянської міськради, всього на території Попасної задокументовано руйнувань понад півтори тисячі житлових будинків, різної ступені постраждалості в результаті бойових дій.

У Попасній, незважаючи на обстріли, ведуться відновлювальні роботи, як житлового фонду, так і автомобільних доріг, та інфраструктури в цілому. Наші монітори зафіксували відновлені і частково відремонтовані багатоквартирні будинки, об’єкти різної інфраструктури - соціальні, комунальні, освітні, медичні, виробничі. У більшості випадків відремонтовані покрівлі, вставлені вибиті в результаті бойових дій вікна, закладені діри від потраплених в будинки снарядів. Однак, досить багато пошкоджень нерухомості чекають своєї черги з 2014 року і понині.

Приватному сектору в цьому відношенні пощастило менше. Тим, у кого будинки повністю знищені, допомога у відновленні була надана не всім, компенсації за знищене майно виплачені не були. Значну частину руйнувань серед приватного сектора, яка так і не була відновлена за весь час, моніторингова група ХПГ зафіксувала по вулиці Київська. Однак місцеві жителі запевняють, що влада і міжнародні організації допомагають по можливості.

На території міста Попасна працюють різні міжнародні благодійні організації. Чималий обсяг відновлень зруйнованого житлового фонду, за твердженням місцевих жителів, взяли на себе благодійні організації Норвезька рада у справах біженців та Карітас.

Найжахливіша статистика цієї війни - число загиблих мирних жителів. У Попасній цифра становить 63 людини. За кількістю поранених мирних жителів точної цифри нашим моніторам отримати не вдалося. Але зі слів місцевих жителів можна говорити про сотні людей.

«Свіжі» обстріли з боку т.зв. "ЛНР" наші монітори зафіксували на вулиці Бахмутська (колишня Артемівська). Бойовики обстріляли місто з 28 на 29 серпня 2016 року. Два снаряди лягли прямо посеред однієї з центральних вулиць. Місцеві жителі жартують: «Вітання з Днем Незалежності надіслали нам, напевно ...»

Нам вдалося поспілкуватися з жителем Попасної, який був поранений в результаті мінометного обстрілу міста 18 липня 2016 року.
Микола Володимирович Орел разом з дружиною проживає на самій крайній вулиці української території. За городом попаснянина розташовані позиції бойовиків «ЛНР».

18 липня 2016 року, о 20.30 вечора розпочався мінометний обстріл. Чоловік, намагаючись врятувати свою дружину, яка на той момент поливала город, вибіг з дому. Чоловік біг власним двором під канонаду працюючого поблизу міномета, коли відчув різкий біль в області ребер. Стікаючи кров’ю чоловік не відразу зрозумів, що сталося. Тільки, коли побачив живу і здорову дружину, упав знесилений. На щастя, бригада швидкої допомоги, не дивлячись на сильний обстріл вулиці, на виклик приїхала досить швидко і чоловіка доставили у відділення міської лікарні, де йому і надали необхідну допомогу. Осколок витягли. Сьогодні Микола Володимирович поправився і сповнений оптимізму. Але говорить, що день свого другого народження не забуде ніколи ...

Змушені тут слухати війну і діти. Деякі батьки відзначають, що діти вже давно навчилися спати під звуки вибухів. Завжди з болем приймаю інформацію від маленьких дітей, які з легкістю визначають, яке саме знаряддя і, з якого боку зараз працює ... Пересуваючись по місту, ми не раз зустрічали на своєму шляху іграшкові протитанкові їжаки, які місцева дітвора майструє з гілок дерев.

Варто відзначити також, що напередодні Дня знань в Попасній йшла підготовка до свята повним ходом. Постраждалій (з п’яти шкіл міста) стала ЗОШ №1. На момент візиту нашої моніторингової групи ця школа повністю відновлена. Всі постраждалі вікна замінені на пластикові, дах відремонтовано. 1 вересня навчальний заклад розпочав свою роботу в повному обсязі.

Ще один проблемний момент, який юристи ХПГ взяли в роботу - робота місцевих комунальників в умовах воєнного часу. Нашим юристам жителі мікрорайону "Черемушки" поскаржилися, що з активізацією бойових дій, в підвалах деяких багатоповерхівок, які використовуються як бомбосховища, комунальники відключили світло з метою економії. Тому ті, у кого нерви не витримують залишатися у власних квартирах під час обстрілів, сидять в темних підвалах. Одна з мешканок багатоповерхівки по вулиці Бахмутська провела екскурсію нашій групі в підвал, в якому пройшли 2014 та 2015 роки. Крім того, в деяких підвалах будинків стоїть вода. Також варто відзначити, що бомбосховищ в місті не так вже й багато. Саме в районі «Черемушки» бомбосховища немає в принципі. Тому людям доводилося переживати обстріли в підвалах.

 

В ході моніторингового візиту в Попасну юристи ХПГ надавали юридичні консультації місцевим мсешканцям. Основна частина питань торкалася нарахування субсидій, компенсації за зруйноване в ході військових дій майно. Крім того людей цікавило питання можливості доплати жителям так званої «сірої зони» в зв’язку з військовими діями на території, де людина проживає. Частину питань юридичний корпус ХПГ взяв в роботу, в тому числі для представлення інтересів потерпілих від військових дій в міжнародних судах.

 Поділитися