MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські військові відвоювали у бойовиків нові позиції на Донбасі

23.01.2017   
медіа група ХПГ
Українські військові спільно з "Грузинським легіоном" звільнили від окупантів ще півкілометра землі на Донбасі, просунувшись вперед в напрямку Стаханова і зайнявши нові позиції, на яких до цих пір були бойовики.

Стахановський напрямок - не єдине місце, де українські війська змусили ворога відступити, на Горлівському напрямку є кілька нових укріпрайонів.

Українські військові спільно з "Грузинським легіоном" звільнили від окупантів ще півкілометра землі на Донбасі, просунувшись вперед в напрямку Стаханова і зайнявши нові позиції, на яких до цих пір були бойовики.

Ворог нахабно захопив пагорби, які навіть по Мінським домовленостями вважаються українськими, але ненадовго. У той час, коли йшли важкі бої на Світлодарській дузі, кілька підрозділів 54-ї бригади спланували і ідеально здійснили цю операцію без втрат і майже без пострілів, повідомляє ТСН.

"Вони підходили дуже близько. І це призвело б до втрати наших старих, тих позицій", - говорить командир взводу 25-го батальйону "Зураб".

"Грузинським легіоном" називають один з взводів 25-го батальйону. Тут служать громадяни Грузії, які підписали контракт зі Збройними силами України. Легіонерів підтримали бойові товариші.

"Операцію провели спільно з мотопіхотним батальйоном 17-ї танкової бригади, 2-м батальйоном 54-ї бригади і нашим батальйоном", - говорить командир 25-го батальйону Євген Лавром.

Всі підходи до ворожого бліндажа були усіяні мінами. По дорозі скрізь видно сліди "розтяжок". Крок вліво-вправо - явно шкідливий для здоров'я. Розмінували вузьку стежку. Решта міни почекають до весни, коли там почнуть працювати піротехніки. Лінія оборони на цій ділянці тепер пересунулася на кілька сотень метрів в бік окупованого Первомайська.

"Тут все було сплановано, відрізані комунікації, "Сепари" просто були змушені піти", - говорить боєць 25-го батальйону Анатолій Адамовський.

На позиції після того, як її звільнив "Грузинський легіон", все майже так, як було при бойовиках. У створеному на швидку руку ворожому зміцненні гарячим кавказьким хлопцям туго. Целофан над головою не рятує ні від куль, ні від морозу.

"Найгірший момент, коли були морози. Тоді було вночі мінус 29 градусів. Вії замерзали", - згадує боєць 25-го батальйону "Мультик".

На такому морозі хіба що пісня зігріває душу. А тим часом командир "легіонерів" власноруч зліпив для своїх бійців традиційне грузинське блюдо - хінкалі.

Стахановський напрямок - не єдине місце, де українські війська змусили ворога відступити.

Зона відповідальності 46-го батальйону "Донбас-Україна" з іншого боку Світлодарського водосховища. Раніше тут українських військ не було. Тепер і на Горлівському напрямку є кілька нових укріплених районів. Група технічно і непомітно вийшла на цю позицію. Зайняла оборону. Лише наступного дня бойовики зрозуміли, що тут їм буквально перекритий кисень.

"Тут дорога, якою вони ганяли "контрабас"(контрабанду). Тепер дорога повністю перекрита", - говорить боєць 46-го батальйону Дмитро Куценко.

Попереду вже Майське - передмістя окупованої Горлівки. "Нам би зайняти Майське. І щоб сусіди посунулися, як грузини, по 500 метрів. А там можна і дійти до Горлівки", - говорить командир взводу Віталій Аверін.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко категорично відкидає ідею відмови від окупованих районів Донбасу.
Крім того, Порошенко заявив, що до вирішення питань безпеки на Донбасі зміни до Конституції в частині децентралізації і будь-які інші політичні питання врегулювання конфлікту не стоятимуть на порядку денному.

 Поділитися