MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовах

28.01.2019   
ХПГ-інформ
Інвалід I групи, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, утримується у двомісній камері СІЗО в 6 кв. метрів разом із координатором громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервером Мустафаєвим. // Також захист Бекирова подав скаргу на дії слідчого ФСБ, який відмовився перевіряти алібі активіста.

Едем Бекиров, інвалід I групи, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, утримується у двомісній камері СІЗО в 6 кв. метрів разом із координатором громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервером Мустафаєвим. Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

Едем Бекиров (Facebook)

«6 м на двох, цілодобове світло, відеокамера, що постійно працює, двоярусне ліжко, незручність у справлянні природних потреб. З вигод у камері тільки кип’ятильник. Холодильника й телевізора немає, тому неможливо довго зберігати продукти, – цитує журналіст адвоката Мустафаєва Сергія Легостова. – Він (Мустафаєв – ред.) доглядає тяжкохворого Бекирова, який весь час перебування в СІЗО жодного разу не був у лазні, оскільки не може самостійно пересуватися».

Сервер Мустафаєв (фото: krym.org, RFE/RL)

У п’ятницю Бекирова вивозили з СІЗО для медобстеження, проте результати аналізів невідомі.

Також сайт «Крым.Реалии» повідомляє, що захист Едема Бекирова подав скаргу на дії слідчого ФСБ, який відмовився перевіряти алібі активіста. Як каже адвокат міжнародної правозахисної групи «Агора» Олексій Ладін, на допиті як обвинувачений Бекиров «крок за кроком, по годинах» розповів, коли і де саме він перебував у Криму, хто зі знайомих його бачив і може підтвердити свідчення.

Захист надав алібі Бекирова, що його не було в тому місці, про яке розповів засекречений свідок Маметов, і не передавав йому вибухівку та набої. Після цього адвокат подавав слідчому клопотання вилучити мобільні телефони Бекирова з російською та українською сім-картками й перевірити, де вони були в зазначений свідком період – травень 2018 року.

«Слідчий необґрунтовано й невмотивовано відмовив у перевірці алібі, попри те, що це обов’язково для нього. Він пояснив, що слідство і так усе вже знає, тому щось додатково визначати немає необхідності. Він фактично підтвердив формальність своїх дій, зазначивши, що слідство не має нічого спільного з нормами КПК», – сказав зокрема Олексій Ладін.

Олексій Ладін (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)


Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

15 січня Бекирова поклали до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі для медичного освідування, а 18 січня вже повернули до СІЗО. «Мого тата повернули з лікарні до СІЗО. „Лікування“ інваліда I групи без ноги, з 4 шунтами в серці завершене. Йому вкололи інсулін – і все!» – сказала тоді з обуренням дочка активіста Елеонора Бекирова.

 Поділитися