MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Людина померла. А відповідні служби не квапилися

15.09.2016   
Юрій Чумак
Померлий знаходився на вулиці в самому центрі Чугуєва близько 1 – 1,5 годин.

Вдень 14 вересня в самому центрі м. Чугуєва Харківської області літній чоловік, не дійшовши буквально кілька кроків до свого під’їзду, несподівано впав, як підкошений.

Побачили це, сусіди викликали «швидку». Яка їхала відстань, що можна подолати пішки за 10 хвилин, у 2 рази довше. Коли лікар прибула на місце, їй залишилося тільки констатувати смерть людини (ймовірно, від зупинки серця).

Медичні працівники повідомили про факт смерті в поліцію. Але остання виявилася навіть менш швидкою, ніж «швидка».

Після цього ще близько 40 хвилин небіжчик так і залишався лежати (точніше, сидіти на землі, притуленим до лавки), наводячи жах на мам з дітьми, що проходили повз. Щоб не травмувати їхню психіку і остаточно морально не добивати вбиту горем невтішну вдову, чутливі сусіди накрили тіло померлого покривалом.

Побачивши цю «картину», гідну фільмів Хічкока, я почав дзвонити до Чугуївського міськвиконкому і в райвідділ поліції. Потрібно віддати належне заступникам чугуївського міського голови Тетяні Винник та Людмилі Макаренко – вони відразу ж відгукнулися і зв’язалися і зі «швидкою», і з поліцією. До речі, мені в райвідділі відповідали, що вони не поквапилися з виїздом, оскільки в них «ще 2 трупи»...

Щоправда, незабаром автомобіль з правоохоронцями прибув, покійного оглянули і відвезли. Мабуть, на судово-медичну експертизу (адже померла людина не вдома).

Резюмуючи: Померлий знаходився на вулиці в самому центрі Чугуєва близько 1 – 1,5 годин. Спасибі Т. Винник і Л. Макаренко за чуйність і оперативність! А співробітникам правоохоронних органів і інших структур, що відповідають за дії в разі смерті людини, потрібно реагувати швидше та чіткіше. Ця вимога не тільки відповідних відомчих наказів, але й аксіоматична необхідність, яка виходить із самого принципу людяності.

PS: Спільний наказ МВС, МОЗ та ГПУ, яким затверджено «Порядок взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та прокуратури України при встановленні факту смерті людини» – тут: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/ z2106-12

У ньому, до речі, є й такий пункт: «при надходженні повідомлень про факт смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку… працівники органів внутрішніх справ негайно (виділено автором – «ПЛ») виїжджають на місце події разом з лікарем, а за необхідності – з іншими спеціалістами».

 Поділитися