MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незрозумілим стає, про яку «зухвалу операцію» йдеться, коли ти приїжджаєш в «героїчно звільнене» Новолуганське...

18.01.2017   
Яна Смелянська
Наша моніторингова група в Новолуганське абсолютно безперешкодно змогла проїхати 10 січня нового 2017 року. Ми поспілкувалися з місцевим населенням і ось, що нам вдалося з’ясувати.

«Населений пункт Новолуганське, розташований в районі Світлодарської дуги, перейшов під контроль Збройних сил України» - кричали практично всі українські ЗМІ, починаючи з 23 грудня 2016 року, коли першим на цю тему висловився комбат підрозділу батальйону "Донбас-Україна" В’ячеслав Власенко на своїй сторінці Фейсбук.

"Ну здравствуй, Светлодарская дуга. Сегодня батальоном "Донбасс Украина" успешно проведена дерзкая операция по освобождению города Новолуганское. Сходу. Без потерь", - написав він.

Абсолютно незрозумілим стає, про яку «зухвалу операцію» йдеться, коли ти приїжджаєш в «героїчно звільнене» Новолуганське, спілкуєшся з місцевими мешканцями і робиш відповідні висновки.

Наша моніторингова група в Новолуганське абсолютно безперешкодно змогла проїхати 10 січня нового 2017 року.
Ми поспілкувалися з місцевим населенням і ось, що нам вдалося з’ясувати.

Українські пенсії люди отримували протягом усього періоду війни. Українська пошта працювала весь час. Селище Новолуганське контролюється Україною з липня 2014-го року. На будівлі сільради весь цей час висить український прапор, в селищі працювало відділення державного банку України, дитячий сад і школа підпорядковуються українській владі.

Але формально селище знаходилося в т.зв. «сірій зоні», тому що перший блокпост українських військ розташовувався на північно-східній околиці селища, а перший блокпост незаконних збройних формувань ДНР - за південно-західною околицею.
Через відсутність блокпоста ВСУ з боку Горлівки сюди спокійно курсував автобус з Микитівки, а також легкові автомобілі. Таким чином, зв’язок місцеве населення з сусідньою окупованою Горлівкою підтримувало. Швидка допомога, наприклад, протягом усього військового часу до жителів Новолуганського виїжджала тільки з Горлівки. Правильно це чи ні я не можу говорити. Але те, що медики швидкої допомоги українського Бахмуту відмовлялися виїжджати на виклик в Новолуганське це факт. Також саме і ситуація з поліцією. При спробі додзвонитися в поліцію України оператор завжди переадресовував виклик на поліцію "ДНР".

Так звана «ДНР» тут дійсно близько - маршруткою можна було ще не так давно доїхати до сусідньої Микитівки хвилин за 20, до окупованої Горлівки лише 20 кілометрів. В районі села Доломитне є «блукаючий» блокпост бойовиків, який час від часу змінює розташування завіряють місцеві. Українських блокпостів на цій трасі раніше не було.

Сьогодні з встановленням блокпоста ВСУ всі зв’язки з Горлівкою обірвані. Місцеві цьому зовсім не раді. Тому, як до мирного Бахмуту добиратися набагато проблемніше, ніж до окупованої Горлівки.

Новолуганське фактично уникнуло жахів війни. За словами місцевих жителів, боїв в селі все-таки не було.

«У липні 14-го кілька днів в околицях була чутна сильна канонада, і йшли бої, потім якось стихло, а в декількох кілометрах від села з’явився блокпост ВСУ. Тоді ж звідси зникли всі прихильники «ДНР», які брали участь в організації травневого референдуму », - згадує одна з місцевих мешканок.

Як нагадування про бойові дії в селі - руйнування від прямого попадання знаряду від Граду в 2014 році одного приватного будинку. 

«Але в ряді будинків вибуховою хвилею було вибито скло і вікна, загинули двоє і було поранено близько 10 місцевих жителів» - діляться інформацією місцеві жителі. Нам вдалося підтвердити загибель лише двох людей.

Після «взяття» Новолуганського в прес-службі Міноборони України повідомили, що українські військові встановили блокпост на південній околиці селища Новолуганського.

«Це дозволить безперешкодно забезпечувати майже чотири тисячі жителів селища продуктами харчування та необхідними товарами повсякденного вжитку, відновити медичне забезпечення, упорядкувати процедуру провезення підприємствами необхідних товарів і паливно-мастильних матеріалів», - йдеться в повідомленні.

Але, при спілкуванні з місцевими жителями села, ми чуємо тільки щирий сміх. Тому як перебої з постачанням продуктів харчування та аптечних препаратів мали місце бути лише на самому початку активної фази так званої АТО. З кінця 2014 року і по нинішній час таких перебоїв не було.

Єдиним проблемним моментом для повноцінного існування села у складі України була відсутність, починаючи з 2014 року і до кінця 2016 року, відділення поліції. І місцеві жителі в зв’язку з цим відчували ряд істотних проблем. З 3 січня 2017 року у населеному пункті такий було відкрито.

«У селищі Новолуганське, яке донедавна було «сірою зоною», відкрився пункт поліції. Тут працюватимуть правоохоронці, які надаватимуть допомогу 3330 місцевим жителям та 700 переселенцям. Загін із досвідчених працівників Бахмутського відділу поліції нестиме службу за півкілометра від позицій бойовиків.

Пункт поліції розташований у будівлі сільради. Тут є усе необхідне для цілодобової роботи. Також поліцейським надали сучасний позашляховик «Рено Дастер», це один з автомобілів, виділених для поліції Донеччини Міністерством внутрішніх справ України.

Однією з проблем «сірої зони» було те, що поліція не мала можливості постійно перебувати у селищі. З Новолуганського до окупованої Горлівки – 20 км, але території, контрольовані бойовиками, значно ближче, на під’їзді до селища розташований «нульовий блокпост ДНР» - повідомляє радіо Голос Донбасса.

«Везіння», що в селищі як таких бойових дій не було, жителі пов’язують з наявністю "містоутворюючого" підприємства - ПрАТ «Бахмутський аграрний союз», а також великого тваринницького комплексу по відгодуванню свиней з виробництвом на рівні європейських стандартів. Для місцевих жителів підприємство, перш за все - робота, яка дозволяє приносити додому від 3000 гривень. Там працюють, зокрема, і люди з окупованої території. У бюджет Бахмутського району, щорічно з цього підприємства надходить мінімум 27 мільйонів грівен.

Не беручи до уваги те, що саме підприємство викликає багато обговорень в мережі, зупини комплекс - залишиться без роботи населення селища . І саме цього сьогодні, з приходом ВСУ, в селищі побоюються місцеві жителі найбільше.

Як тільки ВСУ зайшли в населений пункт, вони одразу ж розташувалися саме на території свинокомплексу. Тим самим вже зараз перешкоджаючи повноцінній роботі деяких цехів. Нам вдалося в ході візиту в селище поспілкуватися з багатьма місцевими жителями і всі в один голос твердять, що військові повинні вийти з території свинокомплексу.

Однак найбільші побоювання людей це те, що тепер з приходом військових в селище, воно піддасться обстрілу з боку самопроголошеної «ДНР» обов’язково.

«Сподіваємося, що все буде добре, але боїмося, що тепер по селищу почнуть стріляти», - каже місцева жітелька.
Опасіння швидко підтвердилися. В той же вечір, як військові зайшли в Новолуганське, селище обстріляли з міномета з боку контрольованої незаконними збройними формуваннями ДНР Горлівки. Міни впали на територію свинокомплексу. Звуки працюючого знаряддя тепер в селищі не рідкість.

Крім того, побоювання обстрілів також місцеві жителі аргументують, приводячи в приклад те, як українські військові увійшли в селище і провели масові так звані "зачистки" серед місцевого населення, переважно чоловічого.

За словами місцевих, ВСУ увійшли в селище вночі. «Перший раз за весь час, який йде війна, я прокинулася від звуку проходить повз важкої техніки. Виглянула у вікно і назад відскочила. Я стільки БТРів, і іншої техніки не бачила ще ... А вже з 2 січня почали зачистки проводити ... »

Як стверджують мешканці села, протягом двох тижнів через "фільтраційні приміщення" (так місцеви називають затримання військовими цивільного населення) пройшли майже усі місцеві чоловіки. Яку пояснювальну роботу там з ними проводили говорити відмовляються. Але нам стало відомо лише те, що при затримуванні військові не церемонилися. Забирали людей грубо і без пояснень. Когось відпустили через кілька годин, когось  через кілька днів.  

Отже, що з Новолуганським буде далі, поки загадувати рано, але наша група буде пильно спостерігати за дотриманням прав людини в селищі, яке стало українським не тільки де юре, але і де факто. 

 Поділитися