MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

6 жовтня 2016 року ЄСПЛ виніс рішенні по справі «Яровенко проти України»

07.10.2016   
медіа група ХПГ
6 жовтня 2016 року Європейський суд з прав людини виніс рішенні по справі «Яровенко проти України» (Yarovenko versus Ukraine), в якому в черговий раз знайшов порушення Статті 3 Конвенції, пов’язане з неналежним лікуванням заявника від туберкульозу, а також неналежних умов тримання, що не відповідають міжнародним стандартам, у виправних закладах України.

6 жовтня 2016 року Європейський суд з прав людини виніс рішенні по справі «Яровенко проти України» (Yarovenko versus Ukraine), в якому в черговий раз знайшов порушення Статті 3 Конвенції, пов’язане з неналежним лікуванням заявника від туберкульозу, а також неналежних умов тримання, що не відповідають міжнародним стандартам, у виправних закладах України.

Справа буда розглянута комітетом із трьох суддів, а не Палатою, як це зазвичай відбувається під час розгляду скарг за статтями Конвенції, що закріплюють невід’ємні права та свободи людини.

Як попередньо зазначив Суд у своєму прес-релізі, справа стосувалася порушень, по яким вже існує усталена практика, а тому відсутня необхідність у більш детальному розгляді скарг Палатою із семи суддів.

Супроводом справи в ЄСПЛ займалася юрист Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи Олена Ащенко.

Дійсно, за попередні роки Судом вже були знайдені аналогічні порушення у більш як п’ятнадцяти рішеннях проти України, серед яких справи Логвіненко, Сергія Антонова, Сокіла, Луньова, які також були підтримані юристами Центру стратегічних справ ХПГ.

У цьому контексті також неможливо залишити поза увагою ту обставину, що у деяких з цих справ порушення відбувалися в одних і ти х же пенітенціарних закладах, зокрема, слідчих ізоляторах Києва, Дніпропетровська, Сімферополя, Одеси тощо.

На систематичне невиконання його рекомендацій щодо покращення умов лікування у закладах виконання покарань також неодноразово вказував Європейський комітет із запобігання катувань в своїх доповідях за результатами візитів в Україну.

Однак, на жаль, проблема відсутності ліків та засобів для діагностування захворювань залишається невирішеною через брак належного фінансування у багатьох місцях попереднього ув’язнення та відбування покарань.

Офіційний текст рішення доступний на англійській мові на офіційному веб-сайті ЄСПЛ.

 Поділитися