MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування

16.05.2018   
ХПГ-інформ
«Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території РФ», – написав режисер у записці, яку передав адвокатові.

Засуджений до 20 років позбавлення волі у справі «кримських терористів» український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування – він вимагає звільнення всіх українських політв’язнів у Російській Федерації. Про це розповів адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав Сенцова в колонії «Білий ведмідь» у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Про це мовиться в матеріалі журналіста Антона Наумлюка на порталі «Медиазона».

Фото: Антон Наумлюк

«Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і який перебуває в колонії міста Лабитнангі, оголошую безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні!» – написав Сенцов у записці, яку передав через адвоката.

За словами Дмитра Дінзе, його підзахисний готувався до голодування близько півтора місяці.

«Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду та їв мінімальну кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки», – розповів захисник.

Сенцов написав заяву про голодування на ім’я начальника колонії. Умовою його припинення режисер вказав звільнення 64 українських політв’язнів. Сенцов не назвав імен. Як каже адвокат, вимога не стосується до нього особисто.

«У колонії його вмовляли припинити голодування, приїжджали представники Ради з прав людини при ФСВП (Федеральна служба виконання покарань РФ – ред.). Він заявив у відповідь, що голодування триватиме до цілковитої перемоги: або він загине, або його вимоги почнуть виконуватися. Власного звільнення він не вимагав. Мова мовиться виключно за звільнення політв’язнів», – каже Дмитро Дінзе.

Після початку голодування Сенцова перевели до ізольованої камери, де стан його здоров’я контролює медик. Зараз стан Сенцова стабільний. Адвокат зазначив, що будь-яких вимог чи претензій безпосередньо до колонії «Білий ведмідь» Сенцов не висуває.

У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд визнав кінорежисера Олега Сенцова та анархіста Олександра Кольченка винними у справі про створення терористичного співтовариства, вчиненні та плануванні терактів. За версією слідства, в 2014 році Сенцов створив «терористичне співтовариство» (ч. 1 ст. 205.4 КК РФ), учасники якого підпалили двері «Російської громади Криму» та вікна відділення «Єдиної Росії» в Сімферополі (п. «а» ч. 2 ст. 205), а також готувалися підірвати пам’ятник Леніну та Вічний вогонь (ч. 1 ст. 30, п. «а» ч. 2 ст. 205). Крім того, їм поставили обвинувачення в незаконному обороті зброї та вибухівки в складі групи (ч. 3 ст. 222). Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Кольченко – 10 років колонії. На судовому процесі обидва провину не визнали.

Верховний суд РФ залишив вирок Сенцову без змін, а потім відмовився його переглядати. У березні 2016 року Сенцова етапували до колонії в Якутії, а в 2017 році перевезли звідти в Лабитнангі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова та Олександра Кольченка політв’язнями.

 Поділитися