MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свободу 24 заарештованим кримським татарам!

05.04.2019   
Правозахисний центр «Меморіал» опублікував заяву з вимогою звільнення заарештованих наприкінці березня після масових трусів кримчан. Нижче наводимо український переклад заяви.

Правозахисний центр «Меморіал» опублікував заяву з вимогою звільнення заарештованих наприкінці березня після масових трусів кримчан. Нижче наводимо український переклад заяви.


Заява Правозахисного центру «Меморіал»

27–28 березня у Криму пройшла наймасовіша хвиля затримань кримських татар за весь час, що минув із початку окупації півострова.

Після трусів були затримані Шабан Умеров, Ремзі Бекиров, Різа Ізетов, Фарід Базаров, Руслан Сулейманов, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Сейран Муртаза, Алім Карімов, Тофік Абдулгазієв, Білял Аділов, Меджіт Абдурахмаов, Рустем Шейхалієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Яшар Муедінов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Енвер Аметов, Акім Бекиров, Ерфан Осман, Сервет Газієв, Осман Аріфмамбетов, Владлен Абдулкадиров та Едем Яячиков[1]. Пізніше всі вони були взяті під варту як підозрювані в участі в організації Хізб ут-Тахрір та організації її діяльності.

Правозахисний центр «Меморіал» неодноразово заявляв, що вважає безпідставним визнання Хізб ут-Тахрір терористичною організацією. Росія – єдина країна світу, що об’явила її такою. Проте, у жодній з відомих нам кримінальних справ, у рамках яких на території Росії та Криму позбавлені волі вже більш ніж 250 мусульман, геть немає ознак не лише тероризму, але й підготовки, планування чи хоча б обговорення терористичних актів, використання чи планування використання зброї чи вибухівки.

Несправедливість і незаконність переслідування мусульман, обвинувачених у причетності до Хізб ут-Тахрір, у ситуації Криму обтяжується тим, що у Криму по українському законодавству ця організація є легальною. І саме́ кримінальне переслідування, і вивіз позбавлених волі жителів Криму порушують норми міжнародного гуманітарного права і з цієї причини найпаче неприйнятні. У цьому випадку ці норми порушені особливо кричуще: більшість затриманих, коли не всі, уже вивезені за межі Криму.

Але навіть на тлі повсякчасних репресій проти учасників Хізб ут-Тахрір у Криму ці затримання вирізняються. І не лише своєю масовістю. Більша чистина тих, що потрапили в лабети російських силових органів цього разу, так чи так пов’язані із «Кримською солідарністю», правозахисним своєю суттю громадським об’єднанням, яке підтримує жертв репресій. Люди, що здійснювали інформаційну підтримку жертв репресій, організовували передачі в’язням, допомогу їхнім родинам, регулярно відвідували суди у політичних справах, тепер самі опинилися за ґратами. Ми не знаємо, чи мали затримані якийсь стосунок до Хізб ут-Тахрір, але в цій ситуації вельми ймовірним видається, що це зручне і вже звичне обвинувачення стало інструментом для придушення громадської солідарності та громадянської активності жителів Криму, у першу чергу кримських татар.

ПЦ «Меморіал» вимагає негайного звільнення 24-х жителів Криму, закликає російське громадянське суспільство та світову спільноту посилювати тиск на російську владу з вимогою їхнього звільнення.

05.04.2019

Правозахисний центр «Меморіал»


[1] Місце перебування Едема Яячикова залишається невідомим. Під час трусу 27 березня Яячикова вдома не було. 28 березня його дружина Сусанна Яячикова написала заяву в поліцію про його викрадення, проте кримінальна справа за її заявою порушена не була. Цілком можливо, що Яячиков неофіційно перебуває в руках співробітників ФСБ або досі ними не знайдений (ХПГ).

 Поділитися