MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява ХПГ та УГСПЛ щодо екстрадиції біженця з РФ Тимура Тумгоєва до Росії

14.09.2018   
Керівництво Генеральної прокуратури України знехтувало прямою вказівкою Комітету з прав людини ООН державі не видавати («the State party has also been requested not to deport») Тумгоєва до Росії до завершення розгляду його справи Комітетом. Воно свідомо порушило норми національного та міжнародного законодавства, приписами найвищого міжнародного органу в галузі прав людини, не кажучи вже про права самої людини.

Президенту України Петру Порошенку

Генеральному Прокурору України Юрію Луценку

Міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову

Голові Служби безпеки України Василю Грицаку

Шановні панове!

12 вересня за наказом Генеральної прокуратури в порушення національного законодавства та міжнародних зобов’язань держави у галузі прав людини був екстрадований до РФ біженець з Росії Тимур Тумгоєв, захисник України, боєць батальйону ім. Шейха Мансура, видачу якого вимагав призупинити Комітет ООН з прав людини до закінчення розгляду його заяви Комітетом.

Тимур Тумгоєв був затриманий у міжнародному аеропорту «Харків» 17 червня 2016 року за запитом про екстрадицію від Генеральної прокуратури (ГП) РФ. За інформацією ГП РФ, Тумгоєв скоїв низку злочинів, пов’язаних з участю у терористичній діяльності, і притягнутий до кримінальної відповідальності за статтями 205.3, 205.5, 208 Кримінального кодексу (КК) РФ. Після затримання Тумгоєв понад рік перебував у СІЗО під тимчасовим, а потім – екстрадиційним арештом. Після його затримання Тумгоєв звернувся до Державної міграційної служби (ДМС) із заявою про надання йому статусу біженця через загрози його життю та здоров’ю у Росії, пов’язані з релігійною приналежністю. Після тривалої серії відмов і оскаржень в судах рішень ДМС, 5 травня 2018 року адміністративний суд першої інстанції відмовив Тумгоєву у задоволенні його позову, і це рішення 9 липня 2018 року було залишено без змін судом апеляційної інстанції. За скаргою Тумгоєва було відкрите касаційне провадження і визначений склад колегії суддів.

Після звільнення з СІЗО воював на боці України в Операції об’єднаних сил у батальйоні ім. Шейха Мансура у секторі «М».

11 вересня 2018 року ввечері одразу після приїзду до Харкова з Києва Тумгоєва затримали співробітники правоохоронних органів. Уранці 12 вересня затриманий Тумгоєв зник, а вдень було повідомлено про його екстрадицію до РФ.

Керівництво Генеральної прокуратури України знехтувало прямою вказівкою Комітету з прав людини ООН державі не видавати («the State party has also been requested not to deport») Тумгоєва до Росії до завершення розгляду його справи Комітетом. Воно свідомо порушило норми національного та міжнародного законодавства, приписами найвищого міжнародного органу в галузі прав людини, не кажучи вже про права самої людини. Адже вислання або примусове повернення особи, яку може бути визнано біженцем, до країни, де її життю або свободі загрожує небезпека, заборонене ст. 3 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», а також Конвенцією про статус біженців 1951 року та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року. Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 590 Кримінального процесуального кодексу України, рішення про видачу не може бути прийнято, якщо особа подала заяву про визнання її біженцем, чи скористалась згідно із законодавством правом на оскарження рішення про відмову в наданні цього статусу, до кінцевого розгляду заяви, в порядку, передбаченому чинним законодавством України, тобто до прийняття рішення в касаційній інстанції.

Ми вважаємо за необхідне провести розслідування обставин видачі Тумгоєва, відсторонити від виконання повноважень на час розслідування заступника Генерального прокурора Євгена Єніна, який підписав доручення на затримання та фактичну передачу до 15.09.2018 Тумгоєва до РФ та вимагати від РФ негайного встановлення місцеперебування Тимура Тумгоєва, інформування про стан його здоров’я та умови тримання.  

З повагою,

 

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

 

Олександр Павліченко, директор Української Гельсінкської спілки з прав людини

 

14 вересня 2018 року

 Поділитися