MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисник назвав помилкою президента позбавлення громадянства Боровика і Артеменка

06.05.2017    джерело: tsn.ua
Ольга Кошеленко

Адміністрація президента України не коментує указ про позбавлення громадянства народного депутата Андрія Артеменка та екс-заступника міністра економіки Олександра Боровика. Юристи ж наголошують, що законодавство щодо громадянства у країні заплутане та містить суперечливі положення, йдеться в сюжеті ТСН.

Конституція з одного боку забороняє подвійне громадяство, з іншого – гарантує, що особа не може бути позбавлена українського інакше, аніж добровільно. А закон про громадянство навпаки – позбавляти дозволяє. Саме цю суперечність на свою користь розтлумачили юристи президента, вважає правозахисник Євген Захаров. Отримали ж порушення Конституції і прав людини, бо офіційно неоприлюднені документи, що їх стосуються, є нечинними. "На мій погляд, це помилка адміністрації, комісії і відповідно президента також. Це дуже спрощений підхід до подвійного громадянства, він такий чорно-білий, або є, або немає. Так вчиняти, на мій погляд, неможна", - наголосив Захаров.

У Верховній Раді вже близько двох місяців припадають пилом зміни до закону про громадянство, внесені президентом як невідкладні. Вони уточнюють механізм позбавлення громадянства. На найближчому ж засіданні 16 травня депутати принаймні мають розібратися зі своїм колегою Артеменком, вже не-громадянином України. Його колишні побратими із фракції Ляшка вимагатимуть, щоб у нього тепер відібрали депутатський мандат. 

 

 

 Поділитися