MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Оперативника, який катував антифашиста, нагородили

20.04.2018   
ХПГ-інформ
Співробітника ФСБ у Санкт-Петербурзі нагородили «за зразкове виконання службового завдання». Правда, якого завдання – не уточнено, але відомо, що оперативник з таким самим ім’ям катував фігуранта «справи антифашистів».

Як повідомляє низка російських ЗМІ, старший уповноважений ФСБ Костянтин Бондарєв у листопаді 2017 року отримав подяку від законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Фігурант «пензенської справи», або «справи антифашистів» Віктор Філінков заявляв, що оперативник з таким самим ім’ям брав участь у його катуваннях.

Філінкова арештували у справі про «терористичну спільноту „Мережа“» («террористическое сообщество „Сеть“»), яка, за даними ФСБ, планувала влаштувати вибухи під час президентських виборів і чемпіонату світу з футболу.

Під час нагородження Бондарєва «серйозно порушено» процедуру заохочення – цього разу депутатам не надали інформацію про конкретні заслуги нагороджуваного, як це робиться зазвичай, щоби парламентарі вирішили, чи варто нагороджувати людину.

«Існує категорія людей, яких ми нагороджуємо, не маючи повних даних», – пояснив голова парламентської комісії з правопорядку. Цього разу співробітників ФСБ нагородили «за зразкове виконання службового завдання». Якого саме, урядовець не уточнив.

Антифашист Філінков раніше неодноразово згадував Бондарева, розповідаюи про тортури, яким його піддали після затримання. Пізніше співробітники ФСБ у Санкт-Пітербурзі визнали, що били Філінкова струмом, проте заперечили, що це були тортури.

У цій справі також арештовані Єгор Зорін, Ілля Шакурський, Василь Куксов, Дмитро Пчелинцев, Андрій Чернов, Арман Сагинбаєв, Ігор Шишкін і Юлій Бояршинов.

Також повідомлялося, що силовики погрожували Дмитру Пчелинцеву «зімітувати його самогубство». Про це розповіла мати в’язня. Це сталося після того, як Пчелинцев відмовився від визнавальних свідчень, які, як він запевняє, він дав під тортурами.

Родичі арештованих у «пензенській справі» об’єдналися в організацію «Батьківська мережа – Комітет родичів затриманих анархістів» («Родительская сеть – Комитет родственников задержанных анархистов»), мета якої – взаємна підтримка, а також взаємодія з органами влади та правозахисними організаціями.


Коротка довідка про «справу антифашистів» з сайту Правозахисного центру «Меморіал»

У жовтні – листопаді 2017 року співробітники ФСБ РФ арештували шістьох антифашистів: у Пензі затримали п’ять чоловік – Дмитра Пчелинцева, Іллю Шакурського, Єгора Зоріна, Василя Куксова та Андрія Чернова; у Санкт-Петербурзі був затриманий Арман Сагинбаєв. Наприкінці січня 2018 року в Санкт-Петербурзі були заарештовані Віктор Філінков та Ігор Шишкін.

ФСБ стверджує, що всі вони входили до організації під назвою «Мережа» («Сеть»), створену в Пензі, і яка мала намір «розхитати народні маси для подальшої дестабілізації політичної обстановки в країні». За версією спецслужби, осередки «Мережі» діяли в Москві, Петербурзі, Пензі та Білорусі. Всіх гаданих учасників спільноти в ФСБ вважають за анархістів. Усім їм були поставлені обвинувачення за ч. 2 ст. 205.4 КК РФ («Участь у терористичній спільноті», до 10 років позбавлення волі), а пензенським фігурантам і за ст. 222 КК РФ («Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її головних частин, боєприпасів», до 8 років позбавлення волі).

Більшість фігурантів справи на початковому етапі дали визнавальні свідчення. Єдиним, хто не зізнався в участі у терористичній організації та скористувався правом не свідчити проти себе відповідно до ст. 51 Конституції РФ, був Василь Куксов. Згодом з’ясувалося, що визнавальні свідчення були отримані під тортурами – зокрема, Дмитро Пчелинцев, Ілля Шакурський і Віктор Філінков заявили, що обмовили себе під час катувань. Як сказав Андрій Чернов, він фізичному впливу не піддавався, але також відмовився від визнавальних свідчень, які дав раніше.

 Поділитися