MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (15.05.–22.05.2018)

23.05.2018   
ХПГ-інформ
Повідомлення з окупованого Криму: хатні труси в кримських татар, арешти, акції до Дня депортації, політв’язні, викриття ФСБ «екстремістської спільноти», інше.

Повідомлення з окупованого Криму: хатні труси в кримських татар, арешти, акції до Дня депортації, політв’язні, викриття ФСБ «екстремістської спільноти», інше.


Адміністрація СІЗО «Лефортово» в Москві не дозволила передати Ресулю Веліляєву збірник молитов (дуа) – єдине, що кримський татарин просив йому передати. Про це 15.05.2018 повідомив сайт «15 минут», посилаючись на дружину Ресуля Веліляєва Наталю Веліляєву.

«Сьогодні передавали речі до „Лефортова“, і найцінніше було ДУА, яке не пропустили», – написала Наталя Веліляєва у Facebook.

Раніше адвокат Джеміль Темішев розповів, що під час зустрічі в московському СІЗО Веліляєв просив адвоката передати йому книжку з молитвами.

«Та за мене не турбуйтеся. Я-то витримаю. Просто п’ятнадцять днів в одиночній камері в повному незнанні. Що з рідними відбувається, що на роботі? Нічого не знаю. В голові різні думки. Спати не можу. Коли вже геть тяжко, читаю дува й на душі легшає. Передайте мені книжку дуваларнен [з молитвами]. Тільки не забудь. Бу дувалар мени къутарый [Ці молитви мене рятують]», – написав адвокат.

Ресуль Веліляєв
(фото з сайту «15 минут»)

Як повідомлялося раніше, після хатніх трусів 26 квітня в Ресуля Веліляєва та Алі Барієва, чоловіків вивезли за межі Криму. Труси також відбувалися в родичів Веліляєва та на підприємствах «Крымопт» і «Гузель», які йому належать. У Москві суд арештував Веліляєва та Барієва на два місяці, чоловіків утримують у СІЗО «Лефортово».

Родина Веліляєвих відома в Криму як бізнесмени, меценати й засновники Фонду ім. Бекира Чобан-заде. Барієв є керівником підприємства «Крымопт».


15.05.2018 кримського татарина Недіма Халілова російська влада депортувала до Узбекистану. Про це повідомив сайт «15 минут», посилаючись на керівника Кримськотатарського ресурсного центру, члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва.

«У Ташкенті близько двох годин Недіма Халілова опитували. Потім випустили. Зараз він у залі очікування. Без документів, у кишені 100 рублів грошей і пігулки на три дні, після гіпертонічного кризу він має регулярно заживати препаратів, інакше інсульт. Вважаю, що йому треба звернутися до посольства України в Узбекистані», – написав Барієв у Facebook.

Недім Халілов
(фото з сайту «15 минут»)

8 листопада 2016 року стало відомо, що координатор організації «Рух спротиву кримських татар» Недім Халілов за рішенням підконтрольного московській владі суду був депортований за межі окупованого півострову через те, що в нього немає пашпорту громадянина РФ. Суд визнав його винним у «порушенні режиму перебування в Російській Федерації». Халілова судили як громадянина Узбекистану, хоча сам він вважає себе особою без громадянства. Він жив у Криму з 1986 року, але не оформлював ні український, ні російський пашпорт. За словами Халілова, єдиний документ, який він має – пашпорт СРСР, в якому зазначено, що він народився в Узбецькій РСР. Халілова утримували в спецприймальнику Краснодарського краю для порушників міграційного законодавства. На знак протесту 21 листопада 2016 року Халілов оголосив голодування. 5 січня 2017 року у зв’язку з критичним виснаженням унаслідок сорокап’ятиденної відмови від їжі він голодування припинив.


15.05.2018 у підконтрольному московській владі Роздільненському районному суді Криму відбулося чергове засідання у справі українського активіста Володимира Балуха, – повідомило «Громадське радіо». Суд допитував свідків обвинувачення. Балух не міг ставити питання свідкам через погане самопочуття. На його відмову ставити питання суддя Тетяна Пиркало заявила: «Добре, мовчання – знак згоди».

Володимир Балух
(фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

Співробітник ізолятору тимчасового тримання (ІТТ) Сейран Мамбетов заявив, що був свідком конфлікту Балуха й начальника ІТТ Валерія Ткаченка. За словами свідка, Балух відмовився представитися начальнику установи на його вимогу. Після цього було чути, як вони підвищили тон розмови, але самого інциденту свідок не бачив. Свідок Михайло Шубін, співробітник ІТТ, пояснив, що в день конфлікту був у наряді. За його словами, після того, як Балух не представився, він шторхнув Ткаченка ліктем. Усі допитані свідки пояснили, що інцидент не вплинув на подальшу роботу ІТТ.

Кримінальну справу проти Володимира Балуха порушили в серпні 2017 року після того, як він і його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздільненського ІТТ Ткаченка, який ображав і вдарив Балуха. Ткаченко подав свою скаргу у відповідь.

Нагадаємо, Володимир Балух 19 березня оголосив голодування з вимогою скасувати вирок суду щодо нього у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років і 5 місяців у колонії-поселенні.

15.05.2018 сайт «15 минут» опублікував листа Володимира Балуха:

«Вітаю шановне Українство!

Користуючись нечастою нагодою звернутись до Вас, дозвольте мені окреслити цілі і перебіг протестної голодовки, в стані якої я знаходжусь.

Жодного разу, за весь час перебування в полоні, я не вживав тюремної „баланди“ і добровільно не зроблю цього за жодних обставин. 14 березня цього року, коли черговий наскрізь брехливий вирок у сфабрикованій проти мене справі набув „чинності“, я прийняв рішення оголосити протестне голодування, як вияв свого особистого презирства до окупаційного режиму і їхніх жалких потуг будь-що позбавити свободи всіх незгодних з їх ординсько-феесбешною „ідеологією“ людиноненависті.

15 березня мною було подано заяву на ім’я начальника СІЗО № 1 м. Сімферополя з вимогою забезпечити належні умови для можливості здійснення свого права. З 19 березня, пройшовши моральні знущання, крадіжку особистих речей і побої з боку деяких працівників СІЗО, мені нарешті вдалося домогтись офіційного визнання мого протесту із переведенням в окрему камеру. Та провокації і моральний тиск з метою дискредитувати мене і мій протест з того часу тільки посилилися.

На 25-й день голодовки після консультації з Архієпископом Кримським Климентом, аби максимально унеможливити імовірність насильницького годування та не санкціонованого мною застосування медичних засобів життєзбереження організму, а також, аби не завдавати невиправного горя своїм рідним, мною було прийнято рішення перейти на інший режим протесту: з того дня я щоденно вживаю дві склянки вівсяного киселю, 50–70 г сухарів з чорного хліба і п’ю чай з медом.

Тільки Богові відомо, скільки ще триватиме це балансування на нульовий позначці, але на даний час інші методи викриття сутності процесів, які відбуваються в окупованому Московією Українському Криму, мені недоступні.

Сподіваюсь на Ваше розуміння.

Слава Україні!

Щиро Ваш, Володимир Балух».

Громадський захисник в’язня архієпископ Климент (УПЦ КП) розповів у відеокоментарі, опублікованому кримським журналістом Михайлом Батраком у Facebook, що в Балуха посиніли п’ясти рук, і це може бути ознакою проблем із судинами, – передає сайт «15 минут».

«Під час спілкування з Володимиром Балухом у перше чергу кинулися в око його п’ясти рук. П’ясти рук посинілі. Таке враження, що йде відмирання кінцівок. Це пов’язано, як з усього видно, з циркуляцією крові та є проблеми з судинами», – розповів архієпископ Климент.

Проте, керівництво сімферопольського СІЗО відмовляється пускати до Балуха лікарів і надавати йому кваліфіковану медичну допомогу.

Також громадський захисник додав, що його не пускають до Балуха в СІЗО:

«Судом Роздільненського району було визначено, що я, як громадський захисник, маю право відвідувати Володимира Балуха в СІЗО, однак керівництво сімферопольського СІЗО, у виконання статті 40.9 п. 2, відмовляється надавати мені зустріч з Володимиром Балухом і вимагає від мене документи, які не передбачені судом», – розповів архієпископ Климент. За його словами, це є прямим порушенням прав Балуха на захист.

Адвокат Ольга Дінзе та архієпископ Климент після суду
(фото з сайту «Громадського радіо»)

16.05.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на російську службу «Радио Свобода», що Роздільненський районний суд відмовив у проведенні технічної експертизи відеозаписів з камер спостереження ІТТ, які зафіксували інцидент між Балухом і Ткаченком. Адвокати наполягали, що це дозволить з’ясувати, чи були удари з боку начальника ІТТ, які могли б спровокувати Балуха на реакцію у відповідь.

«Я знаю правду про те, що відбувається. Вчора допитали підлеглих Ткаченка. Ви бачили, як вони тремтіли, щоби не сказати чогось зайвого про свого начальника? Але все, що вчора було заявлено свідками, – це брехня. Я наполягаю на проведенні цієї експертизи», – заявив Балух.

Сторона обвинувачення закінчила надавати докази провини Балуха. Наступне засідання призначене на 31 травня, на якому сторона захисту планує розпочати надання своїх доказів.


18 ТРАВНЯ 2018 РОКУ – 74-а РІЧНИЦЯ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР

18 травня в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Того дня до Середньої Азії з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Усього депортували більше 180 тисяч чоловік.


У Сімферополі пройшов молебень (дуа) у пам’ять жертв депортації, повідомив сайт «Крым.Реалии». На акцію зібралося близько 100 чоловік з національними прапорами, стрічками, жалібними пам’ятними нагрудними значками. Активіст Сервер Караметов тримав великий національний прапор з написом «Свободу кримськотатарському народу». Люди прочитали колективну молитву у пам’ятного знака, поклали квіти. Акція відбувалася під наглядом російської поліції та ОМОПу.

Фото: krym.org (RFE/RL)


У мікрорайоні Акъ-мечеть у Сімферополі ввечері 17 травня традиційна акція «Запали вогник у своєму серці» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу закінчилася масовими затриманнями. Про це 18.05.2018 повідомив сайт «15 минут». Близько двадцяти кримських татар були доставлені до відділу поліції Сімферополя за участь у «несанкціонованому мітингу». Затримання почалися після того, як учасників акції почали знімати на камеру невідомі. На питання, навіщо вони це роблять, невідомі стали провокувати кримських татар. У відділі поліції в затриманих, серед яких були неповнолітні, взяли пояснення й зняли відбитки пальців.

«Начальник РВВС намагався всім поставити за провину непокору. Все почалося з того, що якийсь чоловік у цивільному став знімати всіх на камеру. Його почали питати, навіщо він це робить. Він став провокувати людей, казати, що ми перекрили дорогу. Всі кричали. А потім почалися затримання. Усього чоловік 20 затримали, розвезли по різних відділах», – розповів самовидець.

Після затриманих відпустили крім 19-тирічного Сейтасана Асанова, якого обвинуватили в непокорі поліції. Наступного дня в підконтрольнім московській владі Центральнім районнім суді Сімферополя відбулося засідання у справі затриманого. Після змагання сторін і допиту свідків суд виправдав кримського татарина через відсутність складу злочину, повідомив сайт «15 минут».

Сейтасан Асанов
(фото з сайту «15 минут»)


21.05.2018 відбулися хатні труси у двох кримських татар. Після трусу російські силовики затримали активіста громадської організації «Крымская солидарность», громадського журналіста Сервера Мустафаєва в Бахчисараї, також затримали Едема Смаїлова в с. Долинному Бахчисарайського району.

«Активіста „Крымской солидарности“ Сервера Мустафаєва увезли до Сімферополя. За попередніми даними, в УФСБ на бульварі Франка», – цитує «Крымскую солидарность» сайт «15 минут».

Сервер Мустафаєв
(фото: «Крымская солидарность»)

Дружина Мустафаєва розповіла, що силовики приїхали до них додому близько 06:00 ранку. Їм дали ознайомитися з постановою суду. Як каже дружина, у постанові було написано, що Сервера Мустафаєва підозрюють у зв’язках із фігурантами бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

«Там було написано, що він пов’язаний із Зекир’яєвим, Салієвим, яких затримали раніше. Було написано, що він пов’язаний з ними», – розповіла дружина.

Вона також додала, що трус силовики проводили спокійно, дітей відразу попросили відвести до іншої кімнати. Під час трусу вилучили два мобільні телефони – Мустафаєва та дружини, – а також деякі брошури.

Едема Смаїлова після трусу затримали й увезли, здогадно, до управління ФСБ РФ у Сімферополі, повідомив сайт «15 минут». Хатній трус у Смаїлова тривав спозаранку, силовики не пускали до будинку дружину кримського татарина, а також адвоката.

Едем Смаїлов
(фото: «Крымская солидарность»)

«По даному факту спрямував до Прокуратури Криму скаргу про порушення права на захист і про незаконність недопуску адвоката для надання юридичної допомоги через електронну приймальню. Коротко кажучи, людину навіть позбавили права на захист у той момент, коли він один сам собою в присутності великої кількості правоохоронців і під величезним психологічним тиском», – прокоментував це адвокат Айдер Азаматов.

Під час трусу силовики забороняли старшій дочці Смаїлова, яка намагалася заспокоїти наляканих дітей, розмовляти з ними кримськотатарською мовою. Про це в ефірі телеканалу ATR розповів Айдер Азаматов, передає сайт «15 минут».

«Старша дочка змогла розповісти, які дії вживали правоохоронці. Їй забороняли спілкуватися з молодшими, бо вона спілкувалася з ними кримськотатарською мовою, а це дратувало правоохоронців. Вони прямо давали їй указівку, щоби вона просто мовчала й узагалі нічого не казала. У дітей була істерика, вона намагалася їх заспокоїти, а правоохоронці замість того, щоби дати можливість заспокоїти їх, навпаки забороняли це робити. Ми вважаємо, що це найбрутальніше порушення будь-яких законів, правил і канонів юриспруденції. Так проводити трус неприпустимо, це не по-людському», – заявив адвокат.

22.05.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на Айдера Азаматова, що справи затриманих Мустафаєва та Смаїлова об’єднали з бахисарайською «справою Хізб ут-Тахрір», в рамках якої в 2017 році арештували шістьох жителів Бахчисарая (Тімура Ібрагимова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекир’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій у РФ і анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір). За словами адвоката, Мустафаєв і Смаїлов відмовилися від свідчень.

Того ж дня сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на «Крымскую солидарность», що підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя обрав Серверу Мустафаєву запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО до 9 червня 2018 року. Судове засідання проходило в закритому режимі.

Того ж дня той самий суд обрав такий самий запобіжний захід і Едему Смаїлову, повідомив сайт «15 минут». Рідним не вдалося потрапити на судове засідання, але вони могли бачити чоловіка в машині, в якій його привезли до будівлі суду. Родина привітала через паркан Смаїлова з днем народження – йому виповнилося того дня 50 років.


21.05.2018 ФСБ РФ заявила, що «разом з МВС Росії викрила діяльність екстремістської групи, створеної Еролом Велієвим – помічником депутата Верховної Ради України М. Джемілєва за вказівкою лідера забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Р. Чубарова, який перебуває в розшуку, за підтримки СБУ.

Екстремістами планувалося скоєння злочинів за мотивами політичної ворожнечі з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар і нагнітання міжнаціональної напруженості на території Республіки Крим», – про це мовиться у повідомленні прес-служби ФСБ РФ на сайті відомства.

Повідомлено, що до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва, увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко та Третьяков. «Екстремісти» нібито, використовуючи пляшки з запальною сумішшю, в січні 2018 року підпалили будинок муфтія Криму Е. Аблаєва, «який зробив значний внесок у зміцнення національної єдності». За кожну акцію в Криму Стешенку та Третьякову обіцяли виплачувати по 500 доларів США, – мовиться в повідомленні.

«У квітні поточного року один з учасників екстремістської групи О. Стешенко виявлений при в’їзді на територію Республіки Крим, куди був направлений Е. Велієвим для підготовки та здійснення провокацій», – мовиться у повідомленні. Стосовно Велієва порушена кримінальна справа за ч.ч. 1 і 1.1 ст. 282.1 КК РФ (Створення екстремістської спільноти та вербування осіб до діяльності екстремістської спільноти), стосовно Стешенка й Третьякова – за ч. 2 ст. 282.1 (Участь у екстремістській спільноті). Велієву й Третьякову обвинувачення пред’явлені заочно, обидва оголошені в федеральний розшук.

Ерол Велієв повідомив, що не був знайомий з фігурантом цієї «справи» харків’янином Олександром Стешенком, передав 23.05.2018 сайт «Крым.Реалии». Велієв заявив, що в нього зі Стешенком спільне тільки те, що обидва вчилися в Харкові.

«До версії ФСБ не маю жодного стосунку. Там мовиться про те, що все це відбувалося в січні 2018 року. Я на території Криму востаннє був у вересні 2017 року», – сказав Велієв. Справу ФСБ він називає сфабрикованою.

Муфтій Криму Еміралі Аблаєв раніше входив до складу Меджлісу кримськотатарського народу. У 2015 році він був виключений зі складу представницького органу. За словами Мустафи Джемілєва, Аблаєв «став маріонеткою в руках окупаційної влади», передає «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 24 квітня стало відомо, що Олександра Стешенка, затриманого 11 квітня російськими прикордонниками на контрольно-пропускному пункті «Чонгар», після відбуття 12 діб адмінарешту в ІТТ Сімферополя, увезли в невідомому напрямку. Згідно з матеріалами справи, харків’янина покарали за непокору співробітнику поліції, який зробив йому зауваження через паління на території залізничного вокзалу Сімферополя. Адвокат Айдер Азаматов подав до поліції заяву про викрадення Стешенка.

Скріншот відеороліку ИА «Крыминформ»

Рефат Чубаров заявив на прес-конференції в Києві 21.05.2018, що Олександра Стешенка катували й змусили дати потрібні ФСБ свідчення. Про це повідомив «Укрінформ».

«Це дані, які нам відомі: з 11 квітня його катували просто нескінченно. Його топили в морі багато разів, щоб просто зламати його. Потім через деякий час, коли він дав ФСБ потрібні свідчення, його змусили зателефонувати близьким людям і відмовитися від тих адвокатів, завдяки яким ми отримали хоч якусь інформацію про те, де і в якій ситуації він перебуває», – розповів Чубаров.


ІНШЕ

В окупованому Криму загинули бойові дельфіни, які належали військово-морським силам України. Про це повідомив постпред президента України в Криму Борис Бабін, передає сайт «15 минут» з посиланням на «Обозреватель».

Як розповів Бабін, дресировані дельфіни контактували зі своїми тренерами через спеціальні свистки. Окупанти отримали ці свистки, а також усе інше спеціальне майно відповідної військової частини ВМС у Севастополі, але дельфіни не стали взаємодіяти з новими російськими тренерами, відмовились від їжі й за деякий час загинули.

«Дуже сумно, що дуже багато українських військових, які в 2014 році були дислоковані в Криму, поставилися до питання присяги й вірності прапору значно гірше від цих дельфінів», – додав Бабін.

Він також зазначив, що станом на 2018 рік Військово-морські сили ВСУ не ведуть жодну практичну чи науково-дослідницьку роботу з використання морських ссавців.


Як повідомив 16.05.2018 сайт «15 минут», посилаючись на інформаційне агентство ТАСС, о 05:30 ранку того дня окупанти відкрили шляхову частину Керченського мосту для легкових автомобілів. Напередодні окупанти провели церемонію урочистого відкриття автомобільної частини мосту, в якій взяв участь президент РФ В. Путін. Путін прибув на Таманський півострів (РФ), привітав будівельників, які зустріли його на мості, після чого сів за кермо одного з «КАМАЗів» і разом з колоною проїхав по мосту в бік Керчі.

Фото з сайту «15 минут»

«Будівництво транспортного переходу здійснюється з грубим порушення правил екологічної безпеки, що шкодить екосистемі Азовського моря, спричинило екологічне забруднення значної території України, завдало непоправної екологічної шкоди півострову Тузла (Україна), що полягає у його знищенні як унікального природного об’єкту та інші тяжкі наслідки природному навколишньому середовищу», – повідомлено на сайті прокуратури Автономної Республіки Крим.

Також повідомлено, що триває «досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил екологічної безпеки під час будівництва транспортного переходу через Керченську протоку на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 236 КК України».

 Поділитися