MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Оюб Тітієв не оскаржуватиме вирок

03.04.2019   
ХПГ-інформ
Засуджений до чотирьох років позбавлення волі в колонії-поселенні чеченський правозахисник, не визнаючи провини, сподівається скоріше звільнитися й повернутися до правозахисної діяльності.

1 квітня 2019 року набув чинності ухвалений 18 березня вирок керівнику грозненського представництва Правозахисного центру «Меморіал» Оюбу Тітієву. Тітієв не оскаржуватиме вирок – не визнаючи провини, він має надію скоріше звільнитися й повернутися до правозахисної діяльності. Про це повідомив ПЦ «Меморіал» на своєму сайті.

Оюб Тітієв (фото за сайту ПЦ «Меморіал»)

Нагадаємо, суд визнав правозахисника винним за ч. 2 ст. 228 (зберігання наркотиків) КК РФ і засудив його до чотирьох років позбавлення волі в колонії-поселенні. Докази у справі були сфабриковані, ухил суду – обвинувальний від сампочатку.

Адвокат Петро Заїкін зустрічався із Тітієвим у СІЗО міста Грозного й записав з його слів пояснення.

Тітієв наполягає, що невинуватий: «Провину у скоєнні злочину (…) я ніколи не визнавав, не визнаю́ і не ви́знаю за жодних обставин. Про це я завжди відкрито, у тому числі публічно, зголошував і ніколи не займатимуся самообмовою».

Він повідомив, що хоче і готовий продовжувати роботу, якій присвятив останні 18 років свого життя: «Я маю намір повернутися до правозахисної діяльності якнайшвидше. Перебуваючи у слідчому ізоляторі, я бачив людей, які потребують правової допомоги, і розумію, що зобов’язаний якнайшвидше повернутися до правозахисної діяльності. Саме у правозахисній діяльності я бачу сенс свого життя».

Тітієв назвав кілька причин, з яких вирішив не подавати апеляцію:

• Цей вирок дасть мені шанс, можливо, вже після травня поточного року[1] звільнитися з місць ув’язнення й повернутися до повновартісної роботи в ПЦ «Меморіал», що є сенсом мого життя, продовживши роботу у перерваній у січні 2018 року діяльності.

• Моя родина потребує моєї допомоги та підтримки. Ці п’ятнадцять місяців для них були ще більш серйозним випробуванням, ніж для мене. Я, голова своєї сім’ї, відповідаю за них.

• На жаль, в умовах сучасного правозастосування в нашій країні, і особливо в Чеченській Республіці, у моїй, політично мотивованій справі, не було надії на визвольний присуд. Усім, кому відомі реалії правозастосування в нашій країні, зрозуміло, що здобутий результат – це максимально можливий спосіб визнання моєї невинуватості.

• На жаль, я не можу перелічити всі обставини, які спричинилися до мого рішення про недоцільність оскарження вироку… І якщо хтось вважає, що я вирішив неправильно, заборонивши своїм захисникам… оскаржити цей присуд, то я готовий кожному з них особисто пояснити, чому вважаю своє рішення правильним.

Мої адвокати провели величезну роботу, результат якої не можна оцінювати лише текстом вироку. Завдяки їм ніхто в Чеченській Республіці не вірить у те, що я міг доторкнутися до цього бруду, адже наркотики – це бруд. Усі знають, що я невинуватий, а для мене дуже важливо, що люди не повірили в абсурдне обвинувачення.

Жителі мого рідного села, які мене знають усе життя й думкою яких я вельми дорожу, прийшли до суду та відверто заявили, що не вірять у мою винуватість. Сподіваюся, що кожного з них я зможу обійняти й потиснути руки цих мужніх людей. Адже всі розуміють, наскільки небезпечно було мене підтримувати відверто в сучасних реаліях. Саме тому… я зможу ходити своїм рідним селом з гордо піднесеною головою за себе і своїх односельців. І так само із гордо піднесеною головою я зможу ходити й за межами Чечні, бувши упевненим, що люди про мене не думають кепсько.

Оюб Тітієв подякував усім, хто підтримував його протягом процесу – рідних, друзів, колег, громадських діячів, дипломатів, політиків і всіх «небайдужих до моєї долі жителів Чеченської Республіки та інших регіонів Російської Федерації, а також інших країн».

«Меморіал» підтримує рішення Оюба Тітієва.


[1] Суд пом’якшив категорію «злочину» з тяжкого на середньої тяжкості. Це означає, що, відбувши третину терміну, у середині травня 2019 року Тітієв матиме формальну підставу просити про умовно-дострокове звільнення, що і планує зробити.

 Поділитися