MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: поетку перевіряють через вірші

22.08.2018   
ХПГ-інформ
Силовики вважають, що Аліє Кенджалієва «висловила зневагу до пам’ятних дат і днів воїнської слави» у своїх віршах, опублікованих 9 травня 2018 року.

В окупованому Криму почалася дослідча перевірка щодо кримськотатарської поетки Аліє Кенджалієвої з причини публікації добірки її віршів на сторінках кримськотатарської суспільно-політичної газети «Къырым» 9 травня 2018 року. Про це 17.08.2018 повідомив «Крим-SOS».

В управлінні МВС РФ по місту Сімферополю вважають, що поетка «висловила зневагу до пам’ятних дат і днів воїнської слави» у своїх віршах. Сама Кенджалієва не бачить у своїх творах «ні закликів, ні образ, ні зневаги до будь-кого чи будь-чого». Перевірка проводиться за ст. 354.1 КК РФ (Реабілітація нацизму).

Аліє Кенджалієва (фото з сайту krymsos.com)

«Загалом беручі, мене двічі викликали до карного розшуку – 28 червня та 2 липня. Питали, що я хотіла сказати своїми віршами, завдавали питання конкретно по рядках. Цікавилися, чому я не поважаю пам’ятні дати й дні воїнської слави, на що я казала, що вони погано розуміють мою творчість і така думка помилкова», – сказала поетка в інтерв’ю виданню QirimInfo.

Також під час допиту Кенджалієвій сказали, що все буде добре, але «таке» писати більше не треба.

Ось, наприклад, один вірш із добірки, яку повністю можна прочитати тут.

Учат любить войну.
Не помнить трагедию,
Не молиться о душах несчастных,
Не беречь этот хрупкий мир.
Учат любить войну,
Радоваться тому, что она была.
Носить военную форму,
Гордиться в песнях и танцах.
Устраивать праздник.
Сколько ушло Вселенных,
Космосов человечьих?
Радоваться их уходу.
Вечность не принимает
Праздников.
Вечности нужен
Молебен.

02.05.2018

 Поділитися