MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: Павлу Грибу у судовому засіданні викликали швидкуРФ: Суд відмовив Павлу Грибу в перенесенні засідання через погане самопочуттяРФ: Засідання у справі Павла Гриба перенесли через різке погіршення стану здоров’я підсудногоРФ: під час етапування Павла Гриба зникли лікиРФ: Павло Гриб не може купити ліки та продукти (ОНОВЛЕНО)РФ: Колегія суддів повернули справу Павла Гриба на доопрацюванняПавла Гриба жорстоко побили інші російські в’язніРФ: стан здоров’я Павла Гриба погіршуєтьсяРФ: На Павла Гриба психологічно тиснутьРФ: У краснодарському СІЗО відмовляються приймати продукти для Павла ГрибаСтан здоров’я Павла Гриба дуже поганийРосійський суд залишив Павла Гриба під вартоюПавлу Грибу продовжили арештУкраїнський консул зустрівся з Павлом ГрибомСтан здоров’я Павла Гриба вкрай небезпечнийРФ: Павлу Грибу терміново необхідна складна операціяРФ: Павло Гриб у суді поскаржився на самопочуттяРФ: Суд відмовив професору Притулі в огляді Павла ГрибаРФ: У черговому засіданні у справі Павла Гриба виступив професор Василь ПритулаРФ: Обвинувачення запросило для Павла Гриба 6 років колонії

РФ: Павло Гриб розповів у суді про побиття

28.01.2019   
ХПГ-інформ
Ув’язнений у РФ українець Павло Гриб наполягає, що був затриманий у білоруському Гомелі, зазнав побиття. Оперативники стверджують, що затримали Гриба в російському місті Ярцеві на вокзалі – юнак нібито викликав підозру у правоохоронців тим, що «безцільно ходив пероном і дивився туди й сюди, на всі боки».

Ув’язнений у РФ українець Павло Гриб наполягає, що був затриманий у білоруському Гомелі, зазнав побиття. Оперативники стверджують, що затримали Гриба в російському місті Ярцеві на вокзалі – юнак нібито викликав підозру у правоохоронців тим, що «безцільно ходив пероном і дивився туди й сюди, на всі боки», – пише російська «Новая газета».

Павло Гриб (фото: Ірина Бабічева – спеціально для «Новой газеты»)

 «Мене ці люди не затримували, я їх не знаю. До Ярцева я не приїздив. Моє затримання було не 25 серпня, а 24, і не в Ярцеві, а в Гомелі, Білорусі. Я був викрадений співробітниками ФСБ. Незнайомі люди закинули мене до мікроавтобусу й вивезли через кордон», – заявив суду Павло Гриб після допиту оперативників, які начебто затримали його в місті Ярцеві.

Як він каже, це сталося відразу після зустрічі з Тетяною Єршовою в Гомелі.

«Після розмови я пішов на автовокзал, щоби повернутися в Україну, однак мене зустріли невідомі люди. Їх було п’ятеро. Мали вигляд як звичайні люди – джинси, чорні куртки. Мені на голову натягнули капюшон, завантажили до мікроавтобусу й вивезли в ліс. Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру; забрали документи й зворотній квиток. Потому повезли в якійсь спортивний зал. Пам’ятаю, там була шведська стінка. Мене грозилися повісити на неї догори ногами. До рук прив’язали гирі. У туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти. А вже потім – до слідчого. Той сказав просто: „Або ти визнаєш усе, або залишаєшся ще тут“. Я на все життя їх запам’ятав і якщо побачу, обов’язково пізнаю всіх, хто там був», – розповів Павло.

Допит Тетяни Єршової та її матері пройшов у закритому режимі. Часто оголошували перерви. Адвокат Гриба Марина Дубровіна розповіла виданню, як проходив допит Тетяни.

«На першому допиті вона казала, що свідчення за неї писав слідчий, вона тільки підписувала. Мені вона пояснила це так: „Слідчий казав, що коли я хочу допомогти Пашкові, то повинна підписати ці свідчення“. Дівчинці 17 років, її ніколи раніше не допитували. Я думаю, вони вводили в оману і Тетяну, і Пашка. На останньому допиті Таня спочатку тільки плакала. Виразно вона нічого не могла сказати, її часто заспокоювали – слухання переривалося чотири рази, щоби Тетяна відійшла. Потім, коли вчергове на неї натиснули, вона вийшла й просто сказала, що підтверджує всі свідчення, зачитані прокурором. Ті самі, які їй давав підписувати слідчий – написані сухою юридичною мовою, зі зворотами на зразок „Росія як країна-агресор…“. Я її перепитала: „Ви ось так от і казали слідчому, слово в слово?“ Вона сказала: „Так“», – розповіла Марина Дубровіна.

Адвокат Марина Дубровіна (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

Слідчий, який допитував Гриба, стверджував, що всі процедури допиту проходили згідно із законом: за присутності адвоката за призначенням, без будь-якого психологічного впливу чи фізичного насилля, при цьому Гриб висловлював бажання співпрацювати зі слідством.

Як доказ з боку обвинувачення був показаний відеозапис допиту Гриба слідчим краснодарського УФСБ. Адвокат у кадрі дійсно є, проте його можна сплутати з охоронцем – протягом усього відео він мовчки дивиться в камеру, – зазначає видання.

На запису Павло каже, що свідчить добровільно, при цьому невпевнено розповідає, що Тетяна хотіла вчинити вибух, щоби привернути увагу. На його зап’ястях видні садна й синяки.

«Це ж видно, що до мене застосовувалася сила, і я не міг виразно нічого пояснити», – сказав Павло суду.


Нагадаємо, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі під час подорожі до міста Гомеля, де мав зустрітись із дівчиною з Сочі (РФ) Тетяною Єршовою, з якою познайомився в соціальних мережах і яку нібито намагався переконати закласти в школі вибуховий пристрій. У вересні 2017 року російська влада повідомила, що Гриб перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодара (РФ). Павла звинувачують у тероризмі. Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця. Павло через інвалідність має постійно вживати спеціальні препарати.

Повідомлялося також, що під час етапування до Ростова-на-Дону Гриб був жорстоко побитий іншими російськими в’язнями, коли ті дізналися, за якою статтею його обвинувачують.

23 липня 2018 року в Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (РФ) розпочалося судове слухання у справі Гриба. Після оголошення обвинувального акту Павло заявив, що не визнає обвинувачень.

Тоді ж колегія суддів повернула справу на доопрацювання прокурорам. 25 жовтня в суді заявили, що знову отримали провадження.

18 січня 2019 року Павло Гриб заявив, що в суді замість Тетяни Єршової, яку він, за версією слідства, схиляв до тероризму, виступала інша дівчина, а листування від її імені вели силовики. Тоді ж захист розкритикував медогляди Гриба в СІЗО як не достатньо ретельні. Адвокат Марина Дубровіна каже, що стан здоров’я її підзахисного гіршає, проте суд це ігнорує. За її словами, усі висновки щодо стану здоров’я Павла Гриба зроблені на основі огляду, без аналізів.

 Поділитися