MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Суд припинив кримінальне переслідування активіста

05.11.2018   
ХПГ-інформ
У вересні цього року Марлена Мустафаєва після хатнього трусу заарештували на 12 діб за пост у Facebook.

Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя за клопотанням слідчого припинив кримінальне переслідування Марлена Мустафаєва, обвинувачуваного за ч. 1 ст. 282 КК РФ (розпалювання ненависті або ворожнечі, а так само приниження людської гідності) за пост у Facebook. Адвокат Мустафаєва звернувся до слідчого з клопотанням про припинення справи, слідчий вийшов з аналогічним клопотанням до суду, який справу припинив, призначивши штраф, який уже виплачений. Про це 3 листопада повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

«…Київський районний суд також задовольнив клопотання слідчого і припинив кримінальне переслідування з ухваленням судового штрафу на 50 000 рублів. Даний штраф був оплачений коштом „Кримського марафону“. Рішення було ухвалене Київським районним суддею Кузнецовою, 4 жовтня 2018 року. На сьогодні Марлен Мустафаєв вільна людина, без судимості», – цитує адвоката Едема Семедляєва російська служба «Радіо Свобода».

Марлен Мустафаєв (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

«Кримський марафон», за допомогою якого збирають кошти для оплати штрафів кримськотатарським активістам, – акція, оголошена на початку 2017 року, коли кримськотатарським активістам стали масово призначати адміністративні штрафи за їхню діяльність. Кошти присилають з України, Росії, Туреччини, Канади та інших країн.

Марлена Мустафаєва арештовували двічі. У лютому 2017 року після хатнього трусу йому призначили адміністративний арешт на 11 діб за пост у соціальній мережі «ВКонтакте» із символікою визнаною екстремістською та забороненою в РФ ісламської організації «Хізб ут-Тахрір». У вересні 2018 року Мустафаєва знову після трусу заарештували на 12 діб за аналогічний пост у Facebook. Пізніше стало відомо, що проти нього порушено кримінальну справу за розміщення в соціальній мережі відео, в якому міститься заклик до мусульман єднатися. Мустафаєв визнав, що відео розміщав він – у противному разі слідчий погрожував порушити справу проти його дружини. Сам Мустафаєв винним себе не вважав.

 Поділитися